35-åring stakk av med leid millionbåt - her må han reddes i Nordsjøen

Mannen (35) hadde ingen planer om å levere tilbake båten, mener Bergen tingrett. Bevisene lå om bord.

Publisert Publisert

HAVSNØD: Mannen ble utvist fra Orknøyene og bedt om å returnere til Norge med den leide båten. I retten oppga 35-åringen at feilnavigering var grunnen til at han likevel seilte sørover. Ferden endte med havsnød, ødelagt båt og storstilt redningsaksjon i havet vest for Skottland. Foto: RNLI/Clive Booth (skjermdump fra video)

Saken startet i Bergen tidlig i februar i år.

Da kom 35-åringen til en marina på Hjellestad, et kjent båtsted sør i Bergen.

Les også

Bare én nordmann er rikere enn eieren av denne båten

Cirka en måned tidligere hadde mannen, som er russisk statsborger, inngått avtale med et utleiefirma. I en uke skulle han leie en 39 fots Jeanneau Sun Odyssey seilbåt, med verdi over to millioner kroner.

Ifølge en dom fra Bergen tingrett sa 35-åringen at han kun skulle seile i Norge, og at konen skulle være med. Han hadde også bestilt dobbelt opp med fiskeutstyr og sengetøy, viser avtalepapirer som dommen viser til.

Dro uten kone

Men i stedet for å nyte rolige båt- og fiskedager med konen i norsk farvann, la 35-åringen ut på en lang og etter hvert hasardiøs ferd.

Alene – over Nordsjøen.

39 FOT: Mannen (35) leide denne seilbåten i Bergen i februar. Retten mener han er en bedrager som neppe hadde tenkt å komme tilbake med båten. Nå han dømt til millionerstatning og to år i fengsel for grovt bedrageri. Foto: Politiet

Ifølge mannens vitnemål i retten kom han først til Shetland, tre dager etter at han overtok leiebåten i Bergen.

Så skulle han, forklarte russeren, videre mot Færøyene. Men grunnet en feilnavigering endte han i Kirkwall på Orknøyene. Der måtte han reparere båten. Det gikk ikke bedre enn at han fikk to grensevakter om bord.

Vaktene fant ikke spor av narkotika, som de egentlig skulle sjekke båten for, men gjorde derimot en del andre funn som vekket mistanke.

«Dora»-sjablonger

Blant annet hadde 35-åringen sjablonger med navnet «Dora», tilsynelatende tilpasset en båt. De fant også noe som lignet på offisielle, russiske dokumenter for båtregistrering, blant annet et registreringskort for sportsbåt under navnet «Dora».

Mannen forklarte det med at han hadde en tilsvarende båt i Russland.

Grensevaktene var samstemte i en helt annen retning: De tror 35-åringen hadde tenkt å bruke sjablongene til å endre navnet på båten, og «understøtte dette ved falsk registrering av båten i et russisk skipsregister».

STORAKSJON: Mannens grunnstøting i februar førte til en stor redningsaksjon under svært vanskelige forhold, blant annet med vind tidvis over 110 km/t. Foto: RNLI/Barra

Det ble også funnet en såkalt mobiljammer om bord. Dommerne tror den skulle sperre for signaler, «for eksempel om båten hadde en skjult sporingsenhet om bord».

Mannen sa at sjablongene var ment til en lekebåt han skulle bygge til sønnen. Mobiljammeren forklarte han med jobb: at han jobbet på en våpenfabrikk og trengte jammeren for å beskytte hemmelige dokumenter. Ingen av disse forklaringene tror retten på i det hele tatt.

Dommerne skriver derimot, i en enstemmig dom, at svært lite tyder på at 35-åringen hadde tenkt å returnere til Norge. Og at det egentlige målet for reisen kan ha vært Kanariøyene, med «utleie av båt til oligarker i Svartehavet som en mulighet».

Nødmelding

Besøkte av grensevaktene førte til at 35-åringen ble utvist fra Storbritannia, og han seilte fra Orknøyene 13. februar. Tre dager senere sendte han ut nødmelding fordi han kom i havsnød.

Et halvt år senere sto 35-åringen tiltalt for grovt bedrageri. Ifølge tiltalen ble seilbåten ødelagt i havariet. Mannen ble reddet om bord i en større båt som kom for å hjelpe, i en dramatisk redningsaksjon.

Dommen fra Bergen tingrett kom sist måned. Der dømmes 35-åringen til to års fengsel. Han må også betale 1,8 millioner kroner tilbake til forsikringsselskapet. Retten legger til grunn at båten fikk betydelige skader.

Nekter skyld

Aktor i saken, politiadvokat Linn Skaar Sætre, sier hun er fornøyd med dommen.

«FORNØYD»: - Vi er fornøyd med at vi klarte å spore ham opp, få ham utlevert og dømt. Mange slike saker går under radaren fordi de mistenkte er vanskelig å spore opp. Det er viktig å få stoppet denne typen kriminalitet og få en streng straff, sier politiadvokat Linn Skaar Sætre. Hun var aktor i bedragerisaken i tingretten. Foto: Per Lindberg (arkiv)

– Blir den stående, er det en dom med god allmennpreventiv effekt, sier hun.

Sætre poengterer at det er viktig å stoppe utlendinger som kommer til Norge for å «skaffe seg verdifulle gjenstander og forsvinne ut av landet med dem».

Mannens forsvarer, advokat Fredrik Verling, sier han nekter skyld og har anket.

– Han mener han hele tiden hadde til hensikt å seile tur-retur Færøyene, og at han ga uttrykk for det. Ett spørsmål jeg stiller er om dette i det hele tatt er bedrageri. Han er ikke på noen måte tiltalt for å ha prøvd å stjele båten. Men han er etter vårt syn dømt som om det var tilfellet. Anken gjelder både skyldspørsmålet, lovanvendelsen og lengden på straffen, sier Verling.

Publisert