DNA-rapporten i Monika-saken peker på den siktede 33-åringen

Politiet har fått rapporten fra de britiske ekspertene som vurderte DNA-funnene i Monika-saken.

Publisert Publisert

FUNNET HJEMME: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt eget hjem i Sund, 14. november 2011. Foto: Privat

Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt hjem i Sund 14. november 2011. Saken ble henlagt, men i oktober 2014 ble den tidligere samboeren til Monikas mor siktet for drap på grunn av DNA-treff.

Han har vært fengslet siden, og denne uken ble han varetektsfengslet i åtte nye uker.

Ifølge VG har nå bergenspolitiet fått den endelige ekspertrapporten på de sentrale DNA-bevisene.

Moren veldig lettet

To britiske eksperter har konkludert med at DNA-funnene «mer sannsynlig» stammer fra direkte kontakt mellom den drapssiktede og Monika, enn at DNA-avsetningene kommer fra indirekte kontakt, ifølge VG.

Monikas mot, Kristina Sviglinskaja, er blitt orientert om hovedfunnene i den nye sakkyndigrapporten, opplyser hennes bistandsadvokat, Stig Nilsen.

— Hun har vært svært spent på resultatet. Nå som hun har fått hovedinnholdet i rapporten referert, er hun veldig lettet, sier han.

Nilsen viser videre til politiet når det gjelder innholdet i selve rapporten fra de utenlandske sakkyndige.

- Kan ikke utelukke

Advokat Aasmund Sandland representerer den siktede 33-åringen.

— Det er strafferettslig svært interessant at ekspertene ikke kan utelukke oversmitte. Tidligere var ikke oversmitte spørsmål i det hele tatt. Min klient er kjent med konklusjonen, og vi skal gjennomgå rapporten sammen, sier Sandland til BT torsdag formiddag.

— I forhold til det som forelå ved pågripelse er situasjonen nå en helt annen, ettersom man ikke kan utelukke oversmitte, legger han til.

Vurdert i Storbritannia

Tidligere i år ble det klart at det var uenighet mellom Folkehelseinstituttet og Den rettsmedisinske kommisjon i vurderingen av DNA-materialet. Derfor ble DNA-bevisene vurdert av eksperter i Storbritannia.

De skal nå altså ha konkludert med at det er mer sannsynlig at funnene stammer fra direkte kontakt mellom den drapssiktede og Monika, enn at DNA-avsetningene kommer fra indirekte kontakt, ifølge VG.

Facebook og telefon

Selv om DNA-materialet er sentralt i etterforskningen, mener politiet at det er en rekke andre bevis som knytter 33-åringen til drap.

I februar 2012, fire måneder etter at Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død, mottok moren Kristina en opprørende melding.

Meldingen var skrevet på litauisk, og vedkommende hevder i denne at han vet hvem som drepte datteren hennes.

«De har tatt gull og parfyme av merket Milijon. (...) Ikke ta det personlig. Resten av informasjonen selger jeg for 4.000 LT». Summen tilsvarer circa 10.000 norske kroner.

Noen måneder senere ble moren oppringtfra en mann hun mener er siktede.

«Du kjenner ikke meg. Men jeg vet hvem som drepte barnet ditt», skal mannspersonen i den andre enden ha sagt på gebrokkent engelsk.

Kan bli rettssak på nyåret

Den siktede 33-åringen sitter nå varetektsfengslet frem til 13. januar 2016. Påtalemyndigheten har opplyst at saken sannsynligvis vil bli oversendt til Statsadvokaten/Riksadvokaten innen den tid.

«Dersom det blir tatt ut tiltale, og det ikke oppstår spesielle omstendigheter, vil hovedforhandling sannsynligvis kunne avholdes på nyåret», heter det i fengslingskjennelsen.

33-åringen nekter for at han har tatt livet av Monika Sviglinskaja, men har samtykket til videre varetekt.

Publisert