• Det nytter ikke å få tak i en Oslo-direktør på fredag ettermiddag. Om sommeren er de ute og seiler, om vinteren har de reist på hytten.

Bergens mektigste mann, og Norges største skatteyter, Trond Mohn slo til i Oslo torsdag morgen. På en møte i tankesmien Agenda, som han delvis eier selv, snakket han høyt om produktivitet.

— Det nytter ikke bare å jobbe smartere, vi må jobbe hardere, mye hardere, sa han. Og viste til at det er umulig å få tak i en direktør i Oslo ut på dagen en hvilken som helst fredag.

Dele æren

Han var også opptatt av å ære den som æres bør, når det gjelder produktivitet.

— Det er ikke alle som er like flinke til å uttrykke seg, men de kan være svært flinke til å utvikle nye ideer. Da er det viktig å ære dem og gi dem trygghet.

Mohn viste til tenkningen på Toppidrettsentret på nittitallet, der de ga utøverne en indre ro og trygghet på seg selv.

— Når folk føler trygghet i jobben, kan vi nå den plattformen det er grunn til å feire.

Han oppfordret også bedrifter til å sette av midler i gode tider for å kunne utvikle nye produkter og ideer når tidene blir dårligere.

Egen Agenda

Det var etter valgnederlaget i fjor at det ble fart i arbeidet med å etablere Agenda, en såkalt tankesmie. Den hevder å være partinøytral, men regnes som en nær venn av Arbeiderpartiet. LO og Trond Mohn er de store eierne. Mohn har lovet 21 millioner over fire år. Seks millioner til starten, så fem millioner hvert av de neste tre årene.

— Hvorfor bruker du så mye penger på Agenda?

— For å kunne ha en tankesmie som ivaretar sosialdemokratiets ideer.

Møtet torsdag tok utgangspunkt i den regjeringsoppnevnte produktivitetskommisjonen, som ledes av professor Jørn Rattsø. Både han, LO og arbeidsgiverforeningen Spekter deltok i debatten.