Ulykkessyklisten husker godt sekundene i Tokagjelet, som endte med at han ble flydd til sykehus med pusteproblemer. Haukeland universitetssykehus karakteriserte 57-åringen som alvorlig skadet. Han brakk fire ribbein og et kragebein, og i tillegg hadde han skader på en av lungene.

Dekket eksploderte

Feltet fra Nordhordland sykkelklubb, der Magnussen var en av tre kapteiner, var nesten ferdig med den bratte strekningen ned fra Kvamskogen da ulykken skjedde. I år var dette gjort til en time-out-sone, der syklistene får samme tid, uansett hvor sakte eller fort de sykler.I siste tunnel smalt det. Forhjulet til Magnussen eksploderte.

— Det hørtes ut som et geværskudd, så kraftig var smellet. Jeg så straks hva som hadde skjedd, for dekket vrengte seg. I neste øyeblikk gikk slangen rundt gaffelen og hjulet var låst. Da gikk jeg rett i bakken.

Heldigvis var ikke farten særlig høy. Ellers kunne resultatet vært langt verre.

— I fjor syklet vi nok mye raskere nedover Tokagjelet. I år gikk det rolig og kontrollert i to rekker, sier han.

Imponert

Magnussen fikk kyndig hjelp av en medsyklist som er lege. Han hadde problemer med å puste og ble plassert i stabilt sideleie. Så ringte noen 113 og han ble hentet av ambulanse og deretter Luftambulansen.

Magnussen er imponert over hvor raskt det fikk og hvor god behandling han får som pasient på Hjerteavdelingen.

— Det tok neppe mer enn en knapp halvtime fra jeg veltet til jeg var på sykehuset. Og dette er jo rene all-inclusive-hotellet, med topp service og fire gode måltider om dagen, flirer han.

Han klandrer ingen for ulykken. Sykkelen hadde vært på service, dekk og slanger var helt nye.

— Hvis noen har gjort feil er det jeg. Da jeg hentet sykkelen lørdag morgen, var fordekket flatt. Da skiftet jeg slangen i en fart og kan muligens ha lagt den inn litt skeivt, sier han.

- Opplevelsen viktigst

Like bak Magnussen syklet svigersønnen. Han valgte å bryte da svigerfaren smalt i bakken og fulgte med ham til sykehuset. Resten av feltet kom seg helskinnet til Voss på 5.30, nøyaktig den tiden de hadde ambisjon om.

— Jeg er ikke så opptatt av å sykle fort, for meg er turen, samholdet og opplevelsen det viktigste, sier ulykkessyklisten.

Humøret er tilbake, selv om sykkelsesongen er spolert. Men sykle skal han, om ikke på landveien. Magnussen har avtalt med sykkelklubben hjemme i Nordhordland å låne en rulle.

— Da kan får jeg trent beina, uten å bruke armene, sier han fornøyd.

Birken, rundturen på Stord og sykkelrittet Voss-Geilo har han satt en strek over. Legene sier det vil ta tid før skadene er fullt helet.

— Så du er ikke skremt fra å sykle?

— Jeg gleder meg til å sitte på sykkelen igjen, sier den blide bussjåføren fra Alversund.