Skup-diplom for cruise-saken

Avsløringene i cruise-saken sikret Bergens Tidende en pris i undersøkende journalistikk.

Publisert Publisert

FIKK PRIS: Journalistene Lars Kvamme og Eystein Røssum feirer prisen i Tønsberg. Her sammen med kolleger i Bergens Tidende. Til venstre er sjefsredaktør Øyulf Hjeltenes. Foto: Gordon Andersen

  • Hanne Louise Åkernes
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Lørdag kveld ble Skup-prisen delt ut i Tønsberg. Det er Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkelse Presse (SKUP) som står bak prisutdelingen som berømmer undersøkende gravejournalistikk.

I tillegg til en hovedpris, deles det ut priser i form av diplomer. En av disse stakk BT av med i år som følge av avsløringene om at Trude Drevland hadde hjulpet Torstein Hagen med å få skipet registrert med norsk flagg, samtidig som hun ble tilbudt cruise i gave av rederen. Avsløringene kom i etterkant av dåpen av «Viking Star» på 17. mai i Bergen. For å lese alle detaljene i saken trykk her.

— Fantastisk kjekt

Det er journalistene Eystein Røssum, Anders Haga, Lars Kvamme og Rune Christophersen som har arbeidet med saken. Kvamme og Røssum tok lørdag imot prisen i Tønsberg.

— Det er fantastisk kjekt å få slik anerkjennelse, både for oss og for hele mediehuset Bergens Tidende. Det har vært en spesiell sak å jobbe med. Den omhandler blant annet en ordfører som ikke har hatt det så godt, og den jobben vi har gjort, har ikke gjort dette lettere. Jeg setter pris på at juryen påpeker at vi har opptrådt anstendig og gjort fornuftige avveininger underveis i denne saken, sier Røssum.

En krevende periode

Kvamme sier at det er særlig kjekt å få en pris med tanke pånedbemanningen som har skjedd i flere mediehus det siste året.

Les også:

Les også

En SMS fikk regjeringen til å endre kurs om norsk flagg

— Dette er kjekt for hele redaksjonen, spesielt i en periode med nedbemanning og tøffe tider. Vi viser at til tross for dette, så leverer vi god journalistikk. Det er veldig kjekt å få anerkjennelse for det man har gjort. Vi har hatt et godt samarbeid, sier han.

Juryen var spesielt imponert over hvordan journalistene hadde brukt søk i sosiale medier som en del av gravingen. De var også imponert over at journalistene hadde stått på og ikke gitt seg, selv om det ble stor motstand i Bergen.

Her kan du lese rapporten om arbeidet med Cruise-saken.

Både reder Torstein Hagen, eks-ordfører Trude Drevland og havnedirektør Inge Tangerås er siktet for grov korrupsjon i saken. Etterforskningen er ikke ferdig, men vil trolig stå klar før sommeren.

Dagbladet fikk hovedpris

Hovedprisen gikk i år til Dagbladet for prosjektet «Våtdraktmysteriet».Tidligere lørdag vant de IR-prisen for god utenriksjournalistikk for samme prosjekt.

Publisert