En 19 år gammel mann fra Stord døde søndag, som følge av skadene han pådro seg etter en badeulykke lørdag kveld. Badeulykken hendte på en populær badeplass ved Ådlandsvatnet, i nærheten av Leirvik på Stord.

Bare elleve minutter etter at AMK-sentralen ble varslet fikk legevaktlegen på Stord hentet 19-åringen opp. Tilfeldigvis så var legen er erfaren fridykker. Politiet kan ikke få rost han nok for innsatsen han gjorde.

— Vi kan ikke få fullrost det denne legen gjorde nok. Vi er sært fornøyde med innsatsen hans, og det var avgjørende at han ble brakt opp til overflaten på så kort tid, og før vi hadde fått dykkere på plass, forteller operasjonsleder Jarle Utne-Reitan ved Sunnhordland og Haugaland politidistrikt.

Ble vekket til live

19-åringen skal ha blitt funnet på rundt fire meters dyp når han livløs ble hentet opp av vannet, ifølge avisen Sunnhordland. Deretter ble han vekket til live ved hjerte- og lungeredning, og pustet da han ble brakt til Haukeland universitetssykehus. Men søndag morgen kom altså meldingen om at livet hans gikk tapt.

Nære venner og familie var til stede da drukningen skjedde. Søndag er ulykken fortsatt et mysterium for politiet, da 19-åringen druknet helt uten forvarsel få meter fra land.

— Det var vanlig lek i vannet og ingenting unormalt. Ingenting tyder på at han hadde hoppet og slått seg eller hadde fysisk kontakt med noen andre.

Les også:

To druknet på samme kveld

Senere på kvelden skjedde det en ny drukningsulykke på Stord-øyen, da en 40 år gammel mann fra Polen omkom ved en badestrand i Fitjar. Han lå under vannet i 30 minutter, og ble erklært død ved ankomst til Haukeland. Mannen var gjestearbeider på Kværner Stord.

Begge ulykkene er like uforklarlige for politiet.

— Omstendighetene er faktisk ikke så veldig ulike. Her er det venner som har vært samlet ved stranden og kost seg og badet. I begge tilfellene har drukningene skjedd ved lek i vannet, sier Utne-Reitan.

Les også:

Preget lokalmiljø

Politiet sier at lokalmiljøet er preget over ha opplevd to dødsulykker på samme kveld.

— Det er ingen tvil om at dette preger lokalsamfunnet, og også de som driver redningsarbeid. Og for oss som sitter på nødsambandet er det spesielt å få to sånne hendelser så tett. Vi tenker spesielt på dem som mistet sine, og i begge ulykkene var det nære kamerater, og familie ved ulykken ved Ådlandsvatnet, som har vært vitne til det som har skjedd.

Stord og Fitjar kommune har i dag opprettet et felles kriseteam, i ledelse av Stord-rådmann Magnus Mjør. Han forteller om en tung dag i lokalsamfunnet i dag.

— Dette er selvfølgelig veldig trist, og spesielt når det skjer to slike ulykker på øyen i løpet av et døgn. Og det er ekstra trist når det er ungdom involvert. De jeg har snakket med er selvsagt preget av dette.

Får krisehjelp

De pårørende til begge ulykkene har fått tilbud om hjelp fra kriseteamet.

— Vi har hatt et møte i dag om begge ulykkene, der både folk i kriseteamet, Stord og Fitjar kommune og fra Kværner var til stede. Alle de involverte har fått tilbud om oppfølging, sier Mjør.

Det var flere av de ansatte fra politiet som måtte jobbe med begge ulykkene, og de får nå oppfølging av sin arbeidsgiver.

— Vi har gode systemer på slikt. Vi er mest opptatt av at vennene og familiemedlemmene blir godt ivaretatt, sier Utne-Reitan i politiet.

Begge drukningsulykkene vil bli etterforsket av politiet, og de omkomne vil bli sendt til obduksjon for å få svar på om det var noe helserelatert som forårsaket drukningene.