Fikk sjokk etter svinevaksine

Alvorlige bivirkninger av svineinfluensavaksinen er langt mer vanlig enn det statistikken viser. Marit Elin Berg (50) falt sammen i kramper.

 • Jon Tufto
 • Kristin Jansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Ifølge Legemiddelverket er det bare registrert ett tilfelle av anafylaktisk sjokk etter at man begynte å vaksinere risikogruppene. I alt står det oppført til sammen 24 rapporter om alvorlige bivirkninger.

Helsepersonell har plikt til å melde fra ved mistanke om alvorlige bivirkninger, inkludert anafylaktisk sjokk.

Er på etterskudd

Ifølge Ingebjørg Buajordet i Legemiddelverket er det reelle tallet på bivirkninger langt høyere enn det den offisielle statistikken viser i dag.

— Tallene er veldig lave i forhold til de meldingene vi vet har kommet inn. Grunnen til dette er at statistikken vår avspeiler data som er kommet inn i databasen. Det tar omtrent en uke fra rapporten er sendt til den kommer inn i systemet, sier Buajordet.

Tirsdag meldte bt.no om en kvinne i Arna som ble innlagt på Haraldsplass etter å ha fått vaksinen.

Les også

Kvinne falt sammen etter vaksine

Måtte få ekstra surstoff

Også Marit Elin Berg fra Dale fikk en kraftig reaksjon på Dale helsestasjon torsdag 29. oktober, ved 13-tiden.

— Hun var borte vekk og fikk kramper, men ingen diagnose ble stilt. Vi fikk ikke vite hva som skjedde med henne, sier kjæresten hennes, Per Arne Rasmussen.

— Det eneste jeg husker er at jeg ble kvalm med en gang hun satte sprøyten, sier Berg selv.

50-åringen falt sammen på gulvet. Helsepersonellet ga henne en sprøyte med adrenalin, som er behandlingen for anafylaktisk sjokk. Hun fikk også ekstra surstoff og flere doser av det beroligende middelet Stesolid.

Berg har tidligere hatt epileptiske anfall.

Fraktet til sykehus

Kvinnens tidligere fastlege, kommunelege Kari Hegge, ble vitne til anfallet, og bidro med førstehjelp. Hun var tilfeldigvis på helsestasjonen for å få vaksinen selv.

Marit Elin Berg ble båret ut i ambulansen og fraktet til Voss sjukehus, der hun kviknet til først neste dag. Døgnet etter vaksineringen er som et svart hull i hukommelsen.

— Jeg husker så vidt at kjæresten min kom og hentet meg dagen etterpå, sier kvinnen, som fortsatt er svært hoven på stedet der hun fikk vaksinen.

I de snart to ukene som har gått siden hendelsen, har hun følt seg syk, men det er uklart om dette har sammenheng med vaksinen.

Nye tall på fredag

 • Vi kommer til å rapportere dette tilfellet til Legemiddelverket. Vi har ikke opplevd at andre har fått alvorlige bivirkninger, sier kommuneoverlege Ole Thorseth.

Nye tall publiseres på nettsiden til Legemiddelverket førstkommende fredag.

— Det har kommet en del rapporter nå i løpet av denne uken, sier Buajordet.

Statistikken viser utelukkende alvorlige bivirkninger som gjerne har ført til sykehusinnleggelse. De lettere bivirkningene som ikke trenger oppfølging av lege blir sjelden rapportert.

— Vi ønsker ikke at helsepersonell skal bruke tid på mindre alvorlige bivirkninger når kapasiteten er så presset som nå, sier Buajordet.

Hun understreker at i forhold til antall vaksinerte, er antall rapporter om alvorlige bivirkninger så langt ikke bekymringsverdig.

Les også

Mange små i kø

Les også

Vaksinebussen

Har du tips til BT om svineinfluensa? Ta kontakt!

Bør vi ta vaksinen? Si din mening i feltet under!

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Mange små i kø

 2. Kvinne falt sammen etter vaksine

 3. Fri flyt av vaksiner etter tabbe

 4. Eldre vaksineres – unge dør

 5. - Vent med å bli gravid

 6. - Bruk munnbind

 7. Slutt på vaksiner

 8. Endrer åpningstidene for vaksiner

 9. Nå skal alle få vaksine

BT anbefaler

Mann (29) siktet for drap på kvinne (23). – Familien er i bunnløs sorg.

Kvinnen har vært innlagt med harde skader siden forrige helg.

LES SAKEN