- Måten saken er blitt behandlet på, er skammelig og flau

Tidligere etterforskere mener politiet ikke har lært av tidligere feil.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Den pensjonerte etterforskeren Kjell Mo har fulgt Monika-saken i media. Han hevder å se klare likhetstrekk med politiets arbeid med Trine Frantzen-saken.

Trine Frantzen ble meldt savnet av familien i mai i 2004, og ingen har klart å oppklare hva som skjedde. I 2012 ble Mo blant annet hentet inn for å se nærmere på Frantzen-saken, etter at nye tips hadde kommet inn om forsvinningen.

Mo forteller hvordan de pårørende i saken måtte gjøre flere henvendelser til politiet og engasjerte privatetterforsker Ola Thune for å bli hørt.

— Heller ikke denne gangen blir de pårørende tatt på alvor, slår Mo fast.

- Alle klokker ringer for drap

Os lensmannskontor ble blant annet meldt til politiets etterforskningsorgan samme år som forsvinningen, fordi familien til Frantzen mente saken ikke ble skikkelig etterforsket. Mo mener noe av det samme har skjedd i Monika-saken.

— Det er trist å se at de pårørende ikke ble hørt, sier den pensjonerte etterforskeren.

Mo reagerer også på hvordan det tidlig i etterforskningen ble konkludert med at åtte år gamle Monika hadde tatt sitt eget liv.

— Sett ut fra min erfaring med draps- og voldssaker, så er det utrolig at man ikke trykker på drapsknappen når mobiltelefonen mangler og ruten er knust. Alle klokker ringer for at dette er drap. Måten saken har blitt behandlet på er både skammelig og flau, mener han.

- Det samme skjer igjen

Etter Frantzen-saken ble ifølge Mo viktigheten av kontakt med pårørende tatt grundig opp innad i politiet. I 2008 slo blant annet en evalueringsgruppe i politiet fast at etterforskningen i saken hadde vært full av tabber.

— Men så skjer det samme igjen. Det skal ikke være mulig, sier den pensjonerte etterforskeren.

Han får støtte fra tidligere leder ved vold- og sedelighetsseksjonen ved det som før var Bergen politikammer, Geir Arne Dybsland.

— Håndteringen av saken er en skam for oss som har prøvd å gjøre en god jobb. Det er rett og slett tragisk, og forferdelig å lese om, sier Dybsland, som også var tjenestemannsleder for etterforskningen i Bergen på starten av 2000-tallet.

- Dette er a-b-c

Dybsland ser kritisk på det at en utenforstående etterforsker måtte til for å få saken gjenopptatt, og at etterforskningsledelsen og påtalejuristen selv burde fanget opp hverandres glipper.

— Når en utenforstående etterforsker må til for å se det som har kommet frem, da er noe riv ruskende galt. Dette er ting som skal bli plukket opp. Det er a-b-c, dette, sier den tidligere tjenestemannslederen.

Han mener hele saken går på æren løs for politiet, og peker blant annet på flere av sporene i saken.

— Hvorfor skal et barn gå og knuse ruten innover, og så knytte et belte stramt rundt halsen. Og så er det forsvunnet smykker og parfyme, og meldingen på Facebook. Det er så mye galt her. Jurist og påtaleleder skal fange opp alle ting. Så enkelt er det. Når ikke alle sporene her er fulgt opp, har noe gått galt. Jeg er rett og slett skamfull på etatens vegne, sier Dybsland til BT.

Publisert