Her fikk de i seg den giftige gassen

De seks som ble skadet i gassulykken på Sture onsdag ettermiddag, ligger fortsatt på sykehus. 17-åringen som var kritisk skadet, er nå utenfor livsfare.

GRANSKES: Statoil har bestemt seg for å granske hva som skjedde da fem av deres folk fikk i seg giftig gass da de var det den store tanken i bakgrunnen, en såkalt H2s-reaktor.
  • Håkon Glatved-Prahl
  • Torunn Aarøy
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Det er godt nytt for oss i Statoil og de pårørende at den 17-årige ungdommen nå er utenfor livsfare, sier mediekontakt Ola Anders Skauby i Statoil.

Skoleeleven betegnes imidlertid fortsatt som alvorlig skadet.

Helse Bergen melder også om at 50-åringen som tidligere ble karakterisert som alvorlig skadet, nå er lettere skadet.

HER SKJEDDE DET: Her - ved denne tanken - segnet flere arbeidere om onsdag kveld. Seks personer endte på sykehus, fem av dem var på jobb for Statoil.

Pustet inn giftig gass

Politiet fikk onsdag ettermiddag melding om at fem personer ved Stureterminalen i Øygarden hadde pustet inn hydrogensulfid (H2S), en fargeløs og giftig gass. Den kan i verste fall være dødelig.

Det er ikke klart hvem som varslet, men kontrollrommet hundre meter unna tanken fikk melding klokken 16.05 og hadde innsatspersonell på plass i løpet av minutter.

Torsdag viste Statoil pressen hvor ulykken skjedde. Den giftige gassen kom fra en tank som renser oljeholdig vann som inneholder sulfat. Sulfat i et lukket rom, slik som i denne tanken, kan i noen tilfelle danne den giftige gassen.

De fem personene som var på jobb for Statoil, var på eller ved denne tanken da ulykken skjedde.

– Dette skulle aldri skjedd. Vi tar dette veldig alvorlig, sier Skauby.

Skal granskes

Dermed har Statoil besluttet å granske ulykken på konsernnivå, altså på høyeste nivå. Også politiet og Petroleumstilsynet skal undersøke hva som skjedde. De var på plass på Stureterminalen torsdag.

– Vi vil legge alt til rette for deres granskninger ved anlegget på Sture, og de vil også få kjennskap til våre resultater, opplyser Skauby.

Foreløpig holder Statoil åpent hva som skjedde. De vil si lite om hendelsesforløpet.

– Vi vet at det var en driftsforstyrrelse i denne tanken natt til onsdag og at det ble gjort noe arbeid på den onsdag formiddag, sier Skauby.

Les også

Fortsatt kritisk for skadete etter gasslekkasje

Var skoleelever

To skoleelever på 17 og 18 år, som var utplassert fra en videregående skole i Hordaland, er blant de fem arbeiderne som ble skadet i ulykken.

I tillegg er en 19 år gammel læring under behandling. Det samme er to ansatte på 30 og 50 år. En brannmann på 22 år er også innlagt.

Alle unntatt 17-åringen er ifølge Helse Bergen lettere skadet.

– Vi tar med største alvor at noen er blitt skadet. Det skal være sikkert å være på jobb i Statoil, vi setter sikkerhet høyt, sier Skauby.

Les også

Stureterminalen sikra i fleire år framover

Skauby understreker at elevene ikke gjør ordinært arbeid.

– Det er vanlig praksis at vi stiller oss til rådighet for videregående skoler som ønsker å gi elever en praktisk utplassering, sier han.

Les også

– Gasslekkasje på Kårstø kunne endt med dødsfall

Etter ulykken opprettet Statoil en pårørendetelefon. De har også hatt en lege på sykehuset både onsdag og torsdag for å følge opp de ansatte.

Mistet bevisstheten

Geir Jensen, som var vakthavende brannbefal i Øygarden brannvesen, forteller at de kom til stedet ti minutter etter at meldingen kom. De var de første som ankom.

Det skal ha vært to personer oppe på en tank og tre som hadde klatret ned ved egen hjelp.

De to som var igjen oppe på tanken, mistet bevisstheten, men kom til seg selv igjen etter hvert. Litt senere mistet en av dem bevisstheten igjen.

Stureterminalen er et sted hvor man tar i land olje og kondensat fra flere oljefelt. Her lagres olje i store tanker. Det er Statoil som driver terminalen.

Publisert
  1. Politiet
  2. Petroleumstilsynet
  3. Helse Bergen
  4. Equinor
  5. Øygarden

Les mer om dette temaet

  1. Fare for liv under gasslekkasje på danskebåten «Bergensfjord»

  2. Frigir navn og bilde av 16-åring som omkom i MC-ulykke

  3. Fant død mann ved Ulriksbanen

BT anbefaler

TV 2 beklager Fredrik Græsviks oppførsel og meldinger

Eirik Furuseth opplevde meldingene som truende og trakasserende.

LES SAKEN