Vannmassene truer bro i Odda sentrum

Flommen i Odda er den største siden 2014. Opo bru midt i sentrum ble søndag stengt etter å ha fått skader i flommen.

Publisert Publisert

STENGT BRO: Opo bru på Riksvei 13 midt i Odda er stengt etter at den har fått seg en knekk av vannmassene som buldrer nedover elven. - Det ser ut som om et av brokarene har sunket, sier ordfører Roald Aga Haug. Foto: ROALD AGA HAUG

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Det ser ut som om et av brokarene har sunket ganske kraftig ned. Broen har fått en svai som er enda større enn den fikk under storflommen i 2014, sier ordfører Roald Aga Haug til BT søndag i 23-tiden.

Han sto da og så på riksveibroen over elven Opo, midt i sentrum. Broen ble stengt på grunn av skader en time tidligere.

– Heldigvis har vi en gangbro ved siden av som fortsatt er åpen. Det er den gamle veibroen. Der kan en og en bil kjøre over, og utrykningskjøretøy slipper forbi. Nå har vi også klart å få over en buss, slik at det vil være buss i Odda sentrum i morgen, sier Haug.

Mandag morgen opplyser trafikkoperatør Hanne Norheim at broen fortsatt står.

– Det kommer folk for å gjøre en vurdering når det blir lyst. De må nok vente til vannstanden blir mindre for å få oversikt og se skadene, sier hun.

20-ÅRSFLOM: Mannskaper har stengt av Opo bru søndag kveld. Foto: ROALD AGA HAUG

Nesten 20-årsflom

Regionsjef Brigt Sandal i NVE opplyste til BT søndag kveld at det rant 414 kubikkmeter pr. sekund i elven Opo. 440 kubikkmeter regnes som 20-årsflom, det vil si en situasjon som statistisk skal skje hvert 20. år.

Ordføreren forteller at ett hus er evakuert.

– Så kan det hende at det er flere som har valgt å tilbringe natten andre steder enn i hjemmet sitt, men vi har kun evakuert ett hus. Nå ser det også ut som om vannmengdene har stabilisert seg litt, sier Haug.

KOM OVER: Det er mulig å kjøre for lette kjøretøyer på den gamle broen like ved siden av. Søndag kveld klarte også en buss å komme seg over. Foto: ROALD AGA HAUG

Hardt rammet i 2014

– Nå er det like før, sier Elin Sandvin på Sandvin i Oddadalen til BT ved 16-tiden søndag.

– Siloballer kommer seilende, og nå er det bare noen centimeter igjen før vannet kommer inn i huset mitt. De siste timene har jeg båret og reddet unna alt som berges kan. Og så har jeg bedt til Gud.

Elin Sandvin vet hvordan det er når flommen rammer. I 2014 sto vann og kloakk en god halvmeter inn i huset hennes.

– Jeg bodde i en forringet bolig i et halvt år og vel så det etterpå. På Hildal og Sandvin ble 85 bygninger flomskadet og 102 mennesker berørt i 2014. Etterpå brukte NVE 100 millioner kroner på flomsikring i Odda, men bare i sentrum. Her hvor jeg bor, er det ikke brukt en krone på flomsikring, forteller hun.

I ODDA: Ved Sandvin er det store oversvømmelser. Foto: Hilde Sandvin

– Nå bor vi på en øy

Siloballene tilhører trolig naboen Hilde Sandvin, som er sykepleier og bonde. Vanligvis renner vannmassene rolig forbi henne og naboene i elven som munner ut i Sandvinvatnet og videre mot Odda sentrum.

Men helgens massive nedbør har sørget for store oversvømmelser.

Hilde Sandvin sørget for å få sauene i hus. Bygningene står på en høyde ved Sandvinvatnet, og vannet er foreløpig ikke kommet over dørstokken.

– Nå bor vi på en øy. Det er vann over alt, og det blir mye å rydde opp i. Vi arbeider med å redde siloballer, men flere av dem flyter nå på Sandvinsvatnet, forteller hun.

– Det er jo ikke noe kjekt når det er slik som nå. Det er ikke uvanlig at det kommer vann inn i kjelleren når det regner mye, men dette er litt mer enn vanlig, sier Sara Moe, som har flyttet til Hildal fra Ullensvang.

I KJELLER: Sara Moe (t.v.) har fått vann inn i kjelleren sin. Hun bor på Hildal i Odda kommune. Foto: Gunn Gravdal Elton

– Situasjonen er veldig vanskelig

Odda kommune har satt ned en kriseledelse, og ordfører Roald Aga Haug beskriver situasjonen som alvorlig ved 19.20-tiden søndag kveld.

– Vi har den høyeste vannføringen siden flommen i 2014, og vannet stiger fortsatt. Det går over veien i Odda-dalen flere steder. Vi håper nedbøren avtar i løpet av natten. Søndag kveld var alle etatssjefer i kommunen samlet, i tillegg til representanter fra Sivilforsvaret, sykehuset, kommunegeolog, Statkraft, Odda Energi, brannvern og politi. Situasjonen er veldig vanskelig, medgir Odda-ordføreren.

OVERSVØMMELSE: Store vannmengder ved Sandvin i Odda kommune. Foto: Gunn Gravdal Elton

Lørdag kveld ble Tyssedalstunnelen mellom Odda og Tyssedal stengt på grunn av ras. I siste liten før tunnelen stengte, klarte ambulansetjenesten å få en ambulanse gjennom, slik at vi har beredskap på begge sider av raset. Veien er fremdeles stengt, og vi har båt mellom Tyssedal og Odda, opplyser han søndag kveld.

Båtskyssen startet klokken 18 søndag. Fra mandag klokken 06.00 blir en større båt satt inn mellom Odda og Tyssedal.

RIKSVEI 13: Forbi Sandvin søndag ettermiddag. Foto: 2211-tipser

Etterlyser statlige myndigheter

– Flommassene kan potensielt få store praktiske konsekvenser for folk, og ikke minst for landbruket. I en del tilfeller vil det være kritisk å få gjort tiltak, sier Haug.

Han etterlyser handling fra sentrale myndigheter. Haug forteller at han har invitert samferdselsministeren til Odda.

SANDVIN: Slik ser det ut søndag ettermiddag ved Sandvin i Odda kommune. Foto: Gunn Gravdal Elton

– Alle veier ut av Odda er rasfarlige. Nå må fylke og stat gjøre en innsats. Jeg har invitert samferdselsministeren til Odda, og vil gjøre det igjen.

Terje Kollbotn sitter for Rødt i kommunestyret i Odda. Han mener det er på tide at det offentlige bidrar, slik at vannstanden senkes i Sandvin-vatnet.

– Vannstanden må nå reduseres med en halvmeter, så får vi ta andre grep på sikt. Sentrale myndigheter må være med. Det vi opplever nå, vil vi oppleve igjen, sier Kolbotn.

Søndag kveld ble et hus i Sauda evakuert. Fylkesvei 520, som går nedenfor Hellandsbygda ble stengt da en elv i nærheten gikk over sine bredder. Det var fare for liv til dyr på to gårder i området, meldte Sør-Vest politidistrikt.

Publisert