Lange køer i Hardanger

E16 blir stengt hele helgen, noe som fører til kaotiske tilstander i Hardanger.

MÅTTE SNU: Fredrik A. Takle ble stående bom fast mellom Granvin og Kvanndal. - Vi begynte selv å dirigere trafikken, og fikk da snudd sikkert hundre biler som måtte kjøre 2-3 kilometer tilbake, sier han. Fredrik A. Takle

TRANGT: Det blir mye trafikk på de trange veiene i Hardanger i helgen. MARITA AAREKOL

STENGT: Hit, men ikke lenger. MARITA AAREKOL

SISTE: Trafikkulykke i Norheimsund.

E16 ved Stanghelle blir stengt hele helgen etter raset i Stanghelle på onsdag. Dermed har fylkesveg 7 blitt hovedfartsåren mellom Bergen og Østlandet.

Det ble fredag kveld meldt om lange køer i Hardanger som følge av stengingen av Europaveien.

— Det har vært en del meldinger om kaos innover i Hardanger i dag, men vi har ikke hørt noe nå i det siste. Forhåpentligvis har det bedret seg, sier operasjonsleder Preben Wallestad i Hordaland politidistrikt klokken 22.

- Normalt i Norheimsund

En trafikkulykke i Norheimsund fredag kveld sørget for ytterligere ventetid for bilistene, men i 21-tiden skal trafikken ha normalisert seg her.

— Det er en del biler her, men det ser ut som om trafikken går helt normalt nå, sier Jan Lygre, som bor i Norheimsund.

Veien var en stund stengt etter ulykken og politiet meldte om store trafikale problemer på stedet. En stund ble trafikken omdirigert via et boligfelt.

- Roligere på Granvin

Fredag ettermiddag ble det meldt om kaos på strekningen mellom Kvanndal og Granvin. I 20.30-tiden skal dette ha begynt å normalisere seg, ifølge trafikkoperatør Tom Hansen i Statens vegvesen.

— Mine meldinger går ut på at det går litt greiere ved Granvin nå, sier Hansen.

— Vi har ikke fått meldinger om lange køer de siste timene.

Anbefaler å kjøre via Tørvik

Trafikkoperatør Stian Rosnes i Statens vegvesen anbefaler alternative ruter for dem som ikke må over Hardangervidda fredag kveld.

- Det er helt greit å kjøre over Haukeli. Ta til høyre i Norheimsund mot Tørvik, og ta fergen fra Tørvikbygd til Jondal, sier Rosnes.

Styrmann Karl Martin Rykkje ombord i fergen Bømlo, som kjører mellom Tørvikbygd og Jondal, forteller om en ferge med grei kapasitet.

— Vi har hatt litt mer trafikk enn vanlig, og det har stått igjen noen biler på noen turer. Men nå får vi med oss alle, sier Rykkje til bt.no fredag kveld i 19-tiden.

På grunn av den nye Jondalstunnelen kan dette være den raskeste veien mellom øst og vest for øyeblikket, forteller Rykkje.

Kan kjøre Gjermundshamn-Årsnes

Er det kø eller lang ventetid på Tørvik-Jondal-fergen, er det også mulig å ta fergen Gjermundshamn-Årsnes, råder trafikkoperatør Rosnes.

— Denne fergen har også hyppigere avganger og således større kapasitet, sier han.

— Dette fergesambandet ligger litt lenger ute i Hardangerfjorden og kjøreturen kan bli litt lenger, men med hyppigere frekvens på avgangene kan samlet kjøretid likevel bli omtrent den samme eller kortere.

- Måtte gå ut og dirigere

Fredrik A. Takle var fredag ettermiddag på veg fra Bergen til Filefjell, og anslår at han ble stående i kø i nærmere to timer mellom Kvanndal og Granvin.

— Det er fullstendig kaos mellom Kvanndal og Granvin. Jeg har akkurat kommet meg ut av køen der nå. Og vi sto fremst i køen. Jeg tør ikke tenke på hvordan det blir senere i kveld, sa Takle da bt.no snakket med ham i 18.30-tiden.

Takle forteller at han ringte til både politi og vegvesen. men at de ikke hadde kapasitet til å dirigere trafikken.

— Vi begynte derfor selv å dirigere trafikken, og fikk da snudd sikkert hundre biler som måtte kjøre 2-3 kilometer tilbake. Vi er lettere oppgitt over at ikke det er satt flere ressurser til å dirigere trafikken, sier han.

TRANGT: Det er ikke bare enkelt å kjøre bil i Hardanger disse dagene 2211 tipser