- Dette er magisk, en milepæl

De veier 3500 kilo og tar imot avfallet som kommer i 70 km/t gjennom bossuget.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Fredag morgen kom deler av innmaten til bossnetterminalen på kaianlegget på Jekteviken. To såkalte cykloner ble løftet på plass.

Bremser bosset

— Dette er magisk, en milepæl for oss, sier Terje Strøm, daglig leder i BIR Nett, som bygger nytt bossuganlegg i Bergen.

I morgensolen er han nærmest høystemt med andre BIR-kolleger. De så cyklonene komme på et vogntog. En gigantkran løftet dem på plass. Det tok noen minutter for hver cyklon. Strøm og de andre kollegene sa ikke så mye under løftet, men fulgte nøye med. De er tre meter høye og to og en halv meter brede. På

Den nye bossnett-terminalen, sett fra Torborg Nedreaas' gate.

anlegget i Jekteviken skal det på plass fire slike.

— De skal bremse og styre bosset som kommer i 70 km/t. Cyklonene er traktformet og sørger for at bosset mister noe av farten før det faller ned i riktig container, forteller Strøm.

- En støvsuger

Når folk skal kaste bosset i sentrum, får de to valg. Et grønt nedkast for restavfall og et blått for plast og papir. Alt havner til slutt i cyklonene i Jekteviken. Restavfallet skal i en cyklon, papir og plast i en annen. Før bosset ender sin reise i 70 km/t, passerer det en sporskifter, som leder det ned i rett cyklon og videre til gjenvinning.

— Terminalbygget er en støvsuger. Nedkastpunktene i sentrum er munnstykket på støvsugeren, mens rørene fra kastpunktene til Jekteviken er slangen på støvsugeren, forteller Camilla Tangenes, prosjektleder for oppsettingen av terminalbygget.

— Sugeevnen i dette anlegget tilsvarer 1500 støvsugere, og dette anlegget er evigvarende. Vi må kanskje forsterke det etter hvert, men cyklonene blir stående her, supplerer Strøm.

Publisert: