Ola (34) kan pugge 1037 tall på fem minutter

I helgen satte han verdensrekorder, nordiske rekorder og norske rekorder i hukommelse. Nå forteller han hvordan du kan huske navn, hva du skal gjøre og hvordan du får alt rett på historieprøven.

Publisert Publisert
 • Linn Gjerstad
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Vi testet om han klarer å memorere mandagens papirutgave av Bergens Tidende. I videoen i toppen av saken kan du se hvordan det gikk da han fikk bla igjennom avisen to ganger. Han brukte under fem minutter.

— Jeg har memorert mange ting før, men ikke aviser. Dette var gøy, sier Ola Kåre Risa (34).

Kan pugge 1037 binære tall på fem minutter

Søndag kom han hjem fra Swedish Memory Open med den ene bragden større enn den andre i kofferten. På fem minutter memorerte han blant annet 1037 binære tall, noe som er ny nordisk rekord, årsbeste i verden og det nest beste resultatet i verden i denne øvelsen noensinne.

Binære tall er 0-tall og 1-tall – som blant annet er slik datamaskinen din er bygget opp.

— Jeg oversetter tallene til mitt eget språk og lurer hjernen min til å tro at det har skjedd ting som lager snarveier inn i langtidshukommelsen min, sier Risa til Bergens Tidende.

Han tar opp mobilen og viser frem bilder av kompiser og gjenstander. Blant dem er det alt fra stellebord til gestaposoldater.

— Jeg har også egne koder. Alle binære tallrekker som begynner på 0111 er ord som begynner på G, mens de som har 100 i midten har en E som bokstav nummer to, forklarer han.

Skjønt, forklarer og forklarer. For de aller fleste ville det neppe hjulpet noe særlig at 110100101 har 100 i midten og derfor skal assosieres med for eksempel et ekorn eller en elg. Men slik har altså Risa lært seg å huske de mest utrolig ting.

Slo den regjerende verdensmesteren

Blant helgens øvelser har han ikke bare lekt med 1-tall og 0-tall. Faktisk har Risa blitt fire ganger norgesmester:

 • Da oppgaven var å memorere navn og ansikter på fem minutter, klarte han 39 stykker. Det er ny norsk rekord.
 • På et kvarter memorerte han 355 abstrakte bilder, som også er best i fedrelandet.
 • Å memorere 84 historiske hendelser på fem minutter gjør han til norgesmester i det også.
 • Og da han fikk opplest siffer – ett per sekund – klarte han å huske 162 på rekke og rad, som er nok en norsk rekord.
 • Totalt fikk jeg 6908 poeng, noe som gjør at jeg nå er ranket som nummer ni i verden i hukommelse. I konkurransen ble jeg nummer tre sammenlagt, men greide å slå Jonas von Essen, som er regjerende verdensmester, sier Risa.

Det han ikke gjorde denne helgen var å memorere innholdet i Bergens Tidende. Men for å teste om han virkelig kan lære seg hva som helst, lot vi ham lese avisen i noen minutter, før vi tok dem fra ham. Du kan se i videoen i toppen av saken hvordan det gikk da han ble spurt om hva som sto nederst på side 4, hva som var tittelen på siden 9 og hvem det var bilde av på side 7 – blant annet.

Kan huske syv-åtte kortstokker

— Det startet med at jeg leste boken «Memo» av Oddbjørn By i 2008. Jeg ble fascinert og liker å konkurrere. Derfor meldte jeg meg på NM, sier Risa.

Han klarte å gi forfatteren av boken som inspirerte ham konkurranse, og ble nummer to.

— I 2009 var jeg med i mitt første VM. Jeg ble nummer 18, men kunne titulere meg som «Grandmaster of Memory» etterpå, sier Risa.

Med stormestertittelen innabords tok han en pause for å øve inn et nytt, stort system. Det funker nemlig sånn at han har øvd inn 2704 bilder som i hans hjerne er rekker med tall eller kombinasjoner av kort i en kortstokk på forhånd.

Les også:

Les også

Ingen i Norden husker bedre enn Ola Kåre

Skutt i Vegas?

For bergenseren har nemlig ikke noe særlig problemer med å memorere syv-åtte kortstokker hvis det er det som er utfordringen.

— Du er en sånn som hadde blitt skutt i Las Vegas?

— He-he, jeg kjenner folk som husker kort på den måten også og tilpasser det til «Black Jack». Det hadde gått fint det, men jeg har ikke prøvd, sier Risa.

Enn så lenge finansierer han ikke livet med gambling. I stedet jobber han som mattelærer.

— Hender det noen gang du glemmer ting?

— Jeg trenger for eksempel ikke handleliste på butikken, men det hender jeg noen gang glemmer å kjøre innom på veien, sier hukommelseskunstneren.

Her er to banalt enkle huske-triks

Samtidig har Risa banalt enkle teknikker til hvordan du kan huske ting du skal gjøre.

— Hvis jeg for eksempel tok jakken på meg bak-frem mens jeg kjørte, slik at det virkelig var irriterende, ville jeg huske at jeg skal stoppe på butikken.

— Det samme gjelder hvis du skal huske å ringe en kollega tilbake etter lunsj. Da kan du gå fra plassen din med tastaturet stående foran opp skjermen. På den måten vil du huske at du skal ringe når du kommer tilbake til plassen din, sier Risa.

Slik husker du navnene til dem du møter

— Det er viktig å presisere at dette med å huske ikke er medfødt. Det handler om å bruke teknikker, sier 34-åringen.

Hovedprinsippet er at du benytter deg av noe hjernen din er god til å huske.

— Du lager en assosiasjon som er lett å huske, og så knytter du det til noe som sitter i langtidshukommelsen.

— La oss si du skal huske navnet til en du treffer. Hun heter Olivia. Du legger kanskje merke til at hun har et stort hår eller diger frisyre. Da kan du prøve å gjøre navnet mer konkret. Du kan for eksempel visualisere at hun har håret fullt av oliven, siden oliven ligner på Olivia. Og neste gang du treffer henne tenker du at hun har håret fylt med oliven og vet derfor at hun heter Oliva.

— Og hvis hun har klippet seg?

— Ja, da har du kanskje et problem, sier Risa og ler.

Les også:

Les også

Ola Kåre (32) klarer å huske 324 tilfeldige tall på fem minutter

Slik husker du det viktigste på historieprøven din

Hvis du skal ha prøve på skolen, bruker du en annen teknikk.

— La oss si at du skal huske noe til en historieprøve om Stalingrad eller Frankrike. Da må du finne nøkkelord i stoffet du skal huske. Så må du lage en «reiserute». Da er det viktig at du velger å reise rundt i et sted du kjenner, for eksempel huset til din bestemor. Så velger du deg det første punktet, utenfor døren. Det står Stalin. Når du kommer inn i gangen har noen bygget Eiffeltårnet. Slik kan du plassere nøkkelord gjennom hele huset til din bestemor. Og på prøven går du gjennom reisen din og husker alle nøkkelordene. Da har du en fin disposisjon til besvarelsen din, sier Risa.

— Kan du flere triks? For eksempel en hel haug med desimaler av pi?

— Ja, det er ikke så vanskelig. Jeg var med på en konkurranse en gang og klarte 4080 desimaler.

Slik husker Risa telefonnumre

Da Risa besøkte Bergens Tidende mandag formiddag, ble han bedt om å ringe journalisten fra resepsjonen. Det var ikke særlig vanskelig for ham å huske telefonnummeret.

— For meg er 900 en monark. 66 er måten Steven Seagal knekker armen på en motstander. Og 967 er en birøkter.

Du lurer kanskje på hva det blir til sammen? Det kan Risa forklare:

— Da jeg skulle ringe deg tenkte jeg dermed selvfølgelig på en monark som knekte armen på en birøkter slik Steven Seagal ville gjort det.

— Ja, selvfølgelig!

 • På Risas blogg kan du lese enda flere lure hukommelsestriks
Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Hukommelsesmesteren

 2. Huske-Oddbjørn banket «Dr. Evil»

 3. Han lærer deg å huske

 4. Studerte i 48 timer - tok eksamen

 5. - Harald Eia er en IQ-bølle

 6. Hvor smart er du - egentlig?

BT anbefaler

– Eg trur vi er heldige om vi får halde fram til helga

Studentar fryktar dei ikkje får fullføre fadderveka.

LES SAKEN