- De kjørte en pistol opp i ansiktet mitt

Sterkt preget snakker mangemillionæren Reidar Osen ut om det brutale ranet onsdag kveld. Tre menn med finlandshetter overfalt ham og lempet ham bak i bilen med pose over hodet.

Publisert:

HARDT SKADET: Reidar Osen på Haukeland universitetssykehus fredag kveld. Han er sterkt preget avoverfallet onsdag ettermiddag. Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

BT møtte den profilerte forretningsmannen på hjerteavdelingen på Haukeland universitetssykehus fredag kveld. For to dager siden kjempet 67-åringen for livet.

Les mer om ranet:

Les også

Her er kjøreruten til ransmennene

Det grufulle overfallet startet klokken 17.30 i Bergen sentrum, like ved Galleri Nygaten, som han eier. Den gamle varebilen hans sto parkert like i nærheten.

Bilen som Reidar Osen ble tvunget inn i. Foto: POLITIET

— Det var helt vilt

— Jeg gikk for å sette meg i bilen og låste opp døren. Like før jeg satte meg ned på førersetet, ble jeg dratt inn i bilen. Deretter kjente jeg noen ta kvelertak bakfra. I bilen er det nemlig en rute mellom kupeen og lasterommet bak. Ruten var knust, og det var en mann som tok tak i meg rundt halsen bakfra lasterommet. De var totalt tre menn. En holdt meg rundt halsen, en holdt meg i kupeen og en skubbet meg inn utenfra, sier Osen.

— Så dro de meg bak gjennom åpningen der ruten hadde vært. Den var jo knust. Jeg ble lempet bak og landet i lasterommet. Det var helt vilt, nesten ikke til å tro. Jeg sa jeg hadde 10.000 kroner, men mer penger i galleriet. De ville ha millioner, sa de.

Osen har også tidligere blitt truet og frastjålet en million:

Les også

Ønsker tyven lykke til

Osen har vært svært profilert opp gjennom årene. Han har hatt kongefamilien på besøk i sitt galleri i Nygaten og sitter på store verdier.

— Det var sånn som du hører skje i helt andre land, i narkooppgjør i Mexico eller Puerto Rico, ikke her i Norge, ikke her i trygge Bergen, fortsetter Osen, som mener gjerningsmennene var fra Øst-Europa.

- Pistol i kjeften

Bak i bilen pågikk en voldsom kamp, bare 100 meter fra politistasjonen i Bergen sentrum. Osen forteller:

— De prøve å stripse meg, men jeg gjorde motstand. De slo og sparket meg. En av dem kjørte en pistol opp i kjeften på meg. Jeg har fortsatt merke i munnen. Det var tre timer med et rent helvete, forteller han.

Gallerieieren fikk en plastpose over hodet. Han så ikke hvor bilen kjørte, men ifølge politiet gikk turen sørover mot Nesttun og mot Kaland eller Søfteland. På vei slet Osen med å puste. Han forteller at han ble sparket og slått hele tiden.

— Det verste var nesten likevel den plastposen. Jeg holdt på å besvime flere ganger og fikk ikke laget hull slik at jeg kunne puste. Turen var forferdelig. Jeg var helt desperat, forteller han.

- Graven klar

Ranerne kjørte bilen til Søfteland eller Kaland. Kampen pågikk, og dramaet tok en ny vending. På TV2 sa Osen at kidnapperne sa de hadde gjort klar grav til ham.

— De snakker hele tiden: Du skal få se graven din. Vi har laget en grav til deg. Jeg fikk se den. Det var en grop de hadde laget. De trakket meg ned i gropen, og så la de noen kvister over, fortalte han til TV 2.

- Hva tenkte du?

— Er det virkelig? Er det nå det skal skje, I en grøft, sa Osen til TV 2.

Turen fortsatte videre, mot Bønes. Der forsvant kidnapperne fra bilen, og Osen kom seg i førersetet og kjørte og fikk tilkalt hjelp.

— Jeg var svært glad da jeg fikk hjelp, sier han.

Skryter av politiet

Politiet ble kontaktet og han kjørt i ambulanse til Haukeland. En storstilt politiaksjon ble iverksatt, uten hell. Fredag kveld er ransmennene fortsatt på frifot.

— Politiet har vært veldig flinke, og det samme har de på Haukeland vært, sier han til BT da en sykepleier ber oss forlate rommet. Hun mener Osen må få hvile.

— De har vært utrolig snille med meg Jeg har ikke lyst å reise til byen igjen, sier han halvt alvorlig.

Avviser torpedoer

Han er overbevist om at kidnapperne hadde spanet på ham før angrepet og var på jakt etter et større pengebeløp.

— De sa jo de var ute etter pengene mine. De ville ha et større pengebeløp, men jeg hadde bare på meg i overkant av 10.000 kroner. Jeg forsøkte å få dem til å kjøre meg mot byen, for jeg sa jeg hadde penger der, men det skjedde ikke, sier Osen.

Han avviser på det sterkeste at det er torpedoer som står bak overfallet. Osen sier at han ikke ligger i konflikt med noen.

— Jeg har ingen fiender. Dette var folk som visste at jeg har penger. De har spanet på meg, garantert. De var ute etter pengene mine. Dette kommer til å skje andre enn meg i fremtiden. Garantert.

Les mer om Reidar Osen:

Les også

Får bygge 20 boliger i de gamle sjøbodene

Ber om tips

Politioverbetjent Jannicke Bremar Johannessen leder voldsavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon, Hun sier til BT at de ser svært alvorlig på saken.

— VI har fått inn flere tips, men er svært interessert i andre som vet noe.

Dersom du vet noe, kan du ringe politiet på 02800 eller 55 55 63 00.

Publisert: