Dugnadshelg for helsevesenet

Denne gjengen har brukt helgen til å klekke ut gode ideer for helsevesenet. Nå skal noen få til finalen.

Publisert Publisert

IDÉDUGNAD: En app som skal hjelpe folk å få gode vaner i hverdagen. Det er ideen til denne gruppen, som bruker helgen til å diskutere hvordan appen kan utformes. Fra venstre: Jon-Einar Sand, Julia Schølermann, Henriette Bekjorden Hukset, Per Andersen, mentor Frank Wisnes og Marie Hognestad Bue. Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN

Høyt oppe i Høgskolebygget i Nygårdsgaten summer det av stemmer. På bord og skillevegger i kantinen er det klistret gule, grønne og rosa lapper. Like ved inngangen er det satt frem skikkelig hjernemat: Oppskåret frukt og kaffe.

Her pågår Bergen Health Challenge, som er en 48 timers idédugnad i regi av Haukeland universitetssjukehus.

De 30-talls deltakerne er en miks av pasienter, pårørende, datautviklere, designere og helsepersonell, og oppdraget er både enkelt og vanskelig: Klekk ut gode ideer som gjør det bedre å være pasient og pårørende.

Søndag kveld er det klart hvilke tre prosjekter som er gått videre til neste ukes finale:

  • «Digidag», en digital dagbok der pasienter med psykiske lidelser kan lage planer for hverdagen for å kunne få bedre kontroll over sitt eget liv.
  • «Min psykologiske reise», hvor du kan legge inn dine opplevelser gjennom livet, både plager og problemer, og medikamenter. På den måten er det enklere å komme til nye behandlere.
  • Digitalisering av «Psykologisk førstehjelpsskrin». Dette er allerede en bok av psykologspesialist Solfrid Raknes, som ideen er å lage som telefon-app og e-bok.
    Onsdag 10. april skal både en fagjury og publikum kåre vinneren: Publikum med mentometer-knapper får 40 prosent av stemmene, fagjuryen 60.

Vinner får 10.000

Deltakerne har jobbet i grupper. Hver gruppe er samlet om en av ideene som kom frem i plenum fredag kveld.

— Vår idé er å utvikle en app som gjør det lettere for pasienter å få gode vaner i hverdagen etter at de er utskrevet fra sykehus, forklarer Julia Schølermann.

LØSE LAPPER: På veggen henger det som kanskje blir en forretningsmodell for en ny app. Foto: PAUL SIGVE AMUNDSEN

Jon-Einar Sand supplerer:

— Vi ønsker å gjøre det gøy å følge rutinene ved å gi en eller annen form for belønning. Poeng eller noe slikt. Og når rutinene ikke blir fulgt, er tanken at det skal gå et varsel til helsepersonell eller pårørende.

Henriette Bekjorden Hukset synes det er interessant å jobbe med så ulike mennesker som her.

— Det er nyttig å se at vi tenker forskjellig, sier hun.

I dag skal et panel kåre de tre beste ideene. De tre vinnergruppene presenterer så ideen sin for 250 deltakere på konferansen KlinIKT i Bergen onsdag. Her skal en jury sammen med konferansedeltakerne plukke en vinner. Vinnergruppen får 10.000 kroner, to måneders betalt kontorplass og konsulenthjelp.

- Bobler av ideer

Jarle Strømmen, prosjektleder ved Forskings- og utviklingsavdelinga til Haukeland, har planlagt helgens idéklekking.

— Så vidt jeg vet er det første gang en slik idédugnad er arrangert med et sykehus som en av partene, sier han.

Les også

Haukeland etterlyser gode ideer

Strømmen er imponert over stemningen og entusiasmen rundt samlingen.

— Energien her er fantastisk. Her bobler det av ideer, sier han fornøyd.

Fem mentorer går fra gruppe til gruppe. Deres jobb er å drive prosessene fremover, sørge for at alle deltar og stille de rette spørsmålene.

- Hva skjer med ideene når helgen dugnad er over?

— Vi håper jo at dette skal resultere både i nye produkter og løsninger. Vinnergruppen får økonomisk bistand og praktisk hjelp til å ta ideen sin videre, men alle som deltar står fritt til å lansere sin idé på Haukelands nye digitale idéportal, sier Strømmen.

Publisert