- Det som skulle bli det fineste i livet, er blitt vår største krise

Svangerskapet var ti dager på overtid. Siri Hagerup-Jenssen kjente lite liv, og Nora hadde alarmerende hjerterytme. Likevel ville ikke legene ta keisersnitt.

SJOKKERT: Frem til fødselen var alt normalt med Siri Hagerup-Jenssens svangerskap. Hun er sjokkert over det som skjedde på fødestuen, og sier at hun følte seg som et eksperiment.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Siri Hagerup-Jenssen og Brian Davis møter oss i leiligheten i Solheimsviken. Lille Nora lager små lyder fra vippestolen. Hun har nettopp vært til kontroll på helsestasjonen.

— Det går egentlig veldig bra med Nora etter alt det grusomme hun har vært gjennom, sier Davis, mens datteren forsøker å fange smokken.

Stolte på datamaskin

Da Nora ble født i slutten av august, opplevde de at det meste gikk galt. Signalene på at noe var i veien, var mange. Likevel gikk keisersnittalarmen først syv timer etter at fødselen var i gang.

Legen som anbefalte å vente med keisersnitt, var aldri innom rommet under fødselen. Hun forholdt seg kun til målinger på en dataskjerm.

— Hvordan kan en person som aldri er til stede under fødselen ta slike avgjørelser, og samtidig ignorere innspill fra fagpersonell som er til stede i fødestuen, spør Hagerup-Jenssen og Davis, som ønsker en debatt om bruken av keisersnitt ved Haukeland Universitetssykehus.

Les også

Haukeland erkjenner feilgrep

Haukeland er det sykehuset i landet som utfører færrest keisersnitt.

Siri Hagerup-Jenssen hadde aldri noe ønske om keisersnitt. Ekteparet bor i Houston i USA, men returnerte til Norge i sommer, fordi hun ønsket å føde hjemme i Bergen.

Alle svangerskapskontroller i USA og Norge viste at alt var normalt med både mor og barn. Helt til Siri Hagerup-Jenssen var ti dager på overtid.

Sterkt misfarget fostervann

Riene startet tidlig om morgenen. Utover dagen kjente Hagerup-Jenssen mindre liv. En sparketest ved innleggelsen på Kvinneklinikken viste normal hjerterytme hos barnet, men ingen bevegelser. Noen timer senere gikk fostervannet.

— Det var grønt og tykt, men selv etter dette ble jeg forsikret om at alt var OK. Jeg var ikke redd. Vi stolte jo på dem, sier Hagerup-Jenssen.

Legen koblet elektroder til barnets hode og målte hjerterytmen. Vurderingen var at alt var "overveiende normalt", ifølge journalen. Jordmødrene uttrykte sterk bekymring for barnet, mens legen viste til at målingene var innenfor det normale.

OKSYGENMANGEL: Hvor store skader Nora har fått etter oksygenmangelen, blir først tydelig om flere år.

— Legen føk inn og ut av fødestuen for å konferere med en kollega som hadde bakvakt, sier Hagerup-Jenssen.

Bakvakten ønsket ikke å utføre keisersnitt, men i stedet prøve andre metoder. Forsøket på å ta blodprøve av barnets hode for å måle oksygenopptaket, mislyktes. På dette tidspunktet mente jordmødrene at det burde tas keisersnitt, fordi barnets tilstand var høyst uklar. Hjerterytmen ble vurdert som syk, men ikke syk nok.

- Trodde Nora var død

På telefon sjekket legen på ny med bakvakten. Legen fortalte om hjerterytmen og ville diskutere videre tiltak, og bakvakten bestemte at det skulle settes en saltvannsinjeksjon i livmoren. Ansvarlig lege hadde aldri gjort dette før, men bakvakten ba henne lese i metodeboken.

Mens injeksjonen ble satt, gikk alarmen på datamaskinen som målte barnets hjerterytme. Først da ble keisersnittalarmen utløst av legen, over to timer etter at jordmødrene mente keisersnitt burde utføres.

13 minutter senere ble Nora født – livløs og uten pust.

— Da jeg så henne, trodde jeg hun var død. Jeg trodde virkelig ikke hun ville klare det, sier pappa Brian.

Umiddelbart ble barnet tatt ut av operasjonsrommet, og leger og jordmødre startet gjenoppliving av den livløse kroppen. Journalen viser at det også her var uenighet mellom jordmødre og leger om hvordan barnet skulle behandles. Barnelegen på vakt avviste å tilkalle bakvakten, selv om legen slet med å få liv i barnet. Etter åtte minutter ble bakvakten tilkalt, og Noras tilstand bedret seg betraktelig. Deretter ble hun kjørt til Barneklinikken.

— Nora lå i respirator på Barneklinikken i en uke. MRI av hjernen har påvist endringer forårsaket av mangel på oksygen under fødselen, og hun har hatt kramper som hun fortsatt må ha medisin for. Konsekvensen av oksygenmangelen vil først vise seg om noen år.

UVISS FREMTID: Etter fødselen lå Nora en uke i respirator. Hvor store skader Nora har fått etter oksygenmangelen, blir først tydelig om flere år.

Sjokkert over Haukeland

Dagen etter fødselen dukket bakvaktlegen opp på foreldrenes rom på KK. Dette var første gangen Hagerup-Jenssen og Davis møtte legen som tok avgjørelsene den dramatiske natten.

— Hun beklaget utfallet, innrømmet at vurderingene under fødselen ikke var korrekte, og at keisersnittet ble tatt for sent. Beslutningen om keisersnitt ble utelukkende tatt på grunnlag av datamålinger, ikke at jeg var ti dager på overtid, hadde misfarget fostervann, at det ikke var fosterbevegelser eller at barnets hjerterytme var kontinuerlig avvikende, sier Hagerup-Jenssen.

Legen informerte dem også om klagerettigheter, og paret fikk tilbud om å møte KKs ledelse.

— Vi ble overlatt til oss selv når det gjaldt å følge opp Noras tilstand på Barneklinikken, og KK tilbød ingen oppfølging av oss som foreldre, sier Davis og Hagerup-Jenssen.

De er sjokkert over behandlingen de fikk på Haukeland.

— Jeg visste de var restriktive med keisersnitt på Haukeland, men ikke midt under en kritisk fødsel. I ettertid føler jeg at jeg var et eksperiment. De prøvde alt mulig, men ingenting fungerte, sier Hagerup-Jenssen.

Hun kan ikke la være å tenke på hva hun reiste ifra.

— I USA nøler de ikke med å sikre trygge fødsler. De setter i gang fødselen én til to dager etter termin. I ettertid var det nok ikke så lurt å reise til Bergen for å føde, sier Siri Hagerup-Jenssen.

Publisert: