- I Bergen er det helt vanvittig

Valgforsker Frank Aarebrot mener tendensen fra kommunevalget er klar.

VALGGJEST: Frank Aarebrot deltok i BTs 36,9-podkast for en snau måned siden. Fra venstre Johan Giertsen, Ragnhild Stolt-Nielsen, Aarebrot og bak journalist Kjetil Gillesvik.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det borgerlige flertallet er borte i flere store byer, og Arbeiderpartiet gjør et brakvalg. Valgforsker Frank Aarebrot er tydelig på hvilke nasjonale tendenser man kan lese ut av valgresultatene:

— Den gamle regjeringen vinner over den nye. De rødgrønne partiene pluss Miljøpartiet De Grønne går fram. Høyre og Frp i regjering, og støttepartiene Venstre og KrF, gjør det alle dårlig, sier han til NTB.

Hvis dette hadde vært et stortingsvalg, ville de rødgrønne hatt flertall på Stortinget, selv uten støtte fra den andre store valgvinneren Miljøpartiet De Grønne.

Les også:

Les også

Venstre venter på telefon fra Schjelderup

Ned 15 prosent i Solbergs valgkrets

Lokalt gir resultatene blant annet utslag ved at det borgerlige byrådet i Aarebrots hjemby, Bergen, vrakes. Også i Oslo går det trolig mot et maktskifte etter valget.

— I Bergen er det helt vanvittig. Jeg er overrasket over at Arbeiderpartiet ligger an til å få 38 prosent. Siden 1972 har de ikke gjort et bedre valg enn dette, sier han.

Han bemerker også at Høyre går 15 prosent tilbake i statsminister Erna Solbergs egen valgkrets, Skjold, i Bergen.

— Her gikk hun selv dør til dør dagen før valget, men det har ikke hjulpet, sier han.

Aarebrot mener at den lave oljeprisen og svikten i økonomien kan ha bidratt til at mange snur ryggen til regjeringspartiene.

Beste kommunevalg siden 1975

Senterpartiet (Sp) gjør sitt beste kommunevalg siden 1995.

— Dette ser svært bra ut, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum.

På landsbasis får Senterpartiet 8,5 prosent av stemmene i årets kommunevalg. Sist gang partiet hadde høyere oppslutning var i 1995, året etter at partiet ledet landet mot et nei i folkeavstemningen om EU.

Allerede da de første resultatene begynte å tikke inn mandag kveld, var det klart at Senterpartiet hadde gjort et godt valg.

— Dette ser svært bra ut, sa partileder Trygve Slagsvold Vedum da han ankom partiets valgvake i Mathallen i Oslo. Partifellene tok imot lederen med trampeklapp.

Les også:

Les også

«Norges nest største by rant ut av hendene på Høyre som chablisen i en knust polpose»

Gode fylkestall

I Kristiansund går partiet fram med hele 21,7 prosentpoeng, til 24,1 prosents oppslutning. Dermed går partiet fra en til elleve representanter i bystyret. Striden om sykehussentralisering har trolig vært avgjørende for mange når de skulle stemme.

Også innenfor kjerneområdene gjør Senterpartiet det bra.

I Sogn og Fjordane får partiet en oppslutning på 33,3 prosent i fylkestingsvalget, en framgang på 7,5 prosentpoeng fra forrige fylkestingsvalg.

Partiet er også den klare vinneren i Nord-Trøndelag, med 26,8 prosent av stemmene i fylkestingsvalget, en framgang på 7,2 prosentpoeng.

Spår tøff tid i vente for Erna

Statsminister Erna Solberg får en vanskelig jobb med å reise seg etter Høyres dårlige valg, spår aviskommentatorer.

På Høyres valgvake mandag kveld var statsministeren offensiv, og kontret det dårlige valgresultatet med kommentaren: «Jeg er helt sikker på at hele Høyre kan si: I'll be back i 2019».

Den jobben kan bli vanskelig, mener norske aviskommentatorer.

Les også:

Publisert
  1. Kommunevalg 2015
  2. Arbeiderpartiet (Ap)

Les mer om dette temaet

  1. Disse kan bli nye ordførere