Under merkenavnet Comfort, skal Choice-kjeden bygge et nytt hotell som vil stå klart i februar 2017.

— Det vil være et hotell med mindre restaurant, møtesaler og fellesareal, men som skal være effektivt og med lavere pris, sier konsernsjef i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth.

Comfort-hotellet kommer i en lang rekke utbyggingsprosjekt på Flesland, deriblant den nye flyterminalen, utbygging av Quality Hotel Edvard Grieg og Clarion Hotel Flesland, samt et helt nytt kongresshotell fra Scandic.

- En «no-brainer»

Hotellet er plassert med gangavstand til flyplassens nye terminal, og vil være et rimelig konferansehotell med rundt 300 rom. Det er Linstow AS som leder prosjektet, som blir en del av en større næringspark i umiddelbar nærhet til Flesland.

— Dette er en drømmeposisjon for oss. Det var ganske tøff konkurranse om kontrakten med omtrent alle hotellaktørene. Flyplasshotell er noe av det mest sikre en kan drive, så om det ikke er en «no-brainer», så er det i hvert fall noe vi ønsker å satse på og som vi tror vi vil lykkes med, forteller Silseth.

Flere tomme hotellrom

Offentliggjøringen kommer i en tid der usikkerhet preger bransjen. Ifølge Benchmark Alliance, som følger hotellnæringen tett, hadde flere norske byer fall i hotellrombelegget i 2014. Dette skyldes blant annet økt kapasitet og nedgangstider i oljenæringen. Ifølge SSB sto annethvert hotellrom tomt i 2014. Choice-sjefen tror dette har lite å si for fremtiden til det nye hotellet.

— Selv om oljeprisen var godt over 100 dollar fatet når vi begynte å planlegge hotellet, så er dette en leieperiode på minst 20 år. Vi må regne med at det blir en økonomisk nedgangstid eller krise i løpet av de årene. Det vi ser er at Bergen, i motsetning til mange andre byer, har flere ben å stå på, deriblant turisme og andre næringer, men vi håper jo at oljeprisen går opp igjen, sier Silseth.

Bergen topper listen

Hotellanalytiker Peter Wiederstrøm i Horwath Consulting tror næringen vil merke fallet i olje- og gassektoren, men at Bergenshotellene har bedre forutsetninger enn i resten av landet.

— I Stavanger ser vi nå til dels dramatiske utslag. Bergen står bedre rustet enn mange andre storbyer fordi man har gode posisjoner både i forretningsmarkedet, kurs og konferanse. På kongressiden er det jo også et potensial. I tillegg har man et godt utgangspunkt, med svært høyt gjennomsnittsbelegg og meget gode priser. Bergen toppet beleggstatistikken i 2014 med 70,3 prosent, et godt stykke foran de andre, sier Wiederstrøm.

Med andre ord er Bergen fortsatt et svært lønnsomt marked for hotellvirksomheten. Dette gjenspeiles i utbyggingsplanene. Wiederstrøm tror ikke hotellmarkedet er mettet.

— Så lenge man ligger på 70 prosent, er det plass til flere. Den norske hotellnæringen er blitt svært effektive i driften. Man opererer i dag hoteller lønnsomt på langt lavere belegg enn tidligere.

- Ikke misunnelig

Svein Arild Steen-Mevold er administrerende direktør i Scandic Norge, selskapet som står bak det andre store hotellprosjektet på Flesland, med byggeslutt i 2017.

— Vi er ikke misunnelig på beliggenheten, da vi allerede har tatt vårt valg av tomt. Nøyaktig grense for antall hotell i området er vanskelig å sette, men Bergen er en region vi forventer vil styrkes ytterligere, både i forretnings- og feriemarkedet. Om det blir det for mange er det de dårlige hotellene som vil slite, sier Steen-Mevold, som tror flyplasshotellene står sterkt.