Mekler må betale 1,3 mill.

Istedenfor å annonsere Engen 6 til salgs slik loven krever i tvangssalg, solgte Web Meglerhuset bygården til underpris til Carl Fredrik Seim. Nå er mekleren dømt til å betale nesten 1,3 millioner for å ha sviktet sin klient, en 50-åring.

Publisert Publisert
  • Trond Nygard-sture
iconDenne artikkelen er over 16 år gammel

50-åringen ble helt taus da han ble gjort kjent med dommen av sin advokat Nicholas Sayer.

— Jeg er veldig glad for avgjørelsen. Men slaget er ikke vunnet ennå. Jeg tror jeg venter med den helt store feiringen, sier han og viser til ankemulighetene.

Dommer Børje Lihaug Hoff etterlater iallfall liten tvil om utfallet av søksmålet:

«Monstad (daglig leder, red. anm.) og Web Meglerhuset har tapt saken fullstendig», slår han fast. Meklerforetaket, og faglig og daglig leder Merete Monstad, må derfor punge ut med nesten 1,3 millioner i erstatning, samt fulle saksomkostninger, til 50-åringen.

Ga blaffen i å annonsere

Dommen i Bergen tingrett fredag har en lang - og for 50-åringen - trist forhistorie. I 1997 besluttet Bergen namsrett at eiendommen Engen 6 skulle gå på tvangssalg. Mannen, som også har vokst opp i gården, greide ikke å ivareta sine egne økonomiske interesser og betale sine kreditorer.

Web fikk oppdraget som såkalt medhjelper til namsretten, og skulle selge bygården på tvangssalg. Men til tross for at loven pålegger mekler det, ga Web blaffen i å annonsere. Isteden fikk finanskjendisen Carl Fredrik Seim tilbud om å kjøpe hele bygården for 2,2 millioner kroner.

Merete Monstad, som også hadde hånd om oppdraget, sa i retten at eierens egen atferd gjorde visning og takst umulig. Det var også årsaken til at eiendommen ikke ble annonsert, har hun fortalt BT.

Budet fra Seim ble først akseptert av namsretten, men mannen anket. Under behandlingen i Gulating lagmannsrett, inngikk partene et forlik om en kjøpesum på kr. 2.450.000. Mens både Seim og kreditorene stilte med advokater, var mannen helt alene under forhandlingene. Ifølge broren, Arne Franck-Petersen, følte mannen seg presset til å signere.

Dermed hadde Seim med Webs gode hjelp sikret seg en bygård på tre etasjer for under 2,5 millioner kroner.

-Verdt 3,8 millioner

Under behandling av søksmålet i retten i april hadde partene totalt forskjellige syn på hva markedsprisen egentlig var for eiendommen da Seim kjøpte den. Web holdt på at den lå rundt det Seim betalte, på grunn av alle skadene og usikkerheten knyttet til eiendommen - og viste blant annet til en Cytox-rapport om fukt og lekkasjer.

Advokat Nicholas Sayer mente derimot å kunne dokumentere at eiendommen var verdt rundt 3,8 millioner da Seim kjøpte. Dette baserte han på en takst fra 1992, og en meklervurdering fra mai i fjor, korrigert for prisendringer.

Dessuten solgte Carl Fredrik Seim beleilig nok eiendommen bare noen få dager før rettssaken tok til, for 4,2 millioner kroner. Nedjustert gir dette en verdi da han kjøpte på 3,9 millioner.

-Behandlet meg dårlig

Dommeren kjøper Sayers argumenter fullt ut. Dommen slår også fast at det er sammenheng mellom at Web ikke annonserte, og at de ikke oppnådde markedspris. Dermed kunne Sayer og klienten hans innkassere en total seier.

Advokaten er svært godt fornøyd med dommen.

— Web satt til side min klient sine interesser. Jeg er glad for at han nå får det han egentlig har krav på, sier han.

Selv har 50-åringen innfunnet seg med at han har mistet bygården som også var hans barndomshjem. Men han har ikke innfunnet seg med måten Web behandlet ham.

— De behandlet meg dårlig. I den grad de var i kontakt med meg, så opplevde jeg dem som lettere uforskammet. Det heter at mekler er «medhjelper» i tvangssalg, men jeg opplevde dem absolutt ikke som det, sier mannen.

Nå må han vente i spenning i en måned før han får vite om han må gjennom en ankesak eller ikke.

Publisert

Les mer om dette temaet

MEKLERSMEKK: Web Meglerhuset sviktet sin klient ved salget av Engen 9, og må betale klienten erstatning på nesten 1,3 millioner kroner. <br/> ARKIVFOTO: HELGE SUNDE