Sier ja til gigantkommuner

Venstre i Bergen støtter forslaget fra NHO om gigantkommuner på Vestlandet.

Publisert Publisert

LIKER FORSLAGET: - Dette er en reform som skal vare i de neste 50–100 årene. Da må vi gjøre det grundig når vi har muligheten til det, sier Erlend Horn, Venstres 1.-kandidat i Bergen. Foto: EIRIK BREKKE

  • Ove Sjøstrøm
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Venstre ønsker kommunene Øygarden, Fjell, Sund, Austevoll, Askøy, Os, Fusa, Samnanger, Osterøy og Vaksdal velkommen inn i Bergen.

— Både hensynet til en samordnet miljøpolitikk, sammenhengende boligbygging og tilrettelegging for næringslivet, tilsier at hele Bergensregionen må knyttes sammen, sier Erlend Horn, Venstres 1.-kandidat i Bergen.

Fire gigantkommuner

Det var onsdag NHO lanserte ideen om fire kommuner i Hordaland bestående av Bergen, Sunnhordland, Nord-Hordaland og Voss-Hardanger. Fra før er mangelokalpolitikere skeptiske til kommunesammenslåing. Men Venstre hyller nå NHO-forslaget som fremsynt.

FIRE KOMMUNER: 33 kommuner bør bli til fire, mener NHO. - Det vil løse oppgavene bedre for både innbyggere og bedrifter, sa regiondirektør Tom Knudsen i NHO Hordaland til BT onsdag.

— Dette er en reform som skal vare i de neste 50–100 årene. Da må vi gjøre det grundig når vi har muligheten til det, sier Horn.

Vil flytte makt

— Vil ikke lokaldemokratiet bli skadelidende med gigantkommuner?

— Vi kan opprette en lokaldemokratikommisjon med folk utenfra politikken som kan se på hvordan dette kan gjøres i praksis. I Oslo har de bydelstyrer. På flere områder kan vi flytte makt fra storkommunen ned til lokalsamfunnene slik at de får selvstyre i saker som angår dem, sier Horn.

Horn sier en storkommune kan gi et glimrende utgangspunkt for mer effektiv miljøpolitikk og boligplanlegging. Han etterlyser en offentlig debatt om Bergens rolle som drivkraft i regionen.

— Som Vestlandets største by har Bergen et ansvar for å fungere som en motor for hele regionen vår. Jeg synes debatten rundt dette er fraværende. Min utfordring til nabokommunene som er skeptiske til sammenslåing er derfor: Hva kan vi i Bergen gjøre for at dere vil slå dere sammen med oss?

Får ikke støtte

Horn utfordrer blant annet Os. Her får han liten støtte. På sin private Facebook-vegg skriver ordfører Terje Søviknes (Frp) dette om forslaget fra NHO:

«Dette blir for drøy kost – vi trenger større kommuner, men også konkurranse mellom kommunene! Om best mulig tjenester og vilkår for næringslivet – eiendomsskatt, rask saksbehandling, service osv. Det får vi ikke med 4 gigantkommuner i Hordaland!»

Til BT utdyper Søviknes:

— Jeg har ikke noe imot gode stordriftsløsninger, men her mister du mye av effekten. Dette blir et veldig fordyrende system med økt byråkrati. Da er man like langt.

- Koster for mye

— Os kommune går for Os alene, eller Os sammen med en eller flere av kommunene rundt Bjørnafjorden, sier Søviknes.

Han mener forslaget vil koste mer enn det smaker.

— Uten å bli for teknisk her, så koster det å fusjonere. Produksjonstapet vil bli for stort med dette forslaget.

— Naturlige geografiske områder med konkurranse er det beste. Det er sunt for innbyggerne. Hvis alt skal bli en stor masse, så blir det uhåndterbart, sier Søviknes.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Sakene flest leser nå

  1. Krysset av for at han skulle testes - så behandlet han 39 pasienter

  2. Nå er straffemysteriet oppklart

  3. Marthe (27) har ADHD. Slik får hun og mannen forholdet til å fungere.

  4. Låner ut Brann-talent til Åsane

  5. Fikk 20.000 i bot etter å ha løsnet fortøyning ved båthavn der flere familier sov

  6. Vil bygge innendørs skianlegg i Bjørnafjorden