Kvinnen som reddet bergensk skipsbygging

Gutta på gulvet ved Bergen Yards BMV lovpriser the grand old lady i bergensk shipping, Ellen Forland (80). Hun setter pris på deres innsatsvilje og fagkunnskaper.

Publisert Publisert
  • Jan I. Eliassen
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Uten Ellen Forland ville det trolig ikke vært noe skipsbygging tilbake i Bergen. I 2000 så det ille ut for det som senere ble til Bergen Yards BMV. Verftet på Laksevåg sto uten oppdrag, og var på fallittens rand.

Da var Forland på pletten. Rederiet skulle bygge om og modernisere skip. Oppdraget gikk til daværende Laksevåg Verft. Tre skip og jobb for flere hundre millioner kroner hindret konkurs ved det tradisjonsrike verftet.

Medalje på tirsdag

Tirsdag får hun Kongens Fortjenstmedalje i Gull, og det er klubben ved verftet på Laksevåg som har tatt initiativet til at hun skal få denne medaljen. Selv er hun beskjeden og kan vanskelig forstå hva hun har gjort som fortjener en slik utmerkelse.

— Jeg forstår det bare hvis jeg kan dele æresbevisningen med mine sjøfolk. Det er dem som er min inspirasjonskilde, ikke minst i motgang. Det er dem som får meg til å stå på, sier 80-åringen.

— Vi fikk viktige kontrakter med oljeindustrien, og måtte bygge om skip. Vi visste at gutta på Laksevåg kunne klare oppgaven. Og vi hadde stor tillit til at de ville gjøre en god jobb for oss, sier Ellen Forland.

Senere har hun fra tid til annen hatt skip for reparasjoner og service ved verftet, og i fjor ble det bestilt skip for en milliard ved Bergen Yards BMV.

Nå har verftskonsernet ordrer for over to milliarder kroner. Samtlige skip er sprunget ut av et konsept for offshoreskip utviklet gjennom Forland-rederiet.

Gjensidig kjærlighet

Ikke rart gutta på gulvet har et godt forhold til rederdronningen ved Nordåsvannets østbredd på Hop.

— Vi gjør gladelig litt ekstra for fru Forland, sier klubbformann Ottar Blom til Bergens Tidende.

— Hun har hatt tro på oss i en vanskelig periode, som ikke vi var herre over. Hun har stilt opp for oss og satset på oss, og hun har en stor stjerne her. Hun er opptatt av det norske og er en viktig aktør for å holde samfunnet oppe. Hun fortjener virkelig en medalje, sier Ottar Blom..

Hun kvitterer med maksimal tillit til dyktige fagfolk og beundring for det de klarer å få til.

— Jeg er selvfølgelig takknemlig og er glad hvis jeg kan inspirere folk rundt meg til god innsats og nytenkning. Selv blir jeg inspirert hver gang jeg besøker verftet, sier Ellen Forland.

Samme forholdet har hun til sine sjøfolk, de fleste av dem norske.

— Norske sjøfolk er den viktigste ressursen for norsk skipsfart. Deres fagkunnskap og innsatsvilje er uvurderlig, sier Ellen Forland.

Publisert
BT anbefaler

«Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

Lars Arne Nilsen avsluttet raust, ydmykt og med storsinn.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her er Sara blitt stoppet av UP på E39: – Håpet de med vestene var fiskere

  2. Folgefonnas hemmelig­heter er avslørt. – Ukjent for alle, og mye mer dramatisk enn vi trodde.

  3. Oppkast på bussen ikke fjernet etter tre dager: – En smittekilde på hjul

  4. Økende smittetrend i flere byer: – Befinner oss på et vippepunkt

  5. – Fremtiden ser mørk ut for norsk skole

  6. Her kommer Brann-sjefen fra Trondheim – har vært i kontakt om Kåre Ingebrigtsen