— KrF må være der partiet får gjennomslag for politikken sin. Så langt har det vært positivt, men vi trenger større seiere i fremtiden. Med den sittende regjeringen har vi i stedet fått segway og billigere sprit, sier Erstad.

Hareides kjeller

Den tidligere lederen i KrFU Hordaland, og nåværende leder i KrFU, studerer sammenlignende politikk på UiB, men har satt studiene på vent og flyttet fra Manger i Radøy og bosatt seg i Oslo. Der bor han sammen med kone og barn i kjelleren til Knut Arild Hareide. Det hindrer ikke Erstad i å kritisere gjennomslagskraften til utleier Hareides parti:

— Alle de fire partiene sa før de gikk inn i regjering at Oljefondet skulle investere i utviklingsland og fornybar energi. Det har vi ikke sett noe til. Regjeringen ser heller ut til å skrinlegge hele prosjektet, selv om de sa noe annet før valget. Dette er en veldig viktig sak for både KrF og KrFU. Dette er et eksempel på en stor, bred sak som burde være mulig å få til.

— Hvis ikke samarbeidsavtalen gir KrF gjennomslag på brede saker, som barnefattigdom, familiepolitikk, direkteinvesteringer i u-land og fornybare prosjekter, så bør vi jo vurdere hvor vi kan få det. På disse punktene er jeg utålmodig på at KrF får gjennomslag. Her har ikke samarbeidet båret frukter hittil, mener Erstad.

- Må få opp dampen

— Vi er et sentrumsparti, og må alltid vurdere hvor vi kan få størst gjennomslag. Enten det er med Høyre eller Ap. Den vurderingen må vi også ta i 2017.

- Er det moderpartiet ditt du er misfornøyd med?

— Ja altså, jeg mener at alle fire partiene må få opp dampen.

- Puster oss i nakken

Stortingsrepresentant for KrF, Line Henriette Holten Hjemdal, roser Erstad for innspillene.

— Som KrFU-leder gjør Erstad det han skal gjøre, han er utålmodig og puster oss i nakken. Jeg mener derimot at vi i KrF har fått gjennomslag for mye: nei til oljeboring i Vesterålen, utdanning for jenter i u-land og mer valgfrihet for barnefamilier, for å nevne noen saker.

Hun sier at grønne oljefondsinvesteringer er noe KrF fortsatt skal løfte frem, og at det ennå er mye tid til å få gjennomslag.

Kritiserer Solberg

Erstad kritiserer også den sittende regjeringens frihetsbegrep.

— Regjeringen har gitt KrF gjennomslag på noen saker, men ikke på de store, brede sakene. Det er negativt. Her vil jeg spesielt kritisere Erna Solberg for måten hennes regjerning har sett på frihetsbegrepet så langt. De har et frihetsbegrep som provoserer alle kristendemokrater. En legger opp til mer taxfree, billigere alkohol og båtmotorer, segway og raskere motorveier. Dette er tydelige FrP-saker.

Leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, forsvarer tiltakene Erstad lister opp.

— De endringene Erstad sikter til er kanskje små, men det er små tiltak som er med på å gi folk flest en frihet i hverdagen. Vi vil utfordre KrF til å støtte oss i økt skattelette. Det er tiltak som virkelig vil kunne gi folk mer frihet.

FpU-leder Atle Simonsen mener KrF har fått til mye.

— Vi mener jo at KrF har fått gjennomslag for veldig mye. De har hatt veto på mange saker og stoppet opp ting for oss, både med tanke på alkoholpolitikk og oljeboring i Lofoten.