Skrekkvarselet: Høyvann, regn, 7 meters bølger og sterk vind

OBS-varsel sendt ut: Bryggen kan flomme over.

STORM: Vær forsiktig når du ferdes langs kysten fredag. Det meldes om kraftig nedbør og storm. YR.NO

Fredag morgen kommer Tor Tørresen, senioringeniør i Kartverkets sjødivisjon, med følgende tidspunkter forretningsdrivende på Bryggen bør merke seg.

— Det blir stormflo på Bryggen i dag fredag klokken 11.40, ved midnatt natt til lørdag 00.10 og lørdag klokken 12.00. Floen blir høyest lørdag klokken 12.00. Da blir den på 214 centimeter over sjøkartnull. Vannstand høyere enn 211 centimeter oppstår i statistikken bare med fem års gjentaksintervall. Fredag formiddag var vannstanden 196 centimeter og ved midnatt skal den bli 205 centimeter.

Ifølge Vervarslinga på Vestlandet vil en vannstand høyere enn 200 centimeter over benevnelsen sjøkartnull utfordre kaikanten på Bryggen.

Torsdag sendte meteorologene ut OBS-varsel for vestlandsfylkene, gjeldende for fredag og lørdag.

Les også:

Les også

Restene av syklon på vei mot Vestlandet

— Folk langs kysten, med hus, naust, båter og kaier, bør ta sine forholdsregler, sier statsmeteorolog Gunnar Livik ved Vervarslinga på Vestlandet.

LETT BEKYMRET: Bernt H. Øyen, direktør i Stiftelsen Bryggen, sier de i løpet av fredag vurderer å varsle butikkeiere som holder til i front. ØRJAN TORHEIM

For Hordaland er kraftig, lokal bygenedbør og høy vannstand det sentrale i varselet som er sendt ut. For Sogn og Fjordane kommer vind opp i full storms styrke på kysten i tillegg.

85 cm høyere

— Vannstandsvarselet er på 217 centimeter. For Vestlandet betyr det at vannet vil gå opptil 85 centimeter høyere enn det som står i tidevannstabellen, sa Livik til BT midt på dagen torsdag.

Fredag formiddag ble varselet nedjustert til 214 centimeter.

— Da snakker vi om 50-60 centimeter over det som er oppgitt i tidevannstabellen, forteller meteorolog Martin Granerød ved Vervarslinga.

Les også

Tørreste oktober i Bergen på seks år

Livik sier vannstanden vil bli høyest midt på dagen lørdag, men at også fredagen ligger over OBS-varsel-nivå.

— Tar du Bryggen i Bergen som eksempel, betyr det at vannet fint kan komme inn på butikkgulvene der. Vestavind, på kysten opp i sterk kuling, gir i tillegg oppstuing av vann. Og så kommer bølger på toppen av det igjen. Da kan det skvulpe litt ekstra, sier Livik.

— På den ytterste kysten av Hordaland og Sogn og Fjordane ligger det an til bølger som er fra 5 til 7,5 meter høye. Da snakker vi om signifikant bølgehøyde. Det kan med andre ord være enkeltbølger som blir høyere.

Vurderer butikk-varsel

På Bryggen har de fått med seg OBS-varselet.

STILLE FØR...: På Bryggen i 13-tiden torsdag var alt som normalt. Bildet kan fort endre seg fredag og lørdag. På Vestlandet kan vannet komme opptil 85 centimeter høyere enn det som står i tidevannstabellen. ØRJAN TORHEIM

Bernt H. Øyen, direktør i Stiftelsen Bryggen, sier de vurderer å varsle butikkeiere som holder til i front. Stiftelsen har 80 leietakere.

— Enkelte butikker kan være utsatt. Kommer vannet over kaikanten, så renner det inn og blir liggende som en dam midt på Bryggen, sier Øyen.

Han sier det var mange slike episoder på 90-tallet, mens det er blitt færre nå – spesielt de ti siste årene.

  • Siden 2000 har vi holdt på å heve husene på Bryggen, slik at de skal ligge minst 1,60 meter over midlere havnivå. Noe av hensikten er å unngå at vann trenger inn, det kan ødelegge både gulv og varer. Vi må være litt obs, sier Øyen.

Strømpunkter i sjøkanten

Bergen Havnevesen er også beredt på stormfloen, men ser an situasjonen.

— Vi følger med. Det ligger noen strømpunkter i sjøkanten. Disse må eventuelt slås av hvis varselet slår til. Ut over det skal vi selvfølgelig se til at båter er skikkelig fortøyd, men det er mer rutiner vi driver med hele tiden. Nå er det jo slik at kaikanten ligger høyere enn butikkene inne på Bryggen, så man vil nok merke vannstanden der om varslene slår til, sier Arild Hestetræet ved havnesentralen.