La barna få lov til å glede seg

Erik Hanøy fikk ikke alt han pekte på da han var liten. Det har han lyst til å gi videre.

GLEDER SEG: Det er ikke bare barna som gleder seg til å få nytt spill i hus.
 • Erik Hanøy
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

«Pappa, nå er det bare 5 uker igjen til vi skal kjøpe Playstation 4!!»

Minstemann på syv år er i fyr og flamme, han har endelig klart å overtale meg til å oppgradere husets spillkonsoll. Vanligvis pleier jeg ikke å gi etter for slikt mas, men siden jeg er over gjennomsnittet interessert i fotball, så har jeg for en gangs skyld sagt ja. Fotballspillet FIFA17 kommer nemlig i butikkene i slutten av september, og jeg må ærlig innrømme at jeg klør litt i fingrene etter å knuse Rosenborg, selv om det kun er i et dataspill. Jeg er imidlertid urokkelig på at den nye konsollen ikke kommer i hus før FIFA17 er utgitt, og det har junior akseptert. Nå teller han uker og dager og gleder seg voldsomt, han snakker knapt om noe annet.

Les også:

Les også

Når fruen er borte, blir jeg som en skoleklasse uten lærer

Jeg har alltid elsket følelsen av å ha noe å glede meg til, enten det er en ny bil, en ferietur, en ny sesong av en TV-serie eller et album fra en artist jeg liker. Hvem har ikke kjent på den gode følelsen som dukker opp når du har bestilt en weekendtur til utlandet? Kort sagt, du gleder deg, og det kjennes veldig godt!

Jeg husker en gang fra barndommen da jeg ønsket meg en rakett med fallskjerm. Den var laget av plast og ble skutt opp i luften av et gummistrikk. Da den nådde ca. ti meters høyde, løste fallskjermen seg ut og raketten dalte sakte ned igjen mot bakken. Det var mitt høyeste ønske å eie en slik rakett, men meldingen fra mine foreldre var krystallklar: «Den får du spare til selv.»

Som sagt så gjort, jeg la til side alt jeg fikk i ukelønn, jeg pantet tomflasker og slo plenen til naboen. Jeg var fast bestemt på å nå mitt mål, og følte stor tilfredsstillelse hver gang haugen av mynter ble større. Jeg gledet meg i flere uker og det var en stor dag da jeg endelig kunne ta turen til lekebutikken.

Raketten var riktignok en gedigen skuffelse, den var ikke så gøy å leke med som jeg hadde forventet, og jeg gikk lei etter bare noen timer. Likevel minnes jeg denne historien med glede, selv om jeg kanskje ikke følte det slik akkurat der og da. I ettertid er det imidlertid den ekstatiske følelsen jeg hadde i lekebutikken jeg husker, den påfølgende skuffelsen er glemt. Det å glede seg til noe kan altså gi en større opplevelse enn det man faktisk gleder seg til, enten det er en ferie, en konsert eller noe annet.

Derfor er det viktig at vi ikke nekter barna våre å få den samme opplevelsen. Kanskje vi skal la dem få jobbe litt for å få det de ønsker seg, la dem få tid til å spare opp penger på egen hånd? Det er viktig at de ikke kommer for lett til det de ønsker seg, det har sin verdi at barna sakte, men sikkert jobber seg mot det store målet. Da rekker de også å glede seg.

Les også:

Les også

Hjelp, jeg har fått Marcus & Martinus på hjernen!

Sønnen min har nå fem uker foran seg der han sparer til sitt eget Playstation-spill. Han får betalt for å hjelpe til med små oppdrag i huset, og han blitt riktig så flink til å regne ut hvor mye han mangler for å kunne kjøpe spillet. Til slutt kommer den store dagen da han tropper opp i butikken og legger pengene på disken.

Det er den opplevelsen han vil huske når han blir større, for selve dataspillet ligger garantert slengt i en krok lenge før første søndag i advent.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Jeg hadde to oppgaver i bryllupet, møt opp presis og svar ja på alle spørsmål

 2. Slik fikk vi hvilepuls på aktiv ferie

 3. Unisex-toalett er det dummeste siden Cola med kirsebærsmak

 4. Taxi i utlandet? Da må du være forberedt på det meste

 5. Hvorfor er det ille at menn går i tights?

 6. Er barna dine urolige på flyet? Her er løsningen!

 7. Pappa, du er snart 50. Oppfør deg deretter!

 8. Beruset prest gikk amok under vielse

 9. Oisann, det blinket i fotoboksen

 10. Vær forsiktig med å tyvlåne fruens sjampo

 11. Hvorfor er nynorskfolket så sinte?

 12. Han var den gladeste i hele Bergen

BT anbefaler

Her blir det gigantkonsert for 45.000 bergensere

Godshavnen på Dokken blir åsted for den største konserten i Bergens historie.

LES SAKEN