BA vil bevise at Dung ble drept

For å slippe et millionkrav for bruk av bilder av Dung Tran Larsen, vil BA overbevise retten om at svigerfamilien sto bak forsvinningen.

  • Liv Solli Okkenhaug
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Dette er veldig spesielt. Jeg har aldri hørt om noen lignende sak tidligere, sier førsteamanuensis Paul Bjerke ved Høgskolen i Volda, som har skrevet doktorgradsavhandling om presseetikk.

Han er overrasket over fremgangsmåten til Bergensavisen (BA) etter at avisen ble saksøkt av ektemannen og svigermoren til Dung Tran Larsen. Svigerfamilien krever BA for 2,4 millioner kroner for bruk av bilder som ektemannen og svigermoren har tatt av Dung. Bildene ble delt ut til pressen av politiet mens Dung var savnet, men før svigerfamilien ble siktet for drap.

Mindre krav til bevis

En av avisens strategier i rettssaken er nemlig å få retten til å slå fast at familien står bak Dungs forsvinning. I tilfelle kan de ikke kreve at BA betaler for bildene, mener avisens advokat Thomas Rieber-Mohn.

Les også

[No available link text]

— Ifølge norsk erstatningsrett kan et erstatningsansvar falle helt eller delvis bort dersom det fremstår som urimelig. Hvis en som har begått et lovbrudd krever penger for at en avis har trykket bilder i forbindelse med omtale av lovbruddet, er det etter min oppfatning nokså klart at denne regelen kan brukes. Derfor mener vi det er relevant å dukke ned i denne siden av faktum i saken, sier Rieber-Mohn.Mens det i en straffesak er krav om at skyldspørsmålet må bevises «ut over enhver rimelig tvil», er beviskravet lavere i sivile saker - som bildesaken. Dermed kan retten legge til grunn at det har skjedd et drap, selv om straffesaken mot svigerfamilien er henlagt.

Rieber-Mohn understreker at dette er en av flere argumentasjonsrekker avisen vil presentere i retten.

Saken utsatt

Denne uken skulle partene møtt i Bergen tingrett. Saken ble imidlertid utsatt, slik at BAs advokat skal få tid til å gjennomgå bevismaterialet i straffesaken mot svigerfamilien.

Rieber-Mohn påpeker at Dungs ektemann allerede har godtatt å betale erstatning til konens foreldre, riktignok uten å erkjenne skyld.

Svigerfamiliens advokat Arild Dyngeland ønsker ikke å kommentere saken. Overfor fagbladet Journalisten har han imidlertid stilt seg svært kritisk til BAs fremgangsmåte:

— Jeg stusser over at BA mener de skal klare å bevise at så har skjedd (drap, journ.anm.). Og hva om de nå åpner denne døren som gjør at pressen kan krenke andres rettigheter fordi det tenkes at de har begått en straffbar handling? Hva annet kan man da gjøre, sier Dyngeland.

- Vanskelig grenseoppgang

Han får delvis støtte av medieetikkekspert Paul Bjerke, som mener en mediebedrift bør være forsiktig med å ta på seg å bevise skyld i en slik sak.

— BA er faktisk nødt til å argumentere for at det var legitimt å bruke bildene. Ellers vil de ikke være i stand til å forsvare seg i det hele tatt. Men det er et helt annet spørsmål hvor langt man vil gå i å hevde at man tror familien er skyldig. Det blir en vanskelig grenseoppgang mellom juss og presseetikk, og et spørsmål om hva det er presseetisk akseptabelt å gjøre i en rettssak, sier Bjerke.

Han understreker at det burde være fullt mulig å forsvare bildebruken uten å gå inn på skyldspørsmålet i straffesaken.

Dung var savnet, og det var snakk om en mulig drapssak. All norsk presseetisk tradisjon tilsier at det var greit å bruke bildene. Medieetikkekspert Paul Bjerke

— Dung var savnet, og det var snakk om en mulig drapssak. All norsk presseetisk tradisjon tilsier at det var greit å bruke bildene, sier han.

BAs advokat mener det er viktig å skille mellom rollene avisen opptrer i.

— Om BA gikk ut på førstesiden med en mening om skyldspørsmålet i saken, hadde det selvsagt vært en helt annen sak. Men her opptrer avisen som part og saksøkt i en rettstvist, og da fremmer man selvfølgelig partsinteresser. Det må selv aviser få lov til å gjøre, de kan ikke være underlagt noe objektivitetskrav i denne rollen, sier Rieber-Mohn.

Han understreker at strategien er avklart med BAs redaktør Anders Nyland.

Nyland selv ønsker ikke å kommentere saken, men henviser til Rieber-Mohn.

SAVNET: Straffesaken mot Dung Tran Larsens svigerfamilie er henlagt. Likevel har forsvinningen vært tema i en rekke rettsprosesser de siste årene. Saken mellom familien og BA er foreløpig utsatt.
Publisert
BT anbefaler

Hvem blir i Brann om de rykker ned? Les spillernes svar.

Les spillernes svar:

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Ruben får ofte høre at han er så lik faren. – Ingen kan si jeg har seilt inn på en gullfjøl.

  2. Politiet vil fengsle kvinne for trusler mot barnevernet

  3. 61 av 600 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt

  4. Lege vil ha strengere regler for uvaksinerte: – Ikke en menneskerett å bidra til økt smitte

  5. – Vil på det sterkeste anbefale at også voksne ser denne

  6. – Glem kniver og slåssing. Disse kvinnene skremmer meg mer.