Traff kongen for andre gang

Kongeparets besøk er i gang. Vi følger besøket i hele dag.

  • Kristin Jansen
  • Elin Elvsås
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Sent i går kveld gikk kong Harald om bord i kongeskipet fra Hjellestad kai. Det markerer tyvstarten på en heseblesende hordalandsturne. I dag, i morgen og torsdag skal kongeparet frese fra kommune til kommune.

Ved 10.30-tiden ankom kongeparet Våge på Tysnes. Forventningsfulle barn og voksne — og en strålende junisol - mottok kong Harald og dronning Sonja med jubel og flagg.

Blant de som ventet var 87 år gamle Johannes Hjartåker, krigsveteranen som også møtte kong Harald i Normandie på 60-årsjubileet for D-dagen.

Les også: Kongen får båt

— Jeg deltok i krigen i 62 måneder og kjempet i «The Battle of Atlantic». Det er godt å få møte kongen, det setter jeg veldig pris på, sier Hjartåker.

Og føyer til:

— Jeg setter også veldig pris på kongen som person.

Galleri

Første punkt på programmet var besøk i Galleri Elisabeth G.

Der fikk dronningen se sine egne fotografier fra mange fjellområder i Norge hengt opp på veggen, samt en utstilling av akvareller.

Gallerieier Elisabeth Godøy fortalte at bakgrunnen for utstillingen av dronningens bilder var at hun ville markere kongeparets besøk i kommunen. Hun tok kontakt med slottet, og ble veldig glad da det kom positivt svar.

– Jeg ville gjøre noe for dere, men nå er det dronningen som gir oss en stor opplevelse, sa Godøy.

Det kongelige besøket fortsatte med besøk på Tysnes sjukeheim og kulturprogram.

- Gledet oss i fire år

Tysneshallen var fullsatt da kongeparet idag kom på sitt første offisille besøk.

— Hjertelig takk for en flott velkomst og for det fine programmet som dere har forberedt for oss. Dronningen og jeg har lenge gledet oss til årets fylkestur, og vi skjønner jo at det var lurt å starte nettopp her i Tysnes. Her er det virkelig folkefest og imponerende innsats fra hele lokalmiljøet, åpnet kongen sin tale med.

— Denne reisen var jo planlagt for fire år siden. Den gangen lot det seg dessverre ikke gjennomføre. Fordelen med utsettelsen må vel være at Dronningen og jeg har hatt fire ekstra år på å glede oss og dere har fått litt ekstra tid til å forberede og planlegge besøket.

Avduket Sildajento

Deretter var det Austevoll og Bekkjarvik som fikk gleden av kongeparets besøk.

— Makan til idyll som dere har her i Bekkjarvik skal man lete lenge etter, med hvitmalte sjøboder og kremmerhus. Historien taler til oss straks vi kommer i land, skrøt dronning Sonja da hun avduket skulpturen Sildajento av Arne Mæland.

— Vi vil takke kystkvinnene for deres offer og innsats i hjemmet, i bygden og for Norge, sa dronningen.


bt.no følger besøket. Saken oppdateres fortløpende utover dagen...

Kongevær? Været time-for-time her!

— Fylkesbesøkene er et maratonløp fra morgen til kveld. Det er beundringsverdig og imponerende at kongeparet i sin alder klarer å holde dette tempoet, sier hoffreporter Kjell Arne Totland i Se og Hør.

Mens de fleste 72-åringer nyter pensjonistilværelsen og for lengst har lagt yrkeslivet bak seg, må Sonja og Harald belage seg på et beinhardt program framover.

Seks kommuner

I dag starter kongeparet fylkesbesøket sitt i Hordaland. I løpet av tre hektiske dager skal de besøke Tysnes, Austevoll, Fedje, Lindås, Austrheim og Radøy kommuner.

Kongeskipet sørger for transport og overnatting underveis, men det er ikke mange minuttene Sonja kan legge beina på bordet og slappe av.

Arbeidsdagene deres varer nemlig i over 12 timer. Fra ti om morgenen til nærmere halv elleve om kvelden skal det hilses, tales, skåles og underholdes.

Hvor mange hender kongeparet skal trykke i Hordaland er uvisst, men det kan godt bli over tusen.

Har hjemmet med seg

I løpet av morgendagen skal de blant treffe barnehagebarn, skolebarn, besøke et sykehjem, se fotoutstilling, hilse på krigsveteraner, holde taler, besøke fiskerimuseum, besøke enda et galleri og holde middag om kvelden.

Legg inn et par klesbytte, så har du arbeidsdagen til kongeparet.

Les også

Natur og kultur for kongeparet i vesterled

<b>Les mer om programmet her</b> — Det at de reiser med kongeskipet gjør nok reisen litt mindre anstrengende fordi de slipper å pakke opp for hvert nye sted de kommer til. De har på en måte hjemmet sitt med seg på turen, sier Totland.

Blir aldri pensjonister

I Norge er det ingen tradisjon for at monarken trer tilbake og lar yngre krefter slippe til. Derfor kommer trolig Harald og Sonja til å fortsette hardkjøret så lenge de har helse til det.

— Kong Olav sa at man er monark til man dør. Den samme holdningen har nok kong Harald. Men hvis en monark blir svekket av sykdom eller alderdom trer kronprinsen inn som regent. Det har jo skjedd flere ganger her i Norge, sier Kjell Arne Totland.

Hoffreporteren har fulgt kongeparet på deres årlige fylkesturer siden 1991. Han mener denne reisen er noe av det aller viktigste de gjør her til lands.

— På disse turene møter kongeparet folket så til de grader. Folk som kritiserer monarkiet burde med på et slikt lite sted og se hva det betyr å få være vertskap for de kongelige. For mange begynner nærmest en ny tidsregning når kongen og dronningen har vært på besøk, sier Totland.

Får ekstra energi av turene

At Harald og Sonja også setter pris på fylkesturene har de gitt sterkt uttrykk for flere ganger.

— Mottakelsen de får gir dem ekstra energi til å holde på lenger, sier Totland.

Selv opplevde han det sterke folkelige engasjementet for første gang under signingsferden til Trondheim i 1991. — Jeg hadde fått tilbud om jobb som hoffreporter i Se og Hør, men var usikker på om jeg skulle ta den. På vei nordover satt jeg i pressevognen og så hvordan folk hadde satt seg ned på krakker langs jernbanen med flagg og ny permanent i håret bare for å få et glimt av toget med kongefamilien. Da tenkte jeg; Hvis dette virkelig er en jobb, da vil jeg ha den, forteller Totland.

Diskuter kongeparets fylkesbesøk i kommentarfeltet.

Kongeparets program

  • 16. juni: Tysnes, Austevoll, Bekkjarvik.
  • 17. juni: Fedje, Håkonshaugen på Seim, StatoilHydros anlegg på Mongstad, Fonnes kai, Mongstadhallen.
  • 18. juni: Radøy og Manger, med mottakelse om bord på Kongeskipet Norge til slutt.

Et mer detaljert program med tid, sted og aktiviteter finner du på Slottets sider.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. I land på Seim