Ny måling: Søviknes lever farlig

Terje Søviknes (Frp) dominerer fortsatt i Os, viser ny måling. Men han kan miste flertallet sammen med Høyre.

Publisert Publisert

HOLDER STILLINGEN: Os-ordfører Terje Søviknes (Frp) er like populær, etter 16 år med makten. Men koalisjonspartner Høyre sliter mer. ARKIVFOTO: SCANPIX

  • Kjetil Gillesvik
  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Samarbeidspartiene Frp og Høyre får nemlig 18 av 35 mandater i meningsmålingen som Respons Analyse har utarbeidet for BT og Midtsiden.no.

Søviknes' parti gjør det nesten like bra som valgresultatet for fire år siden, med 37,1 prosent. Det betyr at godt over hver tredje osing skal stemme Frp i år også.

OS.JPG

— Det er en veldig god måling for Os Frp, at vi holder stand etter en krevende valgkamp og etter 16 år i posisjon, sier Terje Søviknes, som har vært ordfører i kommunen siden 1999. Hør ny episode av BTs podkast 36,9 om Os-målingen og Frp

- Høyre har jobb å gjøre

Koalisjonspartner Høyre går ned 2,3 prosentpoeng, men får nok til å vippe flertallet over på blåblå side.

— Høyre har også en jobb å gjøre som koalisjonspartner med å mobilisere sine velgere, sier Søviknes til podkasten 36,9, som denne gang handler om Os og Fremskrittspartiet.

LES OGSÅ: Ni punkter som forklarer Søviknes-effekten

Gjestene Johan Giertsen og TV 2-journalist Kjetil Løset mener begge at målingen i Os kan tilskrives Søviknes' personlige popularitet.

— Søviknes er i særklasse den ledende Frp-politikeren i Hordaland, sier Giertsen i podkasten.

Et faktum som viser dette, er den store forskjellen mellom stortingsvalg og kommunevalg i Os. Ved forrige stortingsvalg fikk Frp 21,2 prosent i Os, mens Høyre fikk 33,6 prosent. To år senere er altså Høyre mer enn halvert, og Frp nesten doblet i størrelse.

Vil vippe Søviknes av pinnen

De fem andre partiene som ligger an til å få plass i kommunestyret, må til sammen nøye seg med 48 prosent og 17 mandater.

Helge Steinum, toppkandidat for Os Ap, er ganske fornøyd med partiets oppslutning på 21,2 prosent.

— Det er gledelig for oss. Vi har mange nye folk høyt oppe på listen. At vi går frem er derfor positivt. Men vi skulle gjerne hatt et mandat til, sier Steinum.

Les også

Nå er det bare en av dem som har suksess

— Hvis opposisjonen kaprer ett mandat mer, og får flertall 18-17, vil det da bli en koalisjon med alle mot Frp og Høyre?- Jeg ser ikke bort fra at det lar seg gjøre. Riktignok er Tverrpolitisk Samlingsliste uavhengig. Men det kan være at de kan støtte en mindretallskoalisjon, sier Steinum.

— Men Søviknes vil vel i tilfelle finne et tredje støtteparti?

— Jeg tror det blir vanskelig for ham å finne et tredje parti. Da må noen snu på hælen. Blant annet har KrF og Venstre vært veldig kritisk til flyktningpolitikken til Søviknes. Jeg tror det er mulig å vippe Søviknes av pinnen, sier Steinum.

- Bør se behovet for endring

Tverrpolitisk Samlingsliste (TvS) har vært blant Søviknes' skarpeste kritikere i kommunestyret. Listens toppkandidat Terje Sperrevik sier han er litt skuffet over at meningsmålingen viser en såpass uforandret situasjon.

— Jeg hadde jo håpet at osingene ville se behovet for forandring, etter 16 år med Frp-Høyre-dominans, sier han.

Sperrevik er noenlunde fornøyd med TvS' eget resultat. Målet er klare fire mandater i kommunestyret, og listen har tidligere hatt en tendens til å gjøre det bedre i valg enn på målinger.LES OGSÅ:Her er Vestlandets mest ekstreme kommuner

Han mener hovedproblemet med dagens regime er at alle saker avgjøres på bakrommet mellom to partier.

— Vår kampsak er mer åpenhet i politikken, der sakene debatteres og avgjøres i kommunestyret. Det gjelder særlig utbyggingssaker og sulteforingen av skolen, sier Sperrevik.

— Dersom Frp og Høyre mister ett mandat, så trenger de en tredje samarbeidspartner. Er TvS en slik mulig partner?

— Ikke som et fasttømret samarbeid. Det er jo vi imot. At vi kan ha en form for valgteknisk samarbeid, skal jeg ikke utelukke.

Alle mot Søviknes

Søviknes medgir at det kan bli komplisert å finne samarbeidspartner dersom Frp og Høyre mister flertallet.

— Det har vært litt sånn at Frp og Høyre har måttet stå mot de andre partiene, men det er nok muligheter for å se på andre konstellasjoner hvis valgresultatet skulle tilsi det. Men det er klart, etter 16 år har det blitt slik at mange i opposisjonen identifiserer seg med hverandre, sier han.

Se alle spørsmålene i Os på #kandulove

Bakgrunnstallene viser at Frp holder bedre på velgerne i Os enn i mange andre kommuner rundt i landet. Dessuten har Frp i Os mobilisert en høy andel av tidligere hjemmesittere.

— Det gjør at det er et spørsmål om det holder helt inn. Frp kan være overvurdert på målingen, mener Kjetil Løset fra TV 2 i podkasten 36,9.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Søviknes: Os vil ikke ta imot flere flyktninger

  2. Men er det ikkje ordførar Søviknes som vier paret?

  3. Ni grunner til at Søviknes har holdt på makten i 16 år

  4. Her er Vestlandets mest ekstreme kommuner

BT anbefaler

– Jeg forsøker å skyve meg unna, men hjulene tar fatt i meg. Så går det plutselig i svart

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

  1. Kommunevalg 2015