Sentrumspartiet er på vippen, og kan få avgjørende makt.

5,4 prosent er ikke mye. Det kan sikre en bare fire av 67 plasser i bystyresalen i Gamle Rådhus.

Men det er ikke alltid størrelsen som er det avgjørende. For Venstre kan 5,4 prosent, som de får på BTs siste måling, være nok til å få makt i bergenspolitikken.

På samme måling mister nemlig Frp, H og KrF flertallet de sikret seg i valget. Totalt ville de tre partiene fått 32 plasser i bystyret dersom denne målingen hadde vært gjeldende.

Fire stemmer fra Venstre sikrer dermed flertallet.

Partiet kan også snu seg til andre siden. Der venter Ap, Sp, SV og eventuelle støtteparti som Miljøpartiet De Grønne og Rødt med til sammen 31 mandater. Også den konstellasjonen får flertall med Venstres stemmer.

Kan droppe Rødt

Sentrale venstrepolitikere i Bergen har imidlertid uttalt seg kritisk til en slik regnbuekoalisjon. Et byråd tuftet på samarbeid med Rødt lokker ikke.

Det problemet har Marte Mjøs Persen et mulig svar på:

— Med Venstre kan vi få flertall uten Rødt, påpeker hun.

Ser man bort fra Rødt, mangler nemlig opposisjonen «bare» fire mandater - ifølge siste BT-måling - for å oppnå flertall.

Dermed åpner hun for å utelate sine gamle partifeller i samarbeidsplanene. Som kjent gikk Persen fra Rødt til Ap i forrige byrådsperiode. Nå sier hun de gode løsningene ligger mellom sentrum og Arbeiderpartiet.

— At sentrum sitter i en nøkkelposisjon i Bergen er ikke nytt. I bystyret i dag ser vi at vi finner sammen med både Venstre og KrF i mange saker. Nå holder vi på med programarbeidet vårt, og mitt mål er at vi skal ha en enda klarere miljøprofil. Da tror jeg vi vil finne mange felles løsninger, sier hun.

Venstre får viktig rolle

Venstres gruppeleder, Julie Andersland, er naturlig nok fornøyd med posisjonen de får ifølge målingen.

— Dette viser at Venstre kan få en viktig rolle, og gir oss muligheten til å få gjennom mest mulig venstrepolitikk, sier hun.

Andersland understreker at Venstre fortsatt står ved ønsket om borgerlig samarbeid, men hun avviser ikke at de kan snu seg andre veien om de ikke får stort nok gjennomslag.

— Vi står for det vi har sagt, og tror fortsatt vi vil få gjennomført mest av vår politikk i samarbeid med høyresiden. Men dersom det ikke er mulig, må vi se på andre muligheter, sier hun.

Høyre størst

Størst i Bergen er fortsatt Høyre, som går frem 0,5 prosentpoeng til 33,5. Verken bybanekaos eller byrådskaos biter på teflonpartiet.

Det skremmer ikke byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) at de likevel er avhengig av Venstre.

— Det er ikke noe nytt, og jeg oppfatter at Venstre nå ser på seg selv som et borgerlig parti. Det er jo alltid spennende med partier i vippeposisjon, men jeg har tro på at Venstre vil holde fast på sin borgerlige profil, sier Stolt-Nielsen.

Hun gleder seg først og fremst over at Høyre fortsatt er byens største parti.

— At vi kommer ut med støtte fra hver tredje velger i Bergen - med så mye uro som vi har hatt rundt byrådet - er flott. Det forteller meg at vi gjør noe riktig.