Ifølge rusekspert Kari Lossius går grensen for hva som er greit å drikke med barn til stede ved tre glass vin:

— Jeg vil si 2- 3 glass for en kvinne og 3- 4 glass for menn. Men det er stor individuelle forskjeller, og dette er ikke råd man bør følge slavisk. Og husk: Når du selv merker at du er beruset, har andre merket det for lenge siden. Også barna, sier Lossius, som er psykolog og klinikkdirektør ved Bergensklinikkene.

Dette året kan juleferien bli ekstra lang for mange, med «maksimal uttelling» for fridager. Det kan bety økt konsum av alkohol. Lossius mener foreldre må huske på hvor viktig julen er for barna.

— Julehøytiden er spesiell for ungene. Er det en dag du skal sette en promillegrense, så velg julaften. Det er ikke kjekt å ha fjollete foreldre rundt bordet, sier hun.

Vet ikke nok

Ifølge Verdens helseorganisasjon har kvinner en økt risiko for alkoholrelaterte problemer og helseskader hvis de drikker mer enn syv enheter alkohol i uken eller tre enheter pr. dag. For menn går grensen ved fire alkoholenheter på en dag eller mer enn 14 enheter pr. uke.

— Høye inntak av alkohol på en enkelt dag eller to dager i julehelgen kan føre til at du krysser disse grensene, sier overlege Jon Johnsen ved Klinikk for rus og psykiatri på Blakstad sykehus.

Han tror at veldig mange av oss ikke er klar over at måten vi drikker på kan medføre helseskader. Kunnskapsmangelen er stor.

— Mange av dem som drikker litt for mange glass vin løpet av uken har høy utdanning og god råd. De har ressurser til å skjule alkoholbruken sin hvis de i det hele tatt tenker at drikkingen er problematisk, sier Johnsen.

MINEFELT: Kari Lossius, psykolog og klinikkdirektør ved Bergensklinikkene, vil at folk skal kose seg i julen. Men være bevisst på hvor grensen går nå du drikker alkohol.
BERGENS TIDENDE

— De som allerede drikker litt for mye risikerer å miste kontrollen i julen. Men det kan også bli for mye for dem som håndterer dette greit til daglig, sier Lossius.

- Skal ikke bli skremt

Julaften er legeparet Line Sørensen (36) og Bjørn Husebø (33) på vakt ved Haukeland universitetssykehus. Hun som barnelege, han som anestesilege. Da blir det ikke verken øl, vin eller akevitt. Men ellers i julen blir det juleselskaper med middager hvor det gjerne kan bli servert alkohol.

— Grensen går før synlig beruselse når vi er sammen med ungene. Jeg kan drikke ett til to glass, men ikke mer enn det, sier Line Sørensen (36).

— Jeg synes det er greit at ungene ser at vi drikker alkohol og at alkohol eksisterer. Men de skal oppleve at vi dette er noe vi drikker med kontroll og i hyggelig lag, sier Bjørn Husebø.

Ekteparet drikker alkohol en til to ganger i måneden og har et avslappet forhold til dette.

— Det viktigste er at ungene aldri skal bli skremt av at vi drikker alkohol, sier Sørensen.

10.000 ønsker hjelp

Ifølge en fersk rapport fra Oslo Economics har mer enn én av ti voksne nordmenn et skadelig forbruk av alkohol. Basert på tallene i denne rapporten har de beregnet at rundt 10.000 bergensere ønsker hjelp til å drikke mindre. Undersøkelser viser at mange ungdommer drikker mindre nå enn før. Men for foreldregenerasjonen går trenden motsatt vei. Alkoholkonsumet øker mest i aldersgruppen over 50 år, ifølge Helsedirektoratet.

En utredning fra Rokkansenteret i 2004 viste at i en av fem familier er drikkingen et problem. Belastningen er særlig stor for barna.

— Mange drikker for mye alkohol gjennom julehøytiden. Konsekvensene kan være vonde når det er barn til stede. Hvis de voksne holder seg under grensene for det som er anbefalt å drikke, skjer det sjeldent noe galt, sier overlege Johnsen.

— Atferden er viktigere enn konsumet. Drikker en kvinne på 60- 70 kilo tre glass fordelt på hele julaften, kan det gå bra. Drikker hun alle glassene før og under middagen blir hun godt beruset. Da vil ungene merke at hun oppfører seg annerledes, sier Lossius.

Å drikke mer enn det som er anbefalt er ikke ensbetydende med å ha et alkoholproblem, men risikoen for skader øker.

— Man blir mer utsatt for sykdommer som hjerneblødning, leverskader, høyt blodtrykk, angst og depresjoner, sier Johnsen.

- En gift

Legeparet har allerede snakket med ungene om alkohol.

— Jeg har forklart hva det er - en slags gift. Alkohol er gift for kroppen, men i små doser kan man bli glad av det, sier Husebø.

— Men hvor går grensen for dere. Er tre glass for mye?

— Hvis jeg drikker tre glass vin, kjenner jeg det. For min del er det for mye når barna er med, sier Sørensen.

Lossius ber folk om å være forsiktige.

— Nordmenn har dårlig kulturell kompetanse på å vurdere hva som er fyll og ikke. Hvis du vet at du har en tendens til å bli beruset eller drikker mye, så la være i julen, sier Lossius.

Vi drikker stadig mer kartongvin

I desember handler vi mer alkohol enn de andre månedene i året. Og over halvparten av vinen kommer fra kartonger.

Salget av vin har økt kraftig de siste ti årene. I perioden januar-november 2013 er det solgt 58 millioner liter vin. Det er en økning på nesten 17 millioner liter når vi sammenligner med forbruket av vin i samme periode for ti år siden. Og det er rundt 8 millioner liter mer vin enn i samme periode for fem år siden.

Over halvparten av vinen tapper vi oss fra en kartong. Hele 54 prosent ifølge Vinmonopolet, regnet i antall liter.

— Salget av vin på bag-in-box har økt mer enn flaskesalget de siste årene. Det er heller ingen grunn til å tro at dette vil endre seg med det første, sier informasjonskonsulent Ida Brenden Engholt ved Vinmonopolet.

Og aller mest selger Vinmonopolet i desember. En kikk på salgstallene viser at i desember fjor ble det solgt over 10 millioner liter av sterkøl, vin og sprit. Det er over dobbelt så mye som ble solgt i januar 2012.