– Denne klinikken berget livet mitt

Pasientene strømmer til privat rusbehandling på Fanafjellet, og Helse Bergen må ta regningen. Nå vil privatklinikken utvide, men bare hvis Høyre vinner valget.

Publisert Publisert

Anne Wahl Kaldestad er kvitt misbruket, men reiser ukentlig til Bergen for etterbehandling. – Jeg har fortsatt en lang vei å gå, sier hun. Foto: Rune Sævig

  • Kari Pedersen
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Denne klinikken berget livet mitt, sier Anne Wahl Kaldestad bestemt.

60-åringen fra Husnes i Kvinnherad mener det sto om livet da hun i fjor fikk grønt lys for behandling på Fanafjellet.

– Jeg var i ferd med å miste familien, meg selv, ja, selve livet, forteller hun til gruppen som sitter i ring av stoler rundt et tent telys.

Offentlige dekker

I sirkelen sitter også helseminister Bent Høie (H), som denne dagen har lagt inn et besøk på en av seks rusinstitusjoner som tar del i hans nyskaping «fritt behandlingsvalg».

12 Trinnsklinikken på Fanafjellet åpnet med 28 plasser i april 2014 og drev først helprivat.

Året etter innførte Høie fritt behandlingsvalg for rusbehandling. 12 Trinnsklinikken fikk godkjenning i desember 2015. Siden har alle pasientene deres fått behandlingen dekket av det offentlige.

Klinikken gikk fra nær ni millioner kroner i driftsunderskudd i 2015 til nær tre millioner i pluss det første hele året med fritt behandlingsvalg. Omsetningen skjøt i været fra seks til 29 millioner.

Nasjonalt har 282 pasienter brukt retten til å velge privat rusbehandling. Om lag halvparten valgte 12 Trinnsklinikken i Bergen. Antallet pasienter er ikke høyt. Til gjengjeld blir de liggende lenge; i snitt fire og en halv måned.

– Fikk resept hos legen

Anne Wahl Kaldestad var pasient på Fanafjellet tre måneder i fjor høst.

Hennes historie startet for fire-fem år siden med smertestillende og beroligende tabletter, utskrevet av legen. Medisinbruken utviklet seg til misbruk. Kaldestad var flere ganger innlagt i psykiatrien og klarte hver gang å trappe ned.

– Så kom jeg hjem til ingenting. Ganske snart var jeg i gang igjen, forteller hun.

Etter oppholdet på Fanafjellet kjenner hun seg ivaretatt på en helt annen måte. Hver mandag setter Kaldestad seg i bilen og drar til Bergen på ettervern.

– Behandlingen har dessuten gitt meg verktøy til å jobbe med meg selv og egne følelser. Av 12 trinn har jeg unnagjort fire. Jeg har fortsatt en lang vei å gå, sier hun.

Helse Bergen vurderer kutt

Når pasientene velger behandling innenfor ordningen med fritt behandlingsvalg, går regningen til de offentlige sykehusene. Haukeland universitetssykehus betalte i fjor over 23 millioner kroner for rusbehandling på slike behandlingsinstitusjoner. Nokså nøyaktig halvparten gikk til klinikken på Fanafjellet.

Deler av utgiften dekkes av penger satt av til fritt behandlingsvalg.

– I 2017 er vi totalt sett allerede oppe i 16 millioner, sier Else-Marie Løberg, direktør ved Avdeling for rusmedisin på Haukeland universitetssykehus.

Sykehuset merker pasientflyten til Fanafjellet ekstra godt, siden klinikken ligger så nær.

MERKER KONKURRANSEN: – Det er en risiko for at vi i 2018 må legge ned aktivitet, sier Else-Marie Løberg, direktør ved Avdeling for rusmedisin på Haukeland.

– Det er en risiko for at vi må legge ned aktivitet i 2018, sier hun og legger til:

– Vi er bekymret for at fritt behandlingsvalg påvirker den overordnede ressursprioriteringen i rusfeltet og at dette går ut over pasientgrupper som er underbehandlet.

– Avgjør selv lengden på oppholdet

Før en pasient får velge behandlingssted, må vedkommende vurderes og få rett til døgnbehandling.

Løberg mener likevel at ordningen har noen utfordringer:

– Institusjonen avgjør selv om de har kompetanse til å ta imot en pasient og hvor lenge behandlingen skal vare, påpeker hun.

– 12 Trinnsklinikken tar også imot sprøyteavhengige og forsøker å hjelpe dem til å bli helt stoffri. Helse Bergen satser i stor grad på å behandle med legemidler (LAR-behandling). Er det ikke viktig at det fins et alternativ?

– Vi er positive til at mennesker med rusavhengighet kan velge ulike behandlingstilbud. Også ved Floenkollektivet tilbys medikamentfri behandling, ved siden av tilbud om nedtrapping på LAR-poliklinikkene, sier Løberg.

Byggeplaner hvis Høyre vinner

Ragnar Risholm, som etablerte klinikken på Fanafjellet sammen med sin kone Torill Risholm, er fornøyd med pasienttilstrømmingen.

Belegget til nå i år er over 90 prosent. De har ingen planer om å trappe ned. Tvert imot, 12 Trinnsklinikken vil bygge ut ytterligere 40 plasser, men bare hvis Høyre vinner valget.

FORKLARER METODEN: Psykolog Øyvind Halmrast forklarer hvordan pasientene, når de er blitt rusfrie, må til bunns i egne følelser. Helseminister Bent Høie (H), daglig leder Anita Sørnes og medeier Torill Risholm lytter. Foto: Rune Sævig

– Å bruke 80 millioner uten å vite at vi får beholde fritt behandlingsvalg, er meningsløst, sier Risholm.

Stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap) bekrefter at Ap vil avvikle nyordningen hvis partiet kommer til makten. Deres alternativ er å videreutvikle fritt sykehusvalg.

– For oss er det viktig at helseforetakene styrer ressursbruken. Private skal få delta i anbud, men ikke direkte konkurrere om pasientene, sier Grung.

– Viktig med alternativ

Høie virker fornøyd med det han får høre om behandlingsopplegget på Fanafjellet. Innen rus og psykiatri har det en særlig verdi å åpne for private aktører med en annen tilnærming til behandling, mener Høyres helseminister.

– Skal du operere en skulder, er det grenser for hvor mange måter dette kan gjøres. I rus og psykiatri har mangfoldet en verdi i seg selv, sier han.

Høie regner med at flere private institusjoner vil melde seg på ordningen i neste fireårsperiode.

– Hvis vi får beholde makten og ordningen fortsetter, vil vi se en økning, sier Høie.

– Et nytt liv

Anne Wahl Kaldestad lovpriser effekten av månedene på Fanafjellet.

– Hele familien min har fått et nytt liv, sier hun.

Men jobben er ikke gjort selv om hun for lengst er utskrevet.

– Jeg må jobbe med dette resten av livet, sier en av pasientene som har brukt fritt behandlingsvalg.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Marit fikk beskjed om å kutte ut pillene. Ellers ville hun dø.

  2. Fritt behandlingsvalg er ingen privatiseringsreform

  3. Da Sølvi fant sønnen død ved siden av pilleglasset, bestemte hun seg for å bryte tabuet. Døde av overdose, skrev hun i dødsannonsen.

  4. Sjukehusa 2035: «Alle må få brød før nokre kan få kake»

  1. Helse Bergen
  2. Bergen
  3. Rusbehandling
  4. Haukeland universitetssykehus
  5. Ruth Grung