... men er Dung død?

Politiet må ikke bare bevise at svigerfamilien har drept Dung. Først må de bevise at hun i det hele tatt er død.

  • Helge O. Svela
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Kan det være at Dung Tran Larsen ikke er drept, men i stedet blir holdt fanget i en kjeller et sted på Vestlandet?

Eller at hun slapper av på en strand i Vietnam? Kan tobarnsmoren ha vært utsatt for en ulykke, eller tatt sitt eget liv?

Alle disse alternativene avviser politiet. Deres hypotese er at Dung ble drept en gang kort tid etter 23. juni i fjor. Men verken likhunder, dykkere eller «synske» personer har klart å finne liket.

Dermed har politiet en mye lengre og vanskeligere vei å gå enn i de fleste drapssaker, der liket i seg selv er et helt sentralt bevis.

DET ER Riksadvokaten som til slutt bestemmer om det skal tas ut tiltale mot en eller flere av de siktede i Dungs svigerfamilie.

For å ta ut tiltale må Riksadvokaten både være overbevist om at de mistenkte er skyldige, og mene at bevisene er gode nok til å faktisk få dem dømt.

For forsvarerne åpner mangelen på et lik for flere muligheter til å så tvil enn i en vanlig drapssak.

Mens politiet må finne bevis på at Dung er død, trenger forsvarene ikke å bevise at hun er i live. Det holder at advokatene klarer å skape «rimelig tvil» om at hun faktisk er død for å få sine klienter frikjent i retten.

Og skulle man mene at manglende mobilaktivitet og bankkontouttak er gode nok indisier på at Dung er død, må politiet over enda en kneik: Å utelukke at Dung har tatt sitt eget liv eller vært utsatt for en ulykke.

DRAPSDOMMER uten lik er sjeldne i Norge, men de finnes. Skoleeksempelet er et drap om bord på en båt, der liket blir senket til havets bunn og aldri funnet.

En tilståelse fra gjerningsmannen, uavhengige vitneobservasjoner eller film fra overvåkingskameraer er alle eksempler på mulige fellende bevis i saker uten lik.

Fellesnevneren er at de gir svar på spørsmålet som er helt sentralt i enhver drapssak: Hvordan skjedde drapet?

Kan man ikke svare på det — og finne bevis som underbygger svaret - vil saken nesten alltid ende med henleggelse.

TRINE FRANTZEN -saken kan gi en pekepinn på hva som vil skje videre i Dung-saken.

Frantzen forsvant i mai 2004. For ett år siden ble eks-samboeren hennes siktet for drap.

I dag ligger saken an til å bli henlagt, på tross av at politiet er sikre på at hun er drept. Den viktigste grunnen er at etterforskerne ennå ikke har funnet liket av Frantzen.

Fra kontorene til Hordaland statsadvokatembeter har politiet på Laksevåg etter det BT kjenner til fått klare signaler på at drapsetterforskerne må finne liket av Dung, få en tilståelse eller finne sterke bevis som knytter en eller flere av de siktede direkte til et drap.

Hvis ikke, kan Dung Tran Larsen og Trine Frantzen lide samme skjebne: Å ende opp som uløste, henlagte saker i politiets arkiver.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Her er politiets indisier

BT anbefaler

Det enda i fiasko for den første trans­kvinna i OL

Etter å ha hamna sist i OL-finalen, bukka Laurel Hubbard til ære for publikum.

LES SAKEN