Forbereder seg på gateslag i Bergen

Israels venner planlegger fakkeltog for Israel rundt Smålungeren neste helg. Politiet forbereder seg på gateslag.

Publisert:

— Vi er nødt til å ta våre forholdsregler. Våre folk har trent på eventuelle utslag av gatekamper akkurat som politiet i Oslo, selv om jeg ikke ønsker å kommentere ressurssituasjonen vår, sier Rune Solbakken, stasjonsleder ved sentrum politistasjon.

Han sier politiet ikke foreløpig har mottatt noen henvendelser fra Israels venner om demonstrasjonen.

  • Men det sitter veldig langt inne for politiet å nekte noen å holde fredelige demonstasjoner, sier Solbakken.

Demosugne Israel-venner

I gårsdagens BA gikk Norge IDAG-redaktør og Israel-venn Finn Jarle Sæle ut og sa at han hadde fått svært mange henvendelser fra lesere som ønsker litt motvekt til alle Palestina-demonstrasjonene som har vært den siste tiden.

Nå har han videresendt henvendelsene til lokale Israel-organisasjoner i Bergen som står for planleggingen av fakkeltoget.

I spissen står Sæles svigerinne, Margit Apelthun, leder i venneforeningen for Israel i Bergen.

  • Vi ønsker å gå i fakkeltog for Israel rundt Smålungeren klokken 17 neste lørdag. Håpet er å samle 500 personer. Det blir noen korte appeller fra lokale størrelser, men det er ikke helt bestemt ennå hvem disse er. Vi kommer ikke til å spørre Siv Jensen, bare så det er sagt, sier Apelthun.

For ofrene på begge sider

Hun understreker at demonstrasjonen er til støtte for ofrene på begge sider av krigen.

  • Begge sider lider, og vi ønsker å legge vekt på dette, samtidig som vi ønsker å gi vår støtte til at Israel må kunne forsvare seg, sier Apelthun.

Hun er ikke redd for at det vil bli like store opptøyer i Bergen som det har vært i Oslo de siste dagene.

  • Jeg tror dette vil gå veldig sivilisert for seg. Det ville overraske meg om det skulle oppstå bråk, sier Apelthun.

Rød Ungdom i Bergen varsler at det er naturlig for dem å stille til motdemonstrasjon når Israels venner går i fakkeltog.

  • Men vi tar avstand fra vold. Det blir ikke brannbomber og brostein. Jeg vet flaggbrenning har foregått tidligere, men ikke noe mer enn det, sier Lars Andreas Rømo Ystaas, leder i Bergen.

Hvordan tror du demonstrasjonen vil gå for seg? Si din mening i kommentarfeltet!

Publisert:

VENTER OPPTØYER: Politiet i Bergen forbereder seg på gateslag i Bergen når lokale Israel-organisasjoner planlegger fakkeltog. Dette bildet er fra demonstrasjonene i Oslo i helgen. Foto: SCANPIX

svp://15972