Hansa om CO₂-mangelen: – Vi holder produksjonen gående

Hansa Bryggerier i Bergen fikk torsdag en ny CO₂-leveranse. Den vil sikre ølproduksjonen i minst en uke fremover.

Publisert:

KJØRER PÅ: Hansa Bryggerier har nok CO₂ til å holde produksjonen gående i minst en uke, men forventer rasjonering fra leverandørene. Foto: BERGENS TIDENDE

Teknisk trøbbel, overforbruk og høye temperaturer har ført til en sjelden mangel på CO₂ hos de største leverandørene i Europa. Dette får konsekvenser både for ølproduksjonen hos bryggeriene og for kvaliteten av drikkevannet.

Hansa kjører på

Onsdag meldte Hansa Bryggerier i Bergen at den varslede ølkrisen kunne føre til produksjonsstopp om én til to uker.

Torsdag kveld mottok Hansa en ny CO₂-leveranse, som sikrer produksjon og levering ut den neste uken.

Daglig leder, Lars Nicolai Giil, sier situasjonen er under kontroll.

– Vi holder produksjonen gående og kjører på foreløpig. Vi har nok CO₂ til ut neste uke, og vil også få en ny leveranse i starten på uken. Vi har i tillegg sikret oss noe backup fra Europa, sier Giil.

FULLASTET: Skipet «Frøya» ankom Herøya i Porsgrunn fullastet med kullsyre, CO₂. Leverandøren Praxair tror CO₂-krisen dermed er over for denne gang. Foto: Tore Meek, NTB scanpix

Les også

Aass stanser ølproduksjonen – kan bli ølmangel over hele landet

Forventer rasjonering

Torsdag la et skip, fullastet med kullsyre, til kai ved den norske CO₂-leverandøren Praxair sine lokaler på Herøya i Telemark.

Derfra ble den flytende gassen fordelt til tankbiler som skal kjøre landet rundt, opplyser markedskonsulent Stine Gallagher til NTB.

Hansa melder at de må forvente en rasjonering fra CO₂-leverandøren på grunn av den økte etterspørselen.

– Det gis ikke noen garanti for leveransene, og det som kommer går fort ut. Foreløpig har vi klart oss akkurat, og regner med å gjøre det også neste uke. Deretter forventer vi en bedring i situasjonen, sier Giil.

Vil ikke påvirke drikkevannet

Mangelen på CO₂ har også ført til at Oslo kommune denne uken innførte et forbud mot hagevanning. Torsdag ble forbudet opphevet og erstattet av en midlertidig regulering om når vanning er tillatt.

Forbudet i Oslo ble forårsaket av et økt vannforbruk på grunn av det varme været, og at kommunens leverandør av karbondioksid har leveringsproblemer.

Bergen kommune melder på sine nettsider at kommunen har nok CO₂ til omtrent tre ukers normal drift.

– Da vi ikke vet hvor lang tid det vil ta før vi kan få ny CO₂-leveranse, velger vi å redusere CO₂-tilsettingen i vannbehandlingen noe. Dette vil ikke ha betydning for den hygieniske kvaliteten på vannet til abonnentene, sier rådgiver for vannkvalitet i Bergen kommune, Anna Walde.

Publisert: