Gratis skole koster flesk

Skolen er gratis, det samme er oppholdet hos vertsfamilien. Men språkskolen EF skal ha 45.000 kroner for å formidle et studieår i USA.

Publisert Publisert

KRISTINE HOLMELIDKristine.holmelid@bt.no

— Det er rådyrt når du opplever at språkskolen gjør så lite for pengene, sier Inger-Elin Sjo (18).To telefonsamtaler med representanten fra EF Education var den eneste oppfølgingen hun fikk fra arrangøren av oppholdet i løpet av de ti månedene hun var i USA.

Familien betales ikke "Som en utvekslingsstudent med EF High School Year kan du leve som et familiemedlem i en vertsfamilie, og gå på high school et helt år," skriver språkskolen i egenreklamen.

Inger-Elin Sjo søkte og fikk tilbud om et opphold nord for New York. Familien hun bodde hos ble formidlet av EF Education, som kaller seg verdens største private utdanningsorganisasjon. Familien fikk ikke betalt for å ha henne som familiemedlem i ett år.

I informasjonsmaterialet hun fikk på forhånd, lovet EF at en representant for selskapet skulle følge henne opp jevnlig. Og dersom hun fikk problemer, skulle denne hjelpe.

Ble lovet oppfølging - Hun ringte meg to ganger i løpet av et år, sier Inger-Elin Sjo.Familien i USA ga henne en sovealkove ved stuen. For å få litt privatliv måtte hun plassere en skapdør foran åpningen. Selv om hun skulle være en del av familien, ble hun overlatt til seg selv første måneden. Bare et par ganger i løpet av de ti månedene spiste hun middag sammen med resten av familien.

— Foreldrene mine tok en rekke ganger kontakt med selskapets kontor i Norge, og ble lovet at jeg skulle få tettere oppfølging. Det skjedde ikke, sier Inger-Elin Sjo.

40.000 for to samtaler Billetten tur-retur USA ble betalt av EF.

— Men resten av pengene, ca 40.000 kroner, har jeg fått lite eller ingenting igjen for, sier Inger-Elin Sjo.

Hun går nå tredje året på Framnes Kristne Vidaregåande Skule. Oppholdet i USA ble godkjent som andre året på videregående.

— Jeg lærte mye, men den manglende oppfølgingen fra EF ødela en del, sier Sjo, som kommer til å sende klage.

Prøveordning med stipend En prøveordning gjør at elever på videregående skole nå kan få stipend fra Statens lånekasse for utdanning til high school-opphold i utlandet. Skolen i Norge må godkjenne dette.

— Vi ønsker et samarbeid med videregående skoler i Norge og faste utvekslingsprogram når elever reiser utenlands. Vår erfaring er da at elevene får en systematisk og god oppfølging. Men flere private utvekslingsfirma gjør også en bra jobb, sier regiondirektør Jonny Saltnes i Lånekassen.

Les også: - Mye er annerledes ute

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Bergen sentrum: – Falt stygt på elsparkesykkel

  2. Jente (3) frakta til Haukeland med luft­ambulanse etter å ha havna i sjøen

  3. DN: Flere smittet etter fest i hjemmet til smittevern­overlege

  4. Reagerer på lade­kaos etter norgesferie. Elbil­foreningen mener Tesla har svaret.

  5. Her pipler klimagass opp fra norsk sokkel

  6. – Han skaper veldig stor trivsel