Valhammer blir Aps toppkandidat i Bergen

Roger Valhammer blir Arbeiderpartiets byrådslederkandidat. Det avgjorde nominasjonsmøtet til Bergen Ap sent mandag kveld.

Publisert Publisert

VANT: Roger Valhammer vant kampen om å bli byrådslederkandidat for Ap i Bergen. Da vanket det klem fra konkurrenten, ordfører Marte Mjøs Persen. Foto: Marita Aarekol

  1. Leserne mener

Valhammer fikk 87 stemmer, mot ordfører Marte Mjøs Persens 65.

– Å få æren av å stå på topp på denne listen, det er stort, sa Valhammer i sin tale.

Han sa han var imponert av hvordan partilaget hadde håndtert det å ha en delt innstilling om hvem som skulle være byrådslederkandidat. Han takket Persen for måten hun hadde vært i den situasjonen.

– Alle her inne hadde sett for seg at Harald (Schjelderup) skulle ta gjenvalg, og vi ble alle litt sjokkert da det ikke skjedde, sa Valhammer.

– Vi skal vinne valget fordi Ap har den beste politikken for de minste i byen vår, sa Valhammer, og gjentok valgløftet om at alle skal få barnehageplass når de fyller ett år.

– Jeg gleder meg noe - er det lov å si det? - for jævlig til valget, avsluttet Valhammer.

Les også

Vi fulgte nominasjonsmøtet direkte

GLAD: Skolebyråd Roger Valhammer kan bli byrådsleder i Bergen. Foto: Marita Aarekol

Persen fortsetter

Tydelig skuffet reiste Persen seg og klappet for vinneren. Så gikk hun opp på talerstolen og holdt en lengre tale om sitt politisk engasjement.

– Jeg er skuffet over resultatet av voteringen. Til dem som er skuffet sammen med meg: Takk for all støtte og fine ord de siste ukene og i dag, sa hun.

Etter å ha holdt forsamlingen på pinebenken i åtte minutter fortalte hun at hun ikke trekker seg.

– Mitt politiske engasjement slutter ikke her. Det strekker seg langt ut over denne valgperioden: Jeg er fortsatt klar for større oppgaver i partiet. Jeg har tenkt, skal jeg gi meg fordi jeg er skuffet, spurte hun, mens flere ropte «neeeei» i salen.

– Eller skal jeg gå videre som andrekandidat, og som leder for fylkeslaget, og jobbe mer? Jeg velger det siste, sa Persen.

Hun ble deretter innvalgt som partiets andrekandidat og ordførerkandidat.

TAPTE: Marte Mjøs Persen gikk tapende ut av duellen. Foto: Marita Aarekol

Schjelderup åpner for å gi seg

Da byrådsleder Harald Schjelderup gjorde det kjent at han ikke ønsket gjenvalg, var han klar på at han skulle sitte som byrådsleder frem til valget. Mandag var han ikke like klar.

– Det er naturlig at jeg setter meg ned med Marte og Roger etter kveldens møte og diskuterer veien videre, sa han til BT før møtet begynte.

– Betyr det at det er aktuelt for deg å tre til side?

– Jeg har ingen kommentar til det utover at jeg skal sette med ned med de to i ro og mak og diskutere valgkampen. Jeg gjør det som er best for partiet og byrådet.

Marte Mjøs Persen ville ikke kunne trekke seg fra ordførerjobben for å bli byrådsleder. Situasjonen er imidlertid en helt annen for Roger Valhammer.

PÅ SIDELINJEN: Byrådsleder Harald Schjelderup hadde ingen fremtredende posisjon på nominasjonsmøtet i Terminus Hall mandag kveld. Det var hans etterfølger som toppkandidat for Ap i Bergen som skulle velges. Foto: Marita Aarekol

– Best likt etter Schjelderup

Nominasjonskomiteen var delt, og klarte ikke å enes om en felles kandidat. Seks medlemmer støttet Persens kandidatur, tre støttet Valhammer.

Leder i nominasjonskomiteen, Hallgeir Utne Hatlevik, sa at Persen er den Ap-politikeren i Bergen som ved siden av Harald Schjelderup som er mest kjent og best likt.

– Det teller ikke lite når man skal ut i en hektisk valgkamp og vinne valget. Hun har de personlige egenskapene som skal til for å bli byrådsleder.

Eigil Knutsen, til daglig stortingsrepresentant, snakket for innstillingen til mindretallet i nominasjonskomiteen.

– Det har ikke vært knirkefritt denne gangen, men det er viktig å påpeke at vi er enige om det meste, unntatt rekkefølgen på de to øverste kandidatene.

– Bra med privat erfaring

Knutsen begynte med å snakke om Persen, som mindretallet vil ha som ordførerkandidat.

– Det handler om hvordan vi best bruker toppkandidatene. Jeg mener det er best å gå til valg med en sittende byråd som byrådslederkandidat og en sittende ordfører som ordførerkandidat, sa Knutsen.

Han viste dessuten til at Valhammer har vært aktiv i fagbevegelsen, og hans innsats i Handel og Kontor. Dessuten har han hatt en ledende stilling i Sparebanken Vest.

– Han har altså, i motsetning til de fleste på listen vår, erfaring fra privat næringsliv. Det er en fordel hvis man skal være byrådsleder.

FULLT HUS: Interessen var stor for nominasjonsmøtet, som ble holdt i Terminus Hall. Salen var smekkfull, og galleriet måtte åpnes opp. Foto: Marita Aarekol

– Alltid beredt

En av dem som støttet Valhammer fra talerstolen, var Rigmor Heggdal, som er regionsekretær i Handel og Kontor.

– Jeg har kjent Roger, siden han i 2009 kom inn som et friskt pust i Handel og Kontor. Om du er ung eller eldre, det er vanskelig ikke å ha tillit til Roger. Det snakkes fortsatt om Roger når jeg møter arbeidslivsparter. Han er alltid beredt, med gode svar, og kan ha to tanker i hodet på samme gang, sa Heggdal.

Også AUF talte varmt for Valhammer.

– De siste månedene har vært tøffe. Tøft fordi vi er blitt kalt naive. Tøft fordi vi er blitt beskyldt for å ikke ville partiet vårt vel, sa Endre Toft, nyvalgt leder for Bergen AUF.

På møtet mandag utgjorde AUF over en fjerdedel av delegatene – med 41 av 159 delegater. I tillegg satt det AUF-ere som delegater fra andre, ordinære partilag.

Les også

Mannen som kom inn frå sidelinja

Harmdirrende veteran

Arbeiderpartiets ordførerkandidat ved 1995-valget, Ole-Jørgen Johannessen, veivet med armene fra talerstolen mens han langet ut mot stortingsrepresentant Eigil Knutsen.

Bakgrunnen er at sistnevnte som tilhører mindretallet i nominasjonskomiteen, skal ha uttalt til media at Valhammer ledet over Persen i nominasjonskampen.

– Det er deler av nominasjonsprosessen som har fått den gamle garde til å riste på hodet og nærmest bøye seg i skam, sa Johannessen harmdirrende.

Han la deretter til:

– Knutsen fortalte at det meste var over, at mindretallet hadde forankring i de store lagene. Det går ikke an. Vi er ikke en gjeng som skal stoppes i den alminnelige debatt og prosess. Når mindretallet går ut på denne måten, hører det ingen steder hjemme.

Publisert