Mann pågrepet i barnehage i Bergen, siktet for voldtekt

– Jeg kommer neppe tilbake her, skal den voldtektssiktede mannen ha sagt da han ble pågrepet av sivilkledd politi i barnehagen.

Publisert:

BESLAG: Påtaleansvarlig Eli Valheim bekrefter at politiet har beslaglagt mannens datamaskin. Etter det BT kjenner til, mistenker politiet at mannen har lastet ned overgrepsmateriale i en årrekke. Foto: Tor Høvik

Eli Valheim, som er politiets påtaleansvarlige i saken, bekrefter at det ikke var ansatte i barnehagen som slo alarm om at en fireåring skal ha blitt utsatt for voldtekt i barnehagen.

Etter det BT forstår, var det en av fireåringens foreldre som varslet politiet etter at gutten betrodde seg. Fredag ble en mann som jobbet i barnehagen, pågrepet på arbeidsplassen.

Ført inn på kontor

Mannen ble oppsøkt i barnehagen av sivilkledd politi. Etter å ha blitt ført inn på et kontor, ble han bedt om å gi fra seg mobiltelefonen og spurt om han hadde en PC. Da han la fra seg nøklene og ble ført ut, skal han ha sagt «jeg kommer neppe tilbake her».

Politiet har informert flere foreldre om at de ønsker å avhøre barna deres. Bakgrunnen skal være konkret informasjon mannen har gitt etter pågripelsen.

Ifølge Valheim har politiet beslaglagt mannens datamaskin, og holder på å gjennomgå den. Hun ønsker ikke å kommentere beslaget, men etter det BT kjenner til, mistenker politiet at mannen har lastet ned overgrepsbilder og -filmer gjennom en årrekke.

Les også:

Les også

Kripos skal bistå etter at gutt (4) skal ha blitt voldtatt i barnehage

Frykter mer

Barnehagestyreren sier til Bergensavisen at mannen var en utrolig dyktig pedagog som lyttet og hadde tid til ungene.

— Nå ser vi at han kan ha hatt helt andre hensikter. Har han lurt oss, er det i så fall et totalt svik. Vi er helt utmattet, vi er sinte, lei oss, og vi har grått. Jeg frykter at det skal dukke opp mer, sier lederen av barnehagen.

TV 2 erfarerat han skal ha tilstått å ha begått overgrep mot flere, navngitte barn.

Helt forferdelig

— Dette er en person har vært i barnehagen lenge. Alle har hatt et godt forhold til ham. Han er en hyggelig person, lett å snakke med, og barna likte ham godt. Det var sjokkerende å høre om pågripelsen, sier FAU-lederen i den aktuelle barnehagen.

PÅ RÅDHUSET: Kommunaldirektør Robert Rastad i Bergen kommune informerte om voldtektssaken mandag kveld. Foto: TOR HØVIK

Mannen har vandelsattest og er ikke tidligere straffet. Verken kommunen eller politiet vil si noe om hvor lenge han har jobbet med barn, eller hvilke andre barnehager han har jobbet i. BT kjenner til at mannen har jobbet i minst én annen barnehage tidligere.— Det var først under informasjonsmøtet at alvoret gikk opp for meg. Det er helt forferdelig. Som forelder tenker jeg at dette skal ikke skje. Det er også et grusomt sjokk for de andre ansatte i barnehagen, sier en av foreldrene som var til stede på møtet med kommunen og politiet i rådhuset mandag kveld.

Hun hørte om saken på nyhetene like før hun fikk en epost fra barnehagen om hva som hadde skjedd. Deretter ble det kalt inn til informasjonsmøte på rådhuset.

Kommunaldirektør Robert Rastad i Bergen kommune sier foreldrene var svært preget på møtet.

— Det kom mange spørsmål om hvordan dette har kunnet skje. Foreldrene er bekymret for at det mest dyrebare de har - barna - er rammet av dette, sier Rastad.

Sinne og vantro

Han beskriver reaksjonene hos mannens kolleger som «skuffelse, sinne, sorg og vantro». Da møtet var slutt, var det flere foreldre som gråt åpenlyst og holdt rundt hverandre.

— Det som likevel var positivt, var at en av foreldrene sa at de så på dette som en enkelthendelse, at de har full tillit til de andre ansatte, og at de kom til å sende barnet sitt i barnehagen som vanlig. Da kom det spontan applaus fra salen, sier Rastad.

Den aktuelle barnehagen har ikke på noe tidspunkt vært stengt, og vil holde åpen som vanlig fremover.

Politiet i Hordaland har bedt Kripos om bistand. Etterforskerne er ventet til Bergen tirsdag.

— Det gjelder bistand både til teknisk og taktisk etterforskning, sier politiadvokat Valheim.

— Vi bistår politiet på alle måter de måtte ønske i etterforskningen. Vi kommer ikke til å gå ut med detaljer i saken. Det er politiet som må styre informasjonen, sier Rastad.

Styrker bemanningen

Bergen kommune styrker nå bemanningen i den aktuelle barnehagen, og setter inn kriseteamet for å støtte de ansatte.

Mannen i 30-årene er varetektsfengslet i fire uker i Bergen tingrett. De to første ukene må han sitte i fullstendig isolasjon. Han har så langt vært gjennom to avhør. Valheim vil ikke si hvordan han stiller seg til siktelsen, eller gi detaljer om etterforskningen.

Hun sier imidlertid at politiet ønsker å holde mannen fengslet helt til saken er avgjort. Mannen samtykket til varetektsfengsling.

Mannens forsvarer, advokat Beate Hamre, vil ikke kommentere saken.

Publisert: