Folket vil ikke ha bybane over Bryggen

Bare 20 prosent av bergenserne støtter Monica Mælands ønske om bybane over Bryggen.

Publisert Publisert

bybanenoverbryggen.JPG Foto: MONTASJE

  • Finn Bjørn Tønder
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det fremgår av en meningsmåling Respons Analyse AS har utarbeidet for Bergens Tidende.

Hele 70 prosent av de spurte sier ja til tunnel ut av Bergen sentrum, mens 10 prosent svarer de ikke er sikre. Bare 20 prosent er enige med Høyres byrådsleder om at Bybanen bør kjøre oppe i dagen og over Bryggen på sin vei fra sentrum til Åsane.

Fire alternativer

I realiteten er det nå fire alternativer som drøftes ut av sentrum.

Tunnel fra Peter Motzfeldts gate, eller Kaigaten.

Tunnel under Vågen fra Nordnes til Bontelabo (eventuelt bro over Vågen).

Bane over Torget og så inn i tunnel mellom Finnegaarden og Kjøttbasaren.

Bane over Bryggen og videre til Åsane.

Splittet Høyre

16. august i år redegjorde BT for den politiske situasjonen, akkurat nå, når det gjelder trasévalgene fra Bergen sentrum. Der kom det klart frem at det store flertallet så langt vil ha Bybanen i tunnel, og slett ikke over Bryggen. Selv i Bergen Høyre skal det være flertall for tunnelløsning, selv om byrådslederen har flagget sitt standpunkt før saken formelt er drøftet i partiet. Frp og deler av Høyre vil ha tunnel, men begge grupperingene har sagt at de kan snu. Majoriteten av opposisjonen er imot Bryggen-løsning. Bare SV har gjort det soleklart at partiet er enig med Monica Mæland om Bryggen.

Også etter denne meningsmålingen.

— Å være enig med 20 prosent av Bergens befolkning er en bra målsetting for oss. Det viktigste for SV er likevel tidsaspektet. Vi tror nemlig at å velge trasé over Bryggen er det eneste reelle alternativet hvis vi skal få bybane til Åsane i overskuelig fremtid. Det er vanskelig å debattere dette før alle utredninger er ferdige. Men det er grunn til å tro at tunnelløsninger vil koste mye mer og ta mye mer tid enn at Bybanen går over Bryggen, sier SVs talskvinne for byutvikling, Tina Åsgård.

— Det er også grunn til å tro at når utredninger og tall kommer på bordet, vil det bli politisk flertall for bybane over Bryggen, sier hun.

Mæland vil ha godt grunnlag

— Det er alltid interessant å vite hva bergenserne mener, men vi driver ikke politikk ut ifra meningsmålinger. Nå jobber vi med faglige utredninger av de forskjellige alternativene, slik at vi har et godt grunnlag å ta beslutninger på når den tid kommer, sier Monica Mæland i en kommentar til målingen.

Partikollega Peter Christian Frølich er blant dem som sitter i bystyret for Høyre og har gjort det klart at han er uenig med Mæland om at Bybanen bør gå over Bryggen.

— Jeg håper fortsatt at det blir aktuelt med tunnel. Meningsmålingen til BT viser jo klare og interessante tall i den sammenheng. Nå må vi se hva som er teknisk og økonomisk gjennomførbart, og så ta en diskusjon internt i partiet om det, sier Frølich.

Ikke enig med eget parti

De spurte i undersøkelsen har også oppgitt hvilket parti de stemmer på. Av Rødts velgere sier 50 prosent at de vil ha banen over Bryggen, mens 36 prosent er for tunnel. Partiet er for tunnel. SVs velgere er ikke enig med partiet i Bergen. Hele 72 prosent vil ha tunnel, mens 22 prosent er for Bryggen-alternativet. Hele 72 prosent av Høyres velgere er for tunnelløsning, mens 77 prosent av Frps velgere, 74 (Ap), 75 (V) og 76 (KrF) vil ha tunnelløsning. Ap- og Sp-velgere foretrekker tunnel (74 og 78 prosent).

Synspunkter på saken? Si din mening her.

SIER NEI: Huseier på Bryggen, og daglig leder av Bryggestuen/Bryggeloftet, Terje Svensen, tilhører de 70 prosentene som ikke vil ha bybane over Bryggen.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her står køen langt nedover fortauet: - Vi trenger at folk tar ansvar

  2. Bilbergeren: – Bileieren sier sjåførens kone må selge privat­bilen for å betale regningen

  3. – Vi må kanskje tappe ned bassenget for å finne årsaken

  4. Politiet: De to som var i bilen blir beskrevet som uskadet

  5. Mattilsynet: Drep flekkbåndsneglen

  6. Ansatte så at noen koronatiltak ga tryggere barn. Nå gjør flere barnehager endringer.