Det er spørsmålet politiet i Sogndal stiller seg.

De mener mannen i 40-årene med vilje har snakket usant om hva han og Stegegjerdet gjorde fra fredag 24. til lørdag 25. oktober i år. Dermed har de siktet ham for falsk forklaring.

Stegegjerdet ble sist sett i live nettopp denne lørdagen, ved boligen sin på Årøy innerst i Barsnesfjorden. Tre uker senere ble hun funnet død i fjorden.

Kripos tungt inne

Mannen holdt fast på forklaringen om sine egne og Stegegjerdets bevegelser, helt til politiet i avhør konfronterte ham med elektroniske spor. Etter det BT kjenner til, avslører mobilspor at han og Veronica ikke var der han hevder på gitte tidspunkter.

Han har ikke forklart seg uriktig med vilje

Trygve Staff, mannens forsvarer

Selv nekter mannen for at han har forklart seg bevisst feil.

— Da han ble kjent med teledataene som politiet satt på, fikk han støtte for sin egen hukommelse og husket bedre hvordan ting må ha skjedd. Men han har ikke forklart seg uriktig med vilje, sier Trygve Staff, forsvarer for mannen i 40-årene.

Politiet har brukt mye krefter på å finne ut hva som skjedde da 22-årige Stegegjerdet forsvant. Kripos har vært tungt inne i etterforskningen, og kom denne uken igjen til Sogndal.

— Siktede, som er et sentralt vitne, har forklart seg uriktig om et viktig tidspunkt i hendelsesforløpet. Det er uklart for politiet hvorfor han forklarer seg uriktig, heter det i anførslene som politiet sendte Gulating lagmannsrett. De mener varetekt er nødvendig for å sjekke grundig opp i forklaringen han har gitt.

Fengslet til julaften

Lagmannsretten avgjorde onsdag at mannen i 40-årene, som selv omtaler Stegegjerdet som sin kjæreste, skal sitte i varetekt frem til julaften. Foruten anklagen om falsk forklaring, mener politiet at han har oppbevart og gitt videre marihuana.

Det er uklart for politiet hvorfor han forklarer seg uriktig

Fra politiets anførsler til Gulating

Det er narkotikadelen av siktelsen som gjør at lagmannsretten finner grunn til å varetektsfengsle mannen. Dommerne påpeker at han «ikke er siktet for å ha med den avdødes forsvinning eller død å gjøre».

— Lagmannsretten sier rett ut at anklagen om falsk forklaring ikke gir grunnlag for fengsling i seg selv. Det eneste han nå fengsles for, er mindre narkotikaforhold som i det vesentlige er erkjent. Hadde dette kun vært en siktelse om falsk forklaring, ville han blitt løslatt, sier forsvarer Staff.

«Mye arbeid gjenstår«

Regionlensmann Arne Johannessen sier det er viktig for dem at den siktede mannen kan holdes bak lås og slå en god stund fremover.

— Etterforskningen går videre, fortsatt med bistand fra vårt eget politidistrikt og Kripos. Dette er en sak vi fortsatt vil ha sterk fokus på. Og det er mye arbeid som gjenstår, sier Johannessen.

- Er det aktuelt for dere å utvide siktelsen i saken?

— Det har jeg absolutt ingen kommentar til. Jeg kan bare si at vi jobber videre med saken.

FUNNET DØD: Veronica Heggheim Stegegjerdet (22). Mannen som nå er siktet for falsk forklaring i Veronica-saken, sier han var 22-åringens kjæreste.
Politiet/privat