Mann funnet i god behold på Hardangervidda

Den savnede mannen ble funnet av Røde Kors i god behold ved Finnsbergvatnet.

Publisert:

SØKER: Røde Kors er ute med tre skutere i søk på Hardangervidda. Foto: Georg Schaefer, Hordaland Røde Kors

Politiet melder klokken 13:35 at Røde Kors og en hundeekvipasje fra Norske Redningshunder har funnet mannen i god behold ved Finnsbergvatnet.

– Et lag fra Røde Kors oppdaget noen spor fra ski og pulk, og til slutt fant de mannen på sørsiden av Finnsbergvatnet, sier Stine Mjelde i Vest politidistrikt.

– Fikk ikke varslet

– Det var noe feil med elektronikken hans, så han fikk ikke varslet familien sin, forklarer operasjonsleder Bjarte Rebnord i Vest politidistrikt.

Turgåeren ble tatt med til avklaring og en kontroll av helsetilstanden ved Maurseth, før han fikk fortsette ferden sin. Den opprinnelige planen var at han skulle være ute i 14 dager.

– Jeg vil anta at elektronikken nå er i orden, sier Rebnord.

Meldte ikke ifra som avtalt

Søket etter mannen i begynnelsen av 40-årene startet tirsdags morgen. Det var politiet og frivillige fra Røde Kors og Norsk Redningshunder som søkte etter mannen som la ut på en skitur fra Finse på lørdag.

– Han skulle gå en rundløype på Hardangervidda sammen med hunden sin. Familien hadde kontakt med mannen på tekstmelding lørdag ettermiddag. Siden har de ikke klart å få kontakt med ham, sa operasjonsleder Vibeke Ness i Vest politidistrikt til BT tidligere i dag.

Mannen hadde avtalt med familien å melde fra til dem jevnlig ved ulike etapper av turen.

– Vi vet ennå ikke årsaken til at han ikke har kontaktet familien, sa Mjelde fra Vest politidistrikt til BT like etter at mannen ble funnet.

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/BT/multimedias/b3beb8cad4a74307a9ce42eeb1450e21/Redningsaksjon%20Hardangervidda

Skulle på en lengre tur

Politiet ble kontaktet av familien mandag kveld.

Planen var at mannen skulle være ute i 14 dager. Ifølge Ness er mannen godt rustet for opphold i fjellet og er ellers fjellvant.

– Det er dårlig vær i området, og det kan være han er blitt stoppet av det. Men vi har valgt å igangsette en redningsaksjon på bakgrunn av meldingen fra familien, sa Ness før mannen ble funnet.

Det var klokken 06.20 politiet først meldte ifra om at tre snøscootere hadde kjørt fra Maurset og innover retning Kjeldebu for å lete etter mannen.

– Tre lag fra Røde Kors og Norske redningshunder er i gang med søk i området. Den siste kjente posisjonen til mannen er øst for Hardangerjøkulen, fra et sted som heter Hansbu, sa operasjonsleder Stine Mjelde til Bergens Tidende rett før klokken 09.00.

FRIVILLIGE: Her er Norske Redningshunder og Røde Kors i gang med søket etter mannen. På grunn av været er fremkommeligheten utfordrende, og området er utsatt for skred. Foto: Jarle Mjånes, Norske Redningshunder

Les også

Adina ligger begravet under snøen. Fingrene er det eneste hun kan bevege. Hun skriker.

Les også

– Vi trodde ikke hun skulle være i live

Ville søke med Sea King

Ifølge politiet skulle mannen gå mot Kjeldsbu. Etter at mannskapet hadde lette i dette område hadde de fremdeles ikke funnet ham.

– Vi følger løypen han skulle ta, men vi må vurdere sikkerheten for hvor langt vi kan kjøre med snøscooterne. Vi håper også å kunne sette inn et Sea King- redningshelikopter med termisk kamera dersom været blir bedre, sa Mjelde til BT mens leteaksjonen enda pågikk.

På grunn av fare for ising på rotoren ble det ikke brukt helikopter i søket.

– Det er ikke flyvær for øyeblikket i området, sa vakthavende redningsleder Stein-Jarle Langvik ved Hovedredningssentralen Sør- Norge.

FINSE: Skiløperen forlot Finse og var i kontakt med familien sin lørdag. Siden har ingen hørt fra ham. Foto: Helge Sunde (arkiv)

Publisert: