Fotball i mørket

Tenk deg å spille fotball uten å se. Du må følge en rangle-lyd inne i ballen. Og at publikum må være stille for at fotballspillerne skal høre ballen og anvisningene.

  • Rune Sævig
Publisert: Publisert:
KLAR: Julio Serpa gjør seg klar til trening. Han er svaksynt, og må ha bind for øynene når han spiller.
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I en slitt gymsal i en bydel i Rio de Janeiro er det trening for en gjeng blinde og svaksynte.

– Skyt! roper treneren Mario Amarao, som står i mål. Anderson Dias de Fonseca skyter et knallhardt skudd i stolpen. Målet står og rister.

Anderson har spilt på Brasils lag i ti år. To ganger har han blitt verdensmester, søramerikansk mester og på samme tid blitt Paralympics-mester.

– Å spille fotball, er en drøm jeg har hatt siden barndommen. Den gangen hadde jeg en drøm om å spille for Flamengo, som er klubben i mitt hjerte. Men jeg visste ikke helt hvordan jeg skulle klare det med min funksjonshemning, siden jeg ble blind da jeg var tre år gammel.

– Å være blind her i Rio er ganske komplisert. For så lenge du ikke har muligheten til å se, blir utilstrekkeligheten, funksjonshemningene og avhengigheten vår så fremtredende, sier han og tørker svette av den gule trøyen.

– Vi ønsker jo å leve som helt vanlige mennesker, gå i gatene, være på arbeidsplassene, slik som vanlige seende. Selv uten vanlig syn, deltar vi i sport og går i gatene, med litt vanskeligheter, selvfølgelig.

SPILLER: Francisco Rodrigues og Anderson Dias de Fonseca begynner fra cornermerket.

Blindefotball:

  • Blindefotball spilles med fem spillere på hvert lag, og det er vegger rundt banen. Inne i ballen er det en rangle som lager lyd, og som spillerne følger.
  • I Paralympics har hvert lag en seende guide som roper beskjeder til spillerne. Keeperen er ikke svaksynt, men kan ikke ha vært registrert i FIFA de siste fem årene.
  • Ble del av Paralympics i 2004. Brasil er verdensmestere i 1998, 2000, 2010 og 2014,
  • Argentina i 2004 og 2006.
Klar til corner.
Publisert: