Det var en sen kveld, og veldig mørkt. Aspen var på vei hjem fra byen, og skulle gå over Puddefjordsbroen. Foran seg så han en ung kvinne som gikk alene, og fordi han ikke ville gjøre henne redd gikk han raskt med sine lange bein. Han prøvde å komme seg forbi så fort som mulig, men idet han passerte, spurte hun plutselig om han kunne stoppe.

— Så spurte hun om jeg kunne gå og passe på henne sånn at hun ikke ble tatt. Jeg spurte om det var noen spesielle hun var redd for, men hun svarte litt spøkefullt at det var nå bare overfallsmenn, sier Aspen.

Hun forklarte til Aspen at han ikke så ut som en farlig type.

— Og da kunne jeg jo heldigvis si at det var jeg heller ikke. Hun hadde valgt rett, sier Aspen som fulgte kvinnen helt hjem til døren den kvelden.

En positiv følelse

I kommentaren «Nei, jeg er ikke skummel!» skrev i går BTs journalist Ørjan Torheim om hvordan han uten hensikt skremmer unge kvinner som er ute og løper sent på kvelden. Kommentaren ble mye delt i sosiale medier, og det var i kommentarfeltet under artikkelen på Facebook at Aspen først fortalte sin historie.

«Det er noe av det hyggeligste jeg har opplevd, for som regel blir jeg sett på som potensiell overfallsmann. Jeg går gjerne voldtektsvakt over broen flere ganger,» skrev Aspen, og fikk over 200 «likes».

— Det var veldig hyggelig å bli spurt om noe sånt. Du føler deg jo litt kul da, når noen ser på deg og tenker at han er sikkert en ålreit fyr. Han kan følge meg trygt hjem. Det gir en veldig positiv følelse, sier Aspen.

Blir ikke for nærgående

Han har selv flere ganger følt som Torheim at andre blir skremt at å ha ham bak seg når det er mørkt, og går ofte litt utenom for å ikke bli for nærgående.

— Det er jo det minste jeg kan gjøre, for problemstillingen er jo der. Hvem som helst kan jo være en overgriper, du vet ikke. Så jeg har full forståelse for både kvinner og menn som kan være bekymret. Jeg kan selv være bekymret om jeg beveger meg alene i skumle områder sent på kvelden, sier Aspen.

Han har også opplevd at andre menn er blitt skremt når han har gått bak dem.

— En annen sen kveld gikk jeg gjennom Nygårdsparken, og merket at en mann som gikk foran meg kikket seg nervøst over skulderen. Han gikk fortere og fortere, men da jeg likevel nærmet meg, tok han en kniv ut av baklommen bare for å vise meg helt diskré. Han ville si at jeg ikke skulle prøve meg på noe, men jeg gikk jo bare der, sier Aspen.

Tryggere sammen

Debatten om jenter kan gå ute alene sent om kvelden har gått etter at 15 år gamle Synne Vines ble overfalt da hun var ute og jogget i Kanadaskogen forrige uke. Aspen synes det er trist at man ikke kan føle seg trygg alene om kvelden.

— Men en ting man kan gjøre er som jenten gjorde den gangen. Man kan spørre om å slå følge med noen. Det er tryggere når man går flere sammen, sier Aspen.

Han er også enig med Ørjan Torheim i at det er ubehagelig å merke at man gjør andre redde.

— Det er ikke noe hyggelig når du får blikk fra damer som ser på deg som om du er skummel. Men jeg gjør bare det jeg kan for å vise at jeg ikke er skummel, sier Aspen.