Nå blir det bilfrie soner rundt alle skoler

Nesten alle partier er enige om å innføre «hjertesoner» rundt skolene. Det betyr at foreldre som vil levere og hente barn, må holde seg et stykke unna.

Publisert Publisert

BILFRITT: Anne Mo henter sønnen Gjermund på Søreide skole hver dag. På den nye skolen er det eget "drop-off"-plass og en bilfri sone rundt skolen. Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (arkiv)

 • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ved mange skoler i Bergen er det kaos når foreldre velger å kjøre ungene nesten til døren. Derfor aksjonerte blant andre Trygg Trafikk, politiet og Statens vegvesen i august, og krevde «Hjertesone» rundt skolene.

— Vi ønsker flere bilfrie områder rundt skolene. Derfor har vi tatt dette initiativet, sa Knut Olav Røssland Nestås, distriktsleder i Trygg Trafikk i Hordaland til BT.

Les også

Her får ikke foreldre kjøre bilen inn til skolen

Frist til 2019

Onsdag kom saken opp i bystyret, i form av et forslag fra SVs Kerim Hestnes Nicancioglu. Et nesten enstemmig bystyre samlet seg om å gjøre følgende vedtak:

 • Alle skoler skal innen utgangen av bystyreperioden (det vil si 2019) opprette såkalte hjertesoner rundt skolen, hvor det ikke er tillatt å sette av eller hente elever som blir kjørt til skolen.
 • Dersom man likevel bruker bil for å levere og hente barn, skal det skje på markerte steder der man kan sette av og hente barn utenfor denne sonen.

– Dette er tema jeg lenge har vært engasjert i, og jeg er overveldet over støtten fra bystyret, sa Nicancioglu.

Les også

Les mer om dette: Vil ha bilfrie soner rundt skolene

Skeptisk Frp

Geir Steinar Dale (Ap) sa at målet er at færre foreldre skal kjøre barna, noe som igjen skaper trafikkfarlige situasjoner for de andre elevene.

– Vi er glade for at det blir et bredt flertall for dette. Hjertesone er et nytt og godt begrep for det vi trenger, sa Dale.

Les også

Kommentar: Ingen unger har vondt av å gå til skolen

SV, Ap, Høyre, KrF og Venstre sto bak et fellesforslag som også fikk støtte av MDG, Rødt og Sp.

De eneste som var skeptiske, var Frp.

– Lokale forhold varierer veldig fra skole til skole, og vi mener det kan være uheldig å vedta en generell løsning for alle skoler, forklarte Christian Haugen (Frp).

– Historisk vedtak

Trygg Trafikk jubler over vedtaket.

– Jeg vil gå så langt som å si at dette er et historisk vedtak, fordi det forplikter Bergen kommune i en svært viktig del av trafikksikringsarbeidet. Dette er svært, svært spennende og kan være et taktskifte i trafikksikringsarbeidet i Bergen kommune, kommenterer distriktsleder Knut Olav Nestås i Trygg Trafikk.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Mer fra bystyret: - Byrådet viker unna tilsyn med barnehageprofitt

 2. Til skolen på muskelkraft

 3. Foreslår engelskspråklig skole og tegnspråkfag

 4. Fikk ikke stoppet skolenedleggelser

BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN
 1. Statens vegvesen
 2. Trygg Trafikk
 3. Bystyret
 4. Trafikk