Her er avhøret som rystet Monika-granskerne

Politiet fortalte halvsannheter og prøvde å manipulere Monika Sviglinskajas mor, mener granskingsgruppen.

Publisert Publisert

AVHØR: Politiet kom med en rekke påstander i et avhør med Monika Sviglinskajas mor 29. mars 2012. Mange av påstandene er senere tilbakevist. Avhøret er sentralt i rapporten fra Riksadvokatens granskingsgruppe. Foto: Privat/BT

 • Rune Christophersen
 • Øyvind Lefdal Eidsvik
 • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Mandag kom rapporten som utvetydig slår fast at politiets etterforskning av Monika Sviglinskajas (8) dødsfall inneholdt alvorlige mangler.

Riksadvokatens granskingsgruppe mener at politiet alt for tidlig låste seg fast i teorien om at jenten hadde tatt sitt eget liv — og at etterforskningsteamet i for stor grad var opptatt av å få bekreftet den teorien.

- Manipulasjon

29. mars 2012 - noen måneder før saken ble henlagt - møtte Kristina Sviglinskaja, Monikas mor, opp i et avsluttende avhør med politiet på Sotra.

Det avhøret har vært sentralt i arbeidsgruppens gransking. Gruppen mener at politiet her nærmest forsøker å manipulere moren til å være enig i at jenten tok sitt eget liv.

«Arbeidsgruppen (...) reagerer sterkt på at det på flere punkter er misforhold mellom de opplysninger mor gis i avhøret, og de faktiske opplysninger i saken», skriver de i sin rapport.

Til stede i det aktuelle avhøret var en lokal etterforskningsleder, en etterforsker, Monikas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen.

Politiets gjennomføringsmåte er egnet til å svekke pårørendes tillit til politiets etterforskning

Obduksjonsrapport: Kunne være drap

Etter det BT får opplyst, kommer politiet i løpet av avhøret med en rekke påstander. Flere av disse er i ettertid blitt tilbakevist av blant andre varsleren i Monika-saken, tidligere Kripos-topp Asbjørn Hansen og av Riksadvokatens arbeidsgruppe:

 • Påstand : Monika døde som følge av kvelning ved henging.

I virkeligheten åpnet obduksjonsrapporten for at jenten kunne ha blitt drept, og at det ikke kunne utelukkes at åtteåringen ble kvalt av andre.

 • Påstand : Det er ikke påvist DNA fra andre som kan settes i forbindelse med selve dødsfallet.

I 2014, ved hjelp av de samme prøvene som tre år tidligere, påviste Folkehelseinstituttet at den nå drapssiktede mannens DNA er funnet på Monikas hals og arm. - Bestillingen som kom fra Hordaland politidistrikt til Folkehelseinstituttet i 2011 var nok noe preget av at man her mente at man sto overfor et selvdrap, sa granskingsleder Bjørn Soknes mandag.

 • Påstand : Beltet var hengt opp på en slik måte som ikke tyder på at en utenforstående hadde gjort det.

Politiet gjennomførte aldri en rekonstruksjon av hengingen, noe som for Riksadvokatens granskingsgruppe fremstår som uforståelig. Også varsleren i Monika-saken påpekte dette i sine rapporter på nyåret i fjor.

- Ble aldri konfrontert

 • Påstand : Hullet i inngangsdørens rute var ikke egnet for en innbruddstyv. Hullet var for lite.

Et bilde tatt under Kripos' egne åstedsundersøkelser, viser en etterforsker som stikker hånden inn gjennom hullet fra utsiden av døren.

 • Påstand : Kristinas eks-samboer (32) var blitt sjekket nøye.

Den nå drapssiktede 32-åringen var på dette tidspunktet kun vært i ett større avhør: 15. november 2011, dagen etter dødsfallet. Varsleren i Monika-saken har påpekt at han aldri ble konfrontert med ting han «sannsynligvis snakker usant om».

 • Påstand : Politiet sier til moren at de ville ha funnet spor dersom en gjerningsmann hadde vært der.

Ruten til inngangsdøren var knust med en øks, Monikas mobiltelefon var borte, det var strødd krydder utover gulvet og beltet inneholdt DNA fra en ukjent person.

La vekk Facebookmelding

 • Påstand : Ingen vitner har sett noen oppsøke huset eller reagert på personer eller biler i området

To uavhengige vitner rapporterte om en uidentifisert mann i nærheten av huset på Berge i Sund. Disse ble avhørt dagen etter dødsfallet. En nabo hørte en lyd som kan samsvare med at ruten ble knust.

 • Påstand : Politiet viste til en krisepsykolog som ifølge etterforskerne blant annet hadde sagt at «barn forstår ikke at døden er endelig».

Arbeidsgruppen mener at politiet her bruker psykologens generelle uttalelser til å legitimere sin egen konklusjon om selvdrap.

- Svekker pårørendes tillit

Avslutningsvis i avhøret med moren konkluderte politiet med at vitneavhør, rundspørringer og samtaler med personer som tok buss i området samlet sett har dannet et «finmasket nett» av bevegelser.

«Det er ikke funnet tegn til at en utenforstående gjerningsmann står bak dødsfallet, eller at det har skjedd en kriminell handling. (...) Å finne ut at det har skjedd en forbrytelse, det ville ha vært avdekket dersom det var tilfelle», heter det i referatet fra det aktuelle avhøret av moren.

Kristina Sviglinskaja, mor til Monika, og bistandsadvokat Stig Nilsen. Foto: Ørjan Deisz

Bistandsadvokat Stig Nilsen sier til BT at både han og Kristina Sviglinskaja stilte flere spørsmål underveis i avhøret. De følte imidlertid at politiet ikke var særlig interessert i å lytte.— Som Riksadvokatens arbeidsgruppe er avhøret noe av det vi reagerte aller sterkest på ved den første etterforskningen. Avhøret er også en av hovedbegrunnelsene for at vi anmeldte politiet til Spesialenheten, sier Nilsen.

De to etterforskerne som gjennomførte avhøret av Kristina Sviglinskaja er blant de fire politifolkene som har fått status som mistenkt av Spesialenheten. En avgjørelse herfra er ventet i løpet av februar.

«Politiets gjennomføringsmåte er egnet til å svekke pårørendes tillit til politiets etterforskning», heter det om avhøret i granskingsgruppens rapport.

POLITISLAKT: Riksadvokat Tor-Aksel Busch (foran) fikk mandag overlevert rapporten som gir politiets etterforskning av Monika Sviglinskajas dødsfall strykkarakter. Granskingsleder Bjørn Soknes (bak) og gruppen har ikke noe godt svar på hvorfor det gikk så galt. Foto: Håvard Bjelland

Riksadvokatens granskingsgruppe har i sin rapport ikke klart å identifisere årsaken til at etterforskningen gikk så galt som den gjorde.— Hva som medførte at de som jobbet med saken tidlig ble sikre på at dette var et selvdrap, og hvorfor de ikke ble korrigert underveis, det har vi ikke klart å gi et godt svar på, sa granskingsleder, førstestatsadvokat Bjørn Soknes på mandagens pressekonferanse.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

Vennene beskriver ham som en fin gutt. Samtidig peker noen av dem på varsellamper fra fortiden.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Huseklepp om Hauge-overgangen: – De liker ikke spillere som ham i Italia

 2. – Jeg gleder meg til å bli Brann-spiller

 3. Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

 4. – Vestlandet kan få noe av det beste været i hele Europa

 5. To nye smittet i Øygarden

 6. – Vi klandrer ikke barnehagen