Varslet store nedbørsmengder i Bergen

Et lavtrykk på vei inn fra Nordsjøen førte til mye regn i Bergen. Onsdag morgen gikk det ut OBS-varsel fra Meteorologisk institutt.

  • Ørjan Torheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Siste: ved 15-tiden melder Meteorologisk institutt om at det verste regnværet nå er over. Det skal fortsatt dryppe litt, men ikke mye. Fra klokken 08-14 i dag falt det 22 millimeter regn. Det er ikke rekord i Bergen.

— Det verste ser ut til å ha gått sør for oss. Det var blant annet kraftig torden i Sunnhordland. Nå er nedbøren på vei mot Hardanger, sier statsmeteorolog Jann Arnetvedt ved Vervarslinga på Vestlandet.

LES HER: Ferskt OBS-varsel for Hordaland lagt ut onsdag morgen

— Det vil plaske ganske godt. Vi snakker om kraftig regn når dette lavtrykket passerer, konstaterer meteorolog Olav Krogsæter i Storm Geo.

  • Sjekk selv: Her kan du følge været i Bergen
  • Aldri vært så gale før:
Les også

Det har ikke regnet så mye siden 1861

BT snakker med ham onsdag morgen, samtidig som det kommende plaskregnet ligger og lurer rett utenfor kysten.

Se også:

Les også

Følg uværet direkte her!

Nå kommer det inn over Vestlandet med sitt dyvåte visittkort.

SLIK SKAL DET REGNE: Dette bildet viser nedbøren mellom klokken 11 og 17 i dag, onsdag, over Vestlandet. Den oransje flekken viser over 25mm. Foto: Bilde fra Storm Geo

— Ganske intenst

— Hordaland og Sogn og Fjordane får mest. Her kan det bli 20–30 millimeter på fire-fem timer. Det er ganske intenst. Mest intenst blir det tidlig i ettermiddag, fra cirka klokken 12 og noen timer fremover, sier Storm-meteorologen.

— Hvor mye er dette, relatert til værtyper vi er kjent med?

— 30 millimeter på ett døgn er jo ikke direkte uvanlig hos oss. Det er litt mer uvanlig med sånne mengder i løpet av noen timer.

Tirsdag kveld annonserte Yr at sommeren 2016 er over denne uken. Krogsæter kan dessverre ikke avsanne dette lite lystige budskapet.

— Det ser ikke ut til at det kommer noe høytrykk og varme nå fremover. Det blir vekslende, med lavtrykk som kommer og går.

Som i et forsøk på å trøste, legger Krogsæter til:

— Men det er snakk om svake lavtrykk. Så regelrette stormer blir det ikke med det første.

ILLEVARSEL: Med dette bildet på Twitter advarer meteorologene om nedbøren som er ventet utover dagen onsdag. Foto: Meteorologene på Twitter

— Passerer ganske raskt

Krogsæter sier styrtregnet over Vestlandet avtar i 16-17-tiden, da det går over til «lette regnbyger».

INTENST: Foto: Skjermdump fra Storm Geos nettside

— Det passerer ganske raskt. Lavtrykket vil være over Trøndelag i kveld, så går det videre til Finland.Ved Vervarslinga for Vestlandet plasserer de det verste regnet noen timer lenger frem i tid. Onsdag formiddag gikk politiet i Hordaland ut med dette på Twitter: «Vermeldinga sendt ut obs-varsel på mykje nedbør. Ein lyt vere merksam på overvatn og alt det "vanlege" ved mykje nedbør.»

— Like utenfor kysten ligger et område med ganske mye nedbør. Det har begynt å komme litt, akkurat nå mest nord for Bergen, men det beveger seg sørover nå, sier statsmeteorolog Tone Christin Thaule ved Vervarslinga.Hun sier det blir en periode i ettermiddag og kveld der det blir mye nedbør i løpet av seks timer.

Les også:

Les også

Oversvømmelser etter kraftig regn i Bergen

— Det ser ut til å bli mellom klokken 14 og 18. Vi venter 40–60 millimeter i løpet av disse timene i Hordaland, hovedsakelig. Hordaland får det verst i vest; det er en grense like sør for Sognefjorden, sier Thaule.

- Ikke direkte farlig, men...

Meteorologisk institutt har nettopp sendt ut OBS-varsel for denne nedbøren i Hordaland, opplyser hun i 09-tiden onsdag. Til NRK sier Thaule at folk uten helt nødvendige ærend bør holde seg unna veiene i indre og nordlige strøk av fylket. Hun utdyper overfor BT:

— Kjørende i indre strøk og litt nord for Bergen bør absolutt ta hensyn til den varslede nedbøren, og kanskje droppe kjøreturer man absolutt ikke må ta. Det er også fare for torden, så det kan være greit å holde seg unna åpne plasser.

Det skal heldigvis ikke blåse så mye, på det meste sørlig stiv kuling på kysten fra utpå ettermiddagen, mens det ellers vil holde seg stort sett rundt laber til frisk bris i Bergensområdet. Vinden minker også utover kvelden.

— Bør man rett og slett holde seg inne?

— Nei, det vil stort sett gå fint. Direkte farlig er det ikke, men går det et ras der du er, er jo det skummelt. Og våt blir man, sier Thaule.

ØYEBLIKKSBILDE: Slik så det ut litt før klokken 09 onsdag. Rød og lilla farge er det vi ikke vil ha. Foto: Skjermdump fra rain-alarm.com

OBS-varselet lyder: « I dag, onsdag, lokalt mykje nedbør. I ettermiddag og kveld kan det lokalt koma 40-60 mm i løpet 6 timar. Fare for lokale oversvømmelser, små jordskred og/eller flomskred der byene treff. Følg verradar og oppdatert informasjon på varsom.no. »— I samråd med NVE advarer vi i samme slengen også mot lokale oversvømmelser, fare for små jordskred og/eller flomskred, sier statsmeteorologen.

Hun oppfordrer alle til å følge med på værradaren for Vestlandet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Ny rekord: Det har ikke regnet så mye siden 1861

  2. I natt vil himmelen bli fylt av stjerneskudd

  3. Vestlendinger våknet til en kald august-morgen

  4. Flomvarsel på Vestlandet

  5. - Alle som kan bør ta seg fri i dag

BT anbefaler

– Barn får livene sine ødelagt på Fridalen skole

Foreldre er sterkt kritiske til kommunens håndtering av elevutfordringer på Fridalen skole.

LES SAKEN