Knut Lindstrøm fikk kjørt barna i sikkerhet rundt midnatt. Deretter startet en desperat kamp for å få reddet tradisjonsrike Lindstrøm Hotell. Han fikk dratt ut vannslangene, og vannet bygningene hele natten slik at det ikke skulle ta fyr.

- Det gnistret på taket. Det kunne like gjerne tatt fyr, for­teller konen Britt Isdal.

- Folk kjempet virkelig for sitt, fortsetter Knut Lindstrøm.

Plutselig tok ilden fatt. Det er nesten umulig å skjønne hvor fort det gikk

Britt Isdal

Han forteller om en fjellside som sto i brann, om flammene som beveget seg mot dem og om bønder som fylte opp gjødselstankene sine med vann som de sprøytet på husene for å hindre at det tok fyr. En kjenning klarte på mirakuløst vis å redde sitt eget hus mens husene både foran og bak strøk med.

- Det luktet gjødsel av husene etterpå, forteller Lindstrøm.

- Var heldige

Han sitter på sengen sammen med sin kone og fire barn på Aurland fjordhotell. Hit fraktet han barna kvelden før da katastrofen var et faktum. Deretter dro han rett tilbake til Lærdalsøyri hvor han jobbet hele natten for å hindre en ny brannkatastrofe.

- Vi var blant de heldige, sier Knut Lindstrøm.

Men opplevelsen har tatt på ekteparet.

- Det var skremmende med den vinden. Plutselig tok ilden fatt. Det er nesten umulig å skjønne hvor fort det gikk, sier konen Britt Isdal.

UNIKT: Lindstrøm hotell i Lærdalsøyri.
ODDLEIV APNESETH

Måtte evakuere

Knut Lindstrøm og Britt Isdal driver to hotell i Lærdal sentrum. Det mest tradisjonsrike av dem, Lindstrøm hotell, har vært i familien helt siden 1845.

Da brannen begynte å spre seg i går valgte kommunen Lindstrøms hotell som evakueringssted. Britt Isdal forteller at mange pensjonister ble fraktet over til dem. Men så begynte brannen å spre seg i stor fart mot dem, og de evakuerte måtte flyttes til et nytt sted.

Lindstrøm forteller historien sin nøkternt, men når vi spør han hvordan det føles å ha reddet huset fra flammene, blir det for mye. Han brister i gråt. Sønnen på tretten, Knut, gir han en god trøstende klem.

Gårsdagens brann ble en påminnelse om da hovedhuset til Lindstrøm hotell brant ned 25. juni 1968.

- Jeg husker det så godt. I går tenkte jeg at nå skjer det igjen. Heldigvis gikk det bra, men vi var heldige.

- Så ut som krigssone

Bjørn Dolve er beredskapsleder i Voss brannvern, og rykket ved ett-tiden natt til i går ut som leder for ti brannmannskaper fra Voss som jobbet hele natten for å slokke brannen i Lærdal.

- Både brannfolk og bønder som stilte med gjødselvogner gjorde en fantastisk innsats for å begrense og slokke brannen i Lærdal, sier han.

- Jeg har aldri vært i krigen. Men da vi ble dimittert klokken ti og etterslokkingen pågikk, så brannområdet nærmest ut som en krigsskueplass, sier Dolve.

Han har vært i brannvesenet siden 1999, men aldri før sett en brann av et slikt omfang.

- Det var et helt spesielt oppdrag, både på grunn av størrelsen og den kraftige vinden. Det var veldig mye glør som føk gjennom luften, det var gnistregn over alt, og det gjorde slukkingsarbeidet vanskelig.

Hentet vann fra elven

Brannen førte blant annet til at strømmen gikk i hele Lærdal.

- Da vi kjørte ut av Lærdalstunnelen og svinget ned mot Lærdalsøyri så det ut som hele bygden var i flammer, sier han.

Mannskapene ble enige om å lage en branngate for å hindre brannen i å spre seg videre til den eldste og mest verneverdige trehusbebyggelsen.

- Vi hentet vann fra elven til bilene våre og pøste på alt vi kunne. Jeg føler at vi klarte å begrense brannomfanget så mye som det var mulig å få til.

Vinden var problemet

Det var vinden som førte til at brannen ble en så stor katastrofe, mener Reinart Sørensen.

Han var den som ledet branninnsatsen fra Aurland.

-  Vindretningen tok med seg gnister, og det er tilfeldigheter som førte til at noen hus tok fyr og andre ikke. Plutselig kunne et hus som var 10 meter borte fra oss være fri fra brann, mens et annet 200 meter lenger borte tok fyr, forteller Sørensen, om hvordan brannen herjet rundt dem.

Søndag ettermiddag gikk de gjennom arbeidet de la ned i Lærdal.

— Konklusjonen er at brannen er en stor katastrofe, men den kunne blitt enda større. Det var god innsats av mange brannfolk og frivillige som stilte opp, sier Sørensen.

Nå rengjør de utstyret som er fullt av sot, slik at de kan være 100 prosent klare til brannarbeid.

— Er det behov for utrykning til Lærdal, så er vi der i løpet av 20 minutter, sier Sørensen.