Henger veltet på Askøybrua

Flere broer kan bli stengt.

NORDHORDLANDBRUA. En henger blåste over ende og traff en annen bil i 13-tiden. Ingen ble skadet. Ørjan Liseth

svp://102609

Særlig de som skal over broene til Askøy og Sotra vil være utsatt fredag ettermiddag når vinden slår til, og i verste fall kan føre til stengninger.

— Følgene av stengte broer kjenner vi. Da blir det kaotisk, sier trafikkoperatør Lise Kristoffersen ved Vegtrafikksentralen i Hordaland.

Veltet på Askøy

I 14.30-tiden veltet en henger ved Askøybrua, melder politiet. Ingen ble skadet, og trafikken er nå i flyt igjen.

— Jeg og noen andre biler kjørte over broen, mot Askøy. Og da virket vinden å være forholdsvis rolig. Men med en gang vi kom over midten, kom noen voldsomme vindkast. De to foran meg bråbremset, slik at jeg også måtte stoppe. Da lå en henger langt uti vår kjørebane, sier Petter W. Haraldsen Haugland.

Ved 13-tiden var det lange køer til Sotra (se webkamera), men ved 13.40-tiden meldte en tipser at vinden har roet seg på Sotrabrua og at det er noe mindre trafikk.

På Nordhordlandsbrua (se webkamera) blåste en henger over ende og traff en annen bil i 13-tiden, og det oppsto ifølge politiet noe kø. Ingen ble skadet i hendelsen.

Hardangervidda, Vikafjellet og Gaularfjell er stengt. Det er kolonnekjøring på Hol-Aurland og fare for det samme på Filefjell og i Hemsedal.

Haukeli derimot er åpen.

En oppdatert liste over innstilte båtavganger finner du nederst i saken.

Les også

Vestlandet i høyspenn før uværet treffer

UTSATT: Både Sotra- og Askøybrua i Hordaland står i fare for å bli stengt fredag, i likhet med mange andre bruer. Ved 13-tiden var det lange køer til Sotra. ØRJAN DEISZ

58 knop i vindkastene

Avinor advarer mot forsinkelser i flytrafikken (følg ankomster og avganger her).

Møt opp som normalt hvis ikke annet er angitt, og følg med på informasjon fra flyselskapet», heter det på selskapets hjemmeside.

Flere plater på det nye terminalbygget på Flesland blåste av fredag ettermiddag. Dette har ført til at flere tror at Flesland er stengt, men det er riktig.

Meteorologikonsulent Linda Kleppe ved Vervarslinga på Vestlandet sier Bergen lufthavn Flesland jobber spesielt med flyvær.

Hun sier at det var ventet mest vind på flyplassen mellom 14 og 16, men det ble fremskyndet til tidsrommet mellom klokken 12 og 15. Det kan bli opptil 58 knop i vindkastene.

Det tilsvarer vind som går over 100 km/t. Hvis du vil regne på vindstyrker, har Meteorologisk institutt laget denne omregningskalkulatoren.

— Beredskapsmessig gjorde vi mye torsdag, sier operativ sjef på Flesland, Øystein Skaar.

— Det er stor byggeaktivitet her ute nå der deler av bygg står åpne, så vi har sikret utbyggingsområdene, sier han.

Småfly som står parkert har også fått ekstra sikring, ellers kan man risikere at de tar av på egen hånd.

— Under «Nina» måtte vi parkere en anleggsmaskin foran et småfly og stroppe det i den, sier Skaar.

— Kan det lande og ta av fly i orkan?

— Vii kan fly i veldig mye vind. Men blir det sidevind på over 30 knop, er det ikke så mange fly som flyr. Sikkerheten til bakkepersonell kan også være avgjørende for om vi velger å kansellere, sier Skaar.

Han oppfordrer reisende om å holde seg oppdatert via flyselskapenes nettsider, og på Avinors nettside og Facebook-side.

Kapteiner avgjør

— Rullebanen går ganske sør-nord. Så når vinden kommer fra sørvest, er det fra siden den kommer, og det kan være litt guffent for dem som skal lande, sier Kleppe.

Likevel: Kleppe sier det ikke er noe som tilsier at det ikke kan flys fredag.

— Det er helt opp til selskaper, kapteiner og flytyper, men med unntak for noen flytyper er dette fortsatt mulig å fly i. For helikoptertrafikken til Nordsjøen, derimot, når det nærmer seg 50–60 knop (mer enn 100 kilometer i timen), da begynner det å nærme seg grensen.

Tankskip må vente

— Om uværet slår til for fullt, blir det aktuelt å stenge trafikken til Mongstad og Sture, sier Rune Flaten som er maritim trafikkleder ved Fedje trafikksentral.

— Dette er faste prosedyrer som vi følger når vinden slår til. Det er uforsvarlig å ta inn store tankskip med forholdene som er ventet i dag. Skip vil måtte ligge i havet og vente. Det er tryggere enn å ta dem inn.

Flaten sier at det nok kan bli rystelser i tårnet der de sitter og følger sjøtrafikken 24 timer i døgnet og med 360 graders utsikt.

— Vi sitter som i en rundkjøring og har full oversikt. Jeg går heldigvis av vakt nå, men kollegene mine må regne med tøffe forhold i dag, sier Flaten.

Kystverket melder at de er samarbeider med andre beredskapsmyndigheter for å være best mulig forberedt når uværet nå treffer kysten.

— Skip som ligger til anker er bedt om å holde høy beredskap. Fem utenlandske fartøy på vei til andre land, har søkt om såkalt «shelter» i norsk farvann til uværet er over. Lostjenesten vil ta vanlige værforbehold, sier seniorrådgiver og beredskapsvaktRune Bergstrøm i Kystverket.

Krisestab

I Sogn og Fjordane har Statens vegvesen satt ned en krisestab. De fikk en overraskelse i 11-tiden da arbeidere på E39 havnet midt i et stort steinras i Dregebøen i Gaular.

Steiner på mellom 5 og 10 kubikk løsnet fra fjellsiden. En lastebil ble smadret i raset, men sjåføren slapp uskadet unna.

E39 mellom Lavik og Førde er stengt etter et stort steinras og vil ikke bli ryddet i dag

Rugsundbrua har også vært tidvis stengt.

To andre rasutsette veier kommer også til å bli stengt. Det gjelder fylkesveg 337 Veitastrondsvegen og fylkesveg 92 Arnafjorden. Veiene blir stengt klokken 17. Tidligere på dagen ble også fylkesveg 609 Heilevang stengt. Det blir ny vurdering på alle tre veiene lørdag morgen.

I fjellet er det kolonnekjøring på Hol-Aurland og fare for det samme på Filefjell og i Hemsedal.

Kriseleder Margot Åsebø regner med at det blir verre.

— Uværet har ikke slått inn for fullt ennå. Vi venter vindtopp mellom klokken 16 og 19. Hele driftsorganisasjonen er i beredskap, sier Åsebø.

Også Helse Førde har styrket beredskapen. Ekstra mannskap er kalt inn på akuttmottaket.

SMADRET: Sjåføren som satt i lastebilen på E39 i Gaular, slapp med skrekken. Veien er stengt og vil ikke bli ryddet i dag. FRED IVAR KLEMETSEN

Innstilte båtavganger

«Snarveien» mellom Kleppestø på Askøy og Strandkaien i Bergen er bare en av mange båter som ikke går i uværet.

 • Kinsarvik-Utne: Innstilles fra 1430 og inntil videre
 • Kvanndal-Utne: Innstilt fra klokken 1400
 • Austevollsruten er innstilt fra klokken 1315 og resten av dagen
 • Sunnhordlandruten : Rute 2 med avgang fra Skånevik klokken 1325. Anløp Sunde og Ranavik er kansellert. Innstiller avgang Leirvik klokken 1420 og resten av dagen
 • Jektevik-N.Huglo-Hodnanes starter opp igjen klokken 14.55. * Fedje-Sævrøy innstilles fra avgang Fedje klokken 1440 og inntil videre
 • Skånevik-Matre-Utåker ble innstilt fra klokken 1235 og inntil videre.
 • Hurtigbåten til Sogn med avgang fra Bergen kl. 1630, og avgang Sogndal i morgen lørdag kl. 0705. * Langevåg-Buavåg: Innstilles inntil videre fra 1300 grunnet ekstrem vær
 • Askøy-Bergen er innstilt inntil videre grunnet ekstrem vær. Korresponderende busser settes inn så lenge Askøy broen er åpen
 • Gjermundshamn-Varaldsøy-Årsnes: Rute 1 og 2 innstilt inntil videre grunnet ekstrem vær
 • Leirvåg-Sløvåg: Ruten blir innstilt fra 09.15 avgang Leirvåg inntil videre på grunn av uvær
 • Halhjem-Våge: Alle avganger instilt inntil videre.
 • Lavik-Oppedal: Rute C ble innstilt etter ankomst Lavik fra Oppedal 12.20. Mest sannsynlig innstilt resten av dagen
 • Skjersholmane-Ranavik: Siste avgang fra Skjersholmane rute 1 var klokken 1100. Deretter vil rute 1 anløpe Jektevik inntil videre grunnet værforholdene.
 • Langevåg-Buavåg: Ferjen vil kun ta med kjøretøy under 7,5 tonn inntil videre.
 • Krakhella-Rutledal er innstilt.
 • Krakhella-Rutledal er innstilt.
 • Måløy-Oldeide: Stengt.
 • Arsvågen-Mortavika: Midlertidig innstilt.
 • Rysjedalsvika-Rutledal-Krakhella : Innstilt ut dagen.

Ekstremværet rammer også enkelte av Fjord Lines seilinger. Dekansellert en avgang fra Hirtshals til Stavanger og Bergen klokken 20. Også avgangene fra Bergen klokken 13.30 og Stavanger kl. 20.00 til Hirtshals lørdag 30. januar er kansellert.

svp://102609