Alle «escape rooms» i Bergen kan måtte stenge

– Jeg tror kommunen er livredd for at det som skjedde i Polen skal skje her, sier Glenn Ellingsen i Bergen Escape.

Publisert:

FORTVILET: Glenn Ellingsen må legge ned sine «escape rooms» på Sandsli, bare to år etter at Bergen Escape startet opp. Foto: Silje Katrine Robinson

«Escape room» er et spillkonsept hvor man blir innelåst i et rom, og deretter må finne hint og løse gåter i rommet for å komme seg ut. Totalt er det fem aktører som driver med dette i Bergen. Nå står fremtiden deres på spill.

For etter et omfattende tilsyn med byens «escape rooms», har kommunen sendt ut varsel om at alle kan måtte stenge. Årsaken er at ingen av rommene er godkjent for dagens bruk.

Tilsynet ble utført etter at fem tenåringer omkom i en brann i et polsk «escape room» 4. januar i år. Jentene som omkom var innelåst, og kom seg ikke ut i tide.

Tre dager etter ulykken i Polen kontaktet brannvesenet i Bergen plan- og bygningsetaten. Brannvesenet ba etaten undersøke det som finnes av liknende konsepter i Bergen.

– Vi gjorde en undersøkelse i våre arkiv og kunne ikke finne at noen av de kjente «escape room»-konseptene i Bergen var omsøkt etter plan- og bygningsloven. Vi besluttet av den grunn å opprette mulige ulovlighetssaker på de aktuelle eiendommene, skriver Mette Svanes, direktør for plan- og bygningsetaten, i en e-post til BT.

Dersom aktørene søker om bruksendring nå, vil de trolig få holde åpent frem til 7. juni. Dersom de ikke får en midlertidig brukstillatelse før dette, må de stenge.

Les også

Det elektriske anlegget får skylden for dødsbrann i «escape room»

Uenig i kommunens vurdering

Helt konkret vurderer kommunen at «escape room» er i risikogruppe fem, sammen med blant annet kinoer og museer. At deltakerne i utgangspunktet ikke er kjent med rømningsforholdene, og trenger hjelp for å komme seg i sikkerhet ved brann, er den avgjørende faktoren.

Glenn Ellingsen er uenig.

– Inngangsdører til rommene vi har kan ikke låses, og vi informerer alltid deltakerne om at de står fritt til å forlate rommet dersom de ønsker det. Vi informerer også deltakerne om hva de skal gjøre dersom en nødssituasjon skulle oppstå, sier Ellingsen.

Andre vanlige tiltak ved norske «escape room» er å ha en «game master», som til enhver tid følger med deltakerne gjennom kameraer. Deltakerne får også utdelt walkietalkie eller mobil så de kan prate med «game master».

UENIG: Glenn Ellingsen i Bergen Escape frykter nedleggelse av selskapet hvis kommunens vurdering blir stående. Foto: Silje Katrine Robinson

Legger ned

Tross Ellingsens motstand mot kommunens vurdering, ser han ingen annen mulighet enn å stanse driften av Bergen Escape.

– Vi tror ikke vi vil få det godkjent dersom vi søker om bruksendring, på grunn av byggets natur. Så 12. april legger vi rett og slett ned.

– Hvorfor søkte dere ikke om bruksendring da dere startet?

– Helt ærlig tenkte vi ikke tanken. Vi tenkte ikke at vår drift skulle endre kravene til sikkerhet som allerede stilles til bygget. Det tar vi på vår kappe. Men denne vurderingen er likevel en overdrivelse.

Vil trolig kunne fortsette

Bergens første «escape room» ble startet på Bryggen for fire år siden.

Gaute Midtun, medeier i Escape Bryggen, tror ikke dette vil ta knekken på bedriften, selv om det vil få alvorlige økonomiske konsekvenser.

– Søknadsprosessen er utrolig dyr, og dersom vi ikke får godkjent søknaden før fristen går ut, må vi jo holde stengt inntil vi får det. Det taper vi en del penger på.

Midtun opplyser at også Escape Hunt Bergen, Escape The Room og Bergen Escaperoom satser på å kunne fortsette å drive på lengre sikt. Disse ønsker ikke å uttale seg til BT, men har bekreftet at dette er riktig.

– Vi synes alle dette er veldig krevende, og det blir ikke lett å komme seg gjennom denne prosessen, men pr. nå er jeg ikke kjent med at noen av oss planlegger å legge ned, sier Midtun.

BT presiserer: I en tidligere versjon av saken skrev BT at byens «escape room» måtte stenge 12. april dersom de ikke fikk godkjent søknad om bruksendring før det. Dette er nå rettet til at aktørene får holde åpent frem til 7. juni, dersom de søker om bruksendring før 12. april. Dersom de ikke får en midlertidig brukstillatelse før dette, må de stenge.

Publisert: