Mann reddet ut av brennende hus i Blodbyen

Hentet ut med røykdykker.

Publisert Publisert

VANSKELIG: Brannmannskapene måtte fjerne takstein og sage hull i taket for å komme til flammene i firemannsboligen i Blodbyen. Foto: Anne Hovden

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Klokken 0357 natt til onsdag fikk brannvesenet melding om brann i et hus i Gyldenprisveien i Bergen.

– Vi fikk melding om at det var full fyr i huset, og at det var en person inne i huset, sier vaktkommandør Ronald Drotningsvik ved 110-sentralen i Hordaland.

Hentet ut med røykdykker

Brannvesenet kom på stedet med totalt åtte biler. Også politi og ambulanse var på plass.

BRANN: Onsdag morgen brenner det i et hus i Gyldenprisveien. Foto: Bjørn Otto Aarheim

– Da vi kom frem hadde brannen slått ut vinduene og gått til taket, og det var kraftig røykutvikling. En person måtte hentes ut med røykdykkere, sier han.

Beboere i to av nabohusene ble evakuert på grunn av fare for å få i seg giftig røyk. De fikk raskt flytte tilbake.

– Det hadde brent godt, men ingen personer skal være skadet. Det er søkt gjennom huset, og det er ikke funnet flere personer, sier operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen.

STORE MANNSKAPER: Åtte brannbiler rykket ut til brannen i morges på Gyldenpris. I gul jakke brigadeleder Frode Bødtker. Foto: Anne Hovden

Våknet til lyden av glass som knuste

Michael Hart-Davis forteller at han våknet til lyden av knusende glass like før klokken 04.00 i natt. Han bor i nabohuset, og soveromsvinduet hans peker rett mot brannboligen.

VITNE: Nabo Michael Hart-Davis forteller at brannvesenet kom raskt til stedet, og at de gjorde en god jobb med slukningsarbeidet. Foto: Privat

– Etter hvert begynte det å lukte svidd på soverommet mitt. Jeg ble ganske redd da jeg oppdaget at det brant i nabohuset, sier han.

Hart-Davis forteller at det oste røyk ut fra vinduene i huset og flammene sto i taket.

Imens han holdt på å kle på seg for å gå ut ser han brannvesenet komme kjørende til stedet.

– Det kom først en brannbil på stedet og to til var på vei over Puddefjordsbroen. Like etter kom også politi- og ambulansepersonell. Da ble jeg lettet, sier han.

Brukes til botrening

Huset tilhører Bergen kommune, og består av fire leiligheter som brukes til botrening. Leder for botreningssenteret, Siv Myking, ble vekket av Securitas klokken 04.10.

– Jeg skyndet meg alt jeg kunne hit. Heldigvis bodde det bare en person i huset, og det ser ut til at et gått bra med vedkommende etter forholdene. Han bodde i første etasje, sier Myking.

De tre andre leilighetene er ubebodd.

– Det er hell i uhell at det ikke bodde flere her akkurat nå, sier Myking.

Botreningssenteret disponerer fire av husene i området. Tre har leiligheter, det fjerde er administrasjonsbygg. Dette huset brant i 2009.

– Huset ble like mye skadet som dette er nå. Men de klarte heldigvis å bygge det opp igjen så det ble like fint som før. Det er jo så utrolig fine hus dette, sier hun.

PÅ STEDET: Brannvesenet, ambulanse og politi er på plass utenfor huset det brenner i. Foto: Anne Hovden

Store vannskader

Rett over klokken 05.00 melder brannvesenet at de har kontroll på brannen, og klokken 05.46 ble brannen meldt slukket.

– Det var åpne flammer da vi kom til stede, og brannen måtte slukkes fra taket. Det var svært høy varme inne i huset. Det er en vanskelig brann å slukke, sa brigadeleder Frode Bødkter som var på stedet til BT i dag tidlig.

Han sier at det ser ut til at skaden er begrenset til andre etasje og opp.

– Men det er store vannskader i resten av huset, sa han.

Etterslukkingsarbeid

To brannmenn er fremdeles på stedet og driver med etterslukkingsarbeid i 10-tiden onsdag formiddag.

– De sjekker bygget på innsiden og kontrollerer utsiden av bygget med lift. Politiet er også på stedet, sier vaktkommandør Karl-Arne Røyseth ved 110-sentralen.

Ifølge Røyseth blir brannvesenet værende på stedet resten av dagen.

– Kommer det litt vind så er det lite som skal til før brannen blusser opp igjen, sier han.

Blodbyen

Huset som brant er en del av den såkalte Blodbyen, og ble bygget etter bybrannen i 1916 da det var bolignød i Bergen. Området fikk navnet på grunn av fargen på husene – alle var da malt røde.

I dag er det seks hus igjen av det opprinnelige området. Ett av dem er en privat bolig, ett er et klubbhus ved fotballbanen, og de fire andre tilhører botreningssenteret. Resten av Blodbyen ble revet i forbindelse med byggingen av Puddefjordsbroen.

Trehusene er verneverdige, men ikke fredet.

Publisert