Fisket blekksprut med stang

Stian Andreas Jensen har fisket siden han kunne holde en stang, men har aldri opplevd å få blekksprut på kroken. Ikke før søndag.

MIDLERTIDIG AKVARIUM: I en oransje balje på kaikanten på Drangeneset ble blekkspruten studert etter at den ble dradd opp fra dypet. Blekkspruten var 40-50 cm lang og veide minst ett kilo. Ifølge Havforskningsinstituttet hører den til arten Loligo, som er vanlig i våre farvann.
  • Knut Langeland
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Det var skikkelig gøy, forteller Jensen om den sjeldne opplevelsen. Opp fra dypet ved familiehytten på Drangeneset i Os dro han det han trodde måtte være en blekksprut av arten Akkar, rundt 40–50 cm lang og ganske sikkert mer enn et kilo tung. Den hadde tatt sluken for å være et lite søndagsmåltid og bitt over kroken med det som ser ut som et lite nebb mellom fangarmene på undersiden av den sylinderformede kroppen.

Fisket etter torsk

— Jeg kastet langt ut og lot sluken synke til bunnen. Håpet var å få torsk eller annen bunnfisk på kroken. Da jeg begynte å hale inn, merket jeg at noe hadde festet seg til kroken, men det rykket ikke til, slik det vanligvis gjør når en fisk har bitt på. Det var enten lett eller veldig tungt. Som om det sto et menneske i den andre enden og holdt i snøret, forteller Jensen.

Les også:

Les også

- Hvalen reiste seg opp og så på oss

Den ene av de tre krokene på sluken hadde festet seg til den ene fangarmen, men den var lett å løsne. Blekkspruten ble deretter lagt i en balje.

GODT SYN: Nærbilde av blekksprutens øye. De ligner ganske mye på øynene til pattedyr og kan fokusere på omgivelsene.

Sprutet blekk

— Vi måtte skifte vann to ganger, fordi blekkspruten slapp fra seg blekk. Det er en forsvarsmekanisme den bruker når den kjenner seg truet, sier Jensen, som brukte hansker da han håndterte blekkspruten.

— Jeg kunne jo ikke vite om den var giftig.

Stian Jensens to barn var vitner til begivenheten.

— Men jeg tror hele viken fikk med seg at det var noe spesielt som skjedde på kaien vår. Barna kommer nok til å huske dette i lang tid, sier Jensen.

Majestetisk

Også fiskerens far kom til og tok fangsten i øyesyn før den ble sluppet ut igjen i sjøen. Heller ikke han, som har fisket i hele sitt liv, har noen gang opplevd å få blekksprut på kroken.

— Det var en meget spesiell opplevelse. Blekksprut regnes i sørligere strøk som en delikatesse, men jeg visste ikke hvordan jeg på en human måte kunne avlive den. Derfor slapp jeg den ut igjen. Det var også spesielt. En fisk piler gjerne panisk ned igjen i dypet. Blekkspruten gled bare majestetisk av gårde, forteller Stian Jensen.

Vanlig art

Ved Havforskningsinstituttet får BT vite at det teknisk sett ikke er en akkar Stian Jensen har fisket, men en blekksprut av typen Loligo. Enten Loligo vulgaris eller Loligo forbesii. Den er ifølge marinbiolog Rupert Wienerroither en av de mest vanlige artene man får på tokt i Nordsjøen. Det er også den arten som blir kommersielt utnyttet til mat (kalamari) lenger sør i Europa.

Otte Bjelland, kollega av Wienerroither, sier at de hvert år får rapporter fra fritidsfiskere som har fanget blekksprut, noen av dem også på stang.

— Det er ikke så veldig uvanlig at den går etter agn eller sluk. Den er jo et rovdyr, minner Bjelland om.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Klager over «hinsides priser» for laksefiske i Ekso

  2. Delfinshow i Gjermundshamn

  3. Kråkeboller skal bli milliardbutikk

  4. Konkurrerer om å fotografere de rareste skapninger i havet

BT anbefaler

Irmelin vil leie ut til studenter: – Ingen tar kontakt

Ekspert råder studentene til å se utenfor sentrumskjernen. Det er studentene ikke interessert i, ifølge Studentsamskipnaden på Vestlandet.

LES SAKEN