KOMMENTAR:

— Jeg skjønner det bergenserne tenker, men det er trist, sier Toril Holt. For to uker siden ble hun ny torgsjef i Bergen.

I Bergens Tidendens kåring av Bergens turistfelle var leserne klar i sin tale. Fisketorget er Bergens største turistfelle, igjen. I fjor fikk Fisketorget hard kritikk og ble kåret til Norges største turistfelle.

Stor forskjell på oss og dem

Inntrykket til torgsjefen er at det er stor forskjell på hva bergensere og turister mener om Fisketorget.

— Jeg var her selv på lørdag, med hele familien, og alle jeg pratet med da var positive til torget. Turistene er fornøyd med å se på ting, få smaksprøver og kunne prate med torghandlerne, sier Holt og peker mot turistene.

Artikkelen fortsetter under grafikken:

turistfelle copy.pdf
Heidi Grotle

Rundt kryr det av turister. De smaker, smiler, spiser, prater og nyter. Turistene virker fornøyd.

Byråd for kultur, næring, idrett og kirke, Helge Stormoen (Frp) er enig.

— Fisketorget er viktig for Bergen og for våre besøkende fremstår det nærmest som et «ikon». Turistene gir uttrykk for at de er fornøyde med opplevelsen på Fisketorget. Jeg synes derfor det er trist at ikke bergenserne er mer stolte av det, som betyr så mye for Bergen som turistdestinasjon, sier Stormoen.

Mer enn servering i telt

Turistsjefen tror bergensere har glemt at Fisketorget er mer enn matservering og telt.

— Vi trenger bergenserne og vil at de skal komme tilbake. Her på torget har vi mye mer enn fisk. Vi har blomster, Bondens Marked, frukt, og andre produkter med høy kvalitet i forskjellige prisklasser. Som kokk kan jeg skrive under på at det er her man kan får råvarer av kvalitet, som man ikke får i nærbutikken. Her får man også komme i kontakt med torghandlerne som kan svare på spørsmål om blant annet oppbevaring og tilberedning. Det er unikt, sier Holt.

Unødvendig med «fish and chips«

Bondens Marked er stolt over å ha egne produsenter på standene sine.

— Det skal ikke være noen tvil hvem som står bak produktene våre. Vi ser at flere og flere ønsker lokal mat som de vet hvor kommer fra, sier Berge Borge, styreleder i Bondens Marked.

Borge og Bondens Marked har stor tro på den nye torgsjefen og hennes mål om å ordne opp.

— Hvis kommunen vil være med å tilrettelegge arealet til andre ting enn de stygge teltene, har vi tro på at det kan bli mye bedre. Det skal heller ikke være nødvendig å selge «fish and chips» på Bergens fisketorg. Ingen hadde fått lov til noe slikt i vårt konsept, sier Borge.

Vil ha bergenserne tilbake

Torgsjefen, torghandlerne og byråden har mange planer for Fisketorget og lokalbefolkningen.

— Vi har klare mål for Fisketorget og har fremdeles tro på at vi skal lykkes i å utvikle Fisketorget til å bli et helårstorg, også for bergenserne, sier Stormoen.

Men detaljer og konkrete planer er det vanskelig å få ut av både byråden og torgsjefen.

— Det er for tidlig å si noe nå om hva jeg ønsker å gjøre her på torget. Det er først og fremst viktig for meg å bli kjent med dem som har dette som arbeidsplass og få til et godt samarbeid med alle involverte, sier hun.

Konflikter mellom driftsselskapet Totalreform og tidligere torgsjef Bent Unneland, torghandlere som har gått konkurs, prisnivå, hygieneforhold og lukt er bare noen av sakene som vekker interesse for publikum og presse. Dette får den nye torgsjefen merke.

— Det var ikke media jeg skulle bruke tiden min på, men det hører jo med. Jeg kommer jo fra Norheimsund så jeg tåler en skikkelig trøkk, sier torgsjefen i det ansiktet trekkes opp i et stort smil.

— Jeg har i hvert fall skikkelig tro på dette stedet og nå skal jeg bruke litt mer tid på å bli kjent med fisketorget på nytt og det burde bergenserne gjøre også, avslutter hun.

Diskuter saken under: